Anette hjelper førstegangskjøpere på veien

Tekst: Apriil  
Foto: Vinterfilm

Har du en sønn eller en datter, eller kanskje et barnebarn, som nærmer seg alderen for å kjøpe egen bolig?

I SpareBank 1 SR-Bank får alle førstegangskjøpere egen rådgiver som følger dem på veien til sitt aller første boligkjøp.

Det er lett å glemme hvor mye førstegangskjøpere egentlig må sette seg inn i når de skal kjøpe den første boligen. Plutselig skal de unge forholde seg til penger på en helt ny måte, og boliglån, renter, egenkapital og boligpriser blir nye, viktige begreper i hverdagen. Med egen rådgiver hos SpareBank 1 SR-Bank blir alt dette litt lettere. Her får alle førstegangskjøpere hjelp og støtte på veien til boligkjøpet.

Tidlig hjelp fra banken

– Mange opplever at det er litt skummelt å komme i banken. Kanskje tror de at de må vite alt før de kommer og ha full kontroll på økonomien. Denne tankegangen ønsker vi å snu på. Vi vil hjelpe så tidlig som mulig og følge dem på veien til den første boligen. Da kan vi planlegge boligdrømmen sammen, sier rådgiver Anette Hiim Solberg i SpareBank 1 SR- Bank.

Hun er en av rådgiverne som er med i Etablererpakken, SpareBank 1 SR-Banks ordning for å hjelpe førstegangskjøpere så tidlig som mulig på boligreisen. Sammen med de unge bankkundene vil hun bidra så godt hun kan med spareplan, budsjett, forklaring av dokumenter, lånesøknader og andre utfordringer førstegangskjøperne møter på veien.

Sparing og planlegging

– Jeg prøver å finne ut hvilke drømmer de har. Ønsker de seg leilighet, rekkehus eller kanskje en enebolig – og hvor raskt vil de kjøpe egen bolig? Når vi har kartlagt dette, lager vi en plan på hva som må til for å nå målet. Min jobb er å hjelpe og tilrettelegge for en god boligprosess, sier hun videre.

De fleste unge som nærmer seg fast inntekt, er nok også trolig snart klare for boligmarkedet. Med krav om 15 prosent egenkapital, høye boligpriser og stigende renter kan det være lurt å ta noen grep i forkant. I SpareBank 1 SR-Bank snakker de med rådgiveren om boligdrømmen og om muligheter på kort og lang sikt. Videre setter rådgiveren opp en plan, som inkluderer budsjett, sparing og mål som gjør de unge klare til boligkjøpet.

– Vi går gjennom alle inntekter og faste utgifter og ser gjerne på dette litt tilbake i tid. Ofte er forbruket høyere enn de tror. Plutselig ser de hva de får med en god spareplan. Faktisk ser vi at en del kjøper bolig raskere enn de først tenkte, fordi de når målet tidligere.