Gå til innholdet

Sigurd flyttet jobben hjem

Da Sigurd Skjefstad flyttet fra Oslo til Sandefjord etablerte han et eget kontor hjemme for å unngå å pendle til byen.

Mann som sitter i sofa bruker datamaskin. Bilde

– Jeg er både styreleder, rådgiver og vaktmester i mitt eget selskap, sier Sigurd Skjefstad. Han er utdannet journalist, og har jobbet flere år i pr- og reklamebransjen i Oslo. Da han flyttet til Sandefjord i 2015 valgte han å starte sitt eget selskap for å slippe å pendle til Oslo.

– Jeg hadde i utgangspunktet ikke lyst til å slutte i reklamebyrået jeg jobbet i, men ønsket ikke å dagpendle til Oslo, så da ble løsningen å starte for meg selv, forteller Sigurd.

Fra åpent landskap til hjemmekontor

Overgangen fra å jobbe i åpent landskap på en arbeidsplass med seksti ansatte, til å sitte helt alene, var stor. Men allerede mens Sigurd var fast ansatt og bodde i Oslo, benyttet han seg av muligheten til å ha hjemmekontor på ekstra travle dager.

– Når jeg hadde mye som skulle produseres, enten det var tekstarbeid eller tankevirksomhet, så ble jeg lite effektiv av å sitte i åpent landskap. Hjemmekontor gir en helt annen mulighet til arbeidsro.

I dag jobber Sigurd fast hjemmefra, men ettersom flertallet av kundene hans holder til i Oslo, reiser han inn på møter en til to dager i uken, og tar med seg jobb hjem.

– Det er annerledes når hjemmekontoret blir permanent, men for min del merker jeg at så lenge jeg kommer meg ut på farten og møter kunder noen dager hver uke, så er det veldig fint å sette seg ned hjemme de resterende arbeidsdagene. Jeg får gjort mye, og sparer masse tid på å slippe reisevei til og fra jobb, sier Sigurd, som innrømmer at hjemmekontor både byr på økt fleksibilitet, men også flere fristelser i løpet av arbeidsdagen.

– Jeg er et utpreget deadlinemenneske, som er mest effektiv når tidsfristene er korte. Har jeg god tid kan det være mer fristende å ta en joggetur, sette på klesvasken eller begynne å lage middag, men det er jo også noe av godene ved å ha kontoret hjemme. Det er veldig fleksibelt og du kan legge opp dagene slik du selv ønsker, sier han.

Løser tidsklemma

Med to barn på seks og ni år er hjemmekontoret også med på å gjøre hverdagslogistikken enklere. Sigurd kan hente tidlig på SFO og sette på middagen, slik at familien rekker å spise før noen skal av gårde på aktiviteter.

– Jeg legger inn litt lengre arbeidsøkter de dagene jeg er i Oslo, slik at jeg kan jobbe kortere dager når jeg er hjemme. Det gjør nok at vi kjenner litt mindre på tidsklemma enn mange andre, forteller Sigurd.

Helt knirkefri har etableringen hjemmekontoret allikevel ikke vært. Da den eldste datteren begynte å gå hjem selv rett etter skolen, var det vanskelig å skjønne at pappa var på jobb når han satt midt i stua.

– Jeg endte opp med å flytte hjemmekontoret mitt ned i et ledig rom i kjelleren, for å kunne sitte litt mer skjerma. Jeg malte veggene, satte inn en pult, en bokhylle og en lenestol, og etablerte et ordentlig kontor. Du må ned en trapp og gjennom tre dører for å komme deg dit, så det fungerer kjempebra, sier Sigurd.

Effektiv arbeidsdag

En dag på hjemmekontoret i Sandefjord er ikke så ulik en dag på en ordinær arbeidsplass. Etter levering av døtrene på skolen begynner Sigurd arbeidsdagen med en kopp kaffe før han setter i gang.

– Lunsjen tar jeg som regel mens jeg jobber, for å være mest mulig effektiv. Jeg jobber nok minst like mange timer som jeg gjorde i Oslo, men fleksibiliteten er større. Skinner sola kan det hende jeg unner meg en løpetur eller en skitur midt på dagen, og så jobber jeg heller inn den tapte tiden på kvelden, sier han.

På spørsmål om det er noen ulemper med å jobbe hjemmefra, må Sigurd tenke seg om før han svarer.

– Jeg trives godt i mitt eget selskap, så lenge jeg kommer meg ut noen dager i løpet av uka, så ulempen er vel bare at jeg må lage kaffen min selv, men det lever jeg godt med.