Ta vare på sjelå til huset!

Tekst: Apriil
Bilder: Byantikvaren

Visste du at Stavanger har Europas største sammenhengende trehusbebyggelse? De 7000-8000 trehusene i de sentrale bydelene er noe vi virkelig kan være stolte av. Eier du ett av disse husene,
håper vi du vil være med på å ta vare på denne viktige delen av byens historie. 

De eldste trehusene fra 1800-tallet ligger i sentrum, og så blir bebyggelsen yngre og yngre utover. Tre- husbyen inneholder også noen murhus, et resultat av at det ble innført nasjonal “murtvang” etter den store brannen i Ålesund i 1904. Disse murhusene følger strukturen, bygningsmønsteret og stilutviklingen til trehusområdene rundt og regnes også som en del av trehusbyen.

Hvis huset ditt er en del av trehusbyen, finnes det noen føringer du må ta hensyn til når du gjør endringer ute, som å bytte vinduer eller bygge garasje.

Når det gjelder søknadspliktige endringer, som å sette inn et ekstra vindu eller bygge på huset, er det byggesaksavdelingen i Stavanger kommune som behandler søknaden. De baserer seg blant annet på innspill fra byantikvaren.

I følge Liv Færing, rådgiveren hos byantikvaren, vil de svært gjerne hjelpe både privatpersoner og hånd- verkere som lurer på hvordan de best mulig kan ta vare på et gammelt hus. Og det er ikke sånn at det gamle alltid er best:

BYANTIKVAREN: SPØR OSS! HELLER EN GANG FOR MYE ENN EN GANG FOR LITE

– Vi ønsker selvsagt å bevare den flotte trehus- bebyggelsen vår, sier rådgiveren. – Samtidig ser vi at hus som folk ikke trives i, de forfaller. Derfor vil vi mer enn gjerne legge til rette for at også husene i trehus- byen får en standard som en familie i 2022 trenger for å ha gode dager.

Det finnes mange gode eksempler på vellykkede kombinasjoner av gamle detaljer og nye løsninger. Fortell oss hva du ser for deg, så kan vi helt sikkert hjelpe deg å finne en løsning som fungerer godt. Det er bedre at folk spør oss én gang for mye enn en gang for lite, sier rådgiveren.

Ta megleren med i prosessen

Mange meglere har lang erfaring med å selge vernede hus, og kan være gode rådgivere i prosessen også når du skal selge eller kjøpe bolig i trehusbyen. Hvis vi ikke vet svaret, kan vi helt sikkert hjelpe deg videre. 

På kommunens nettsider finnes det masse gode
tips og råd. 

stavanger.kommune.no/bolig-og-bygg/byantikvaren/

 

Kilde: Ta vare på sjelå! Brosjyre, Stavanger kommune