Huset i skogen

Tekst: Apriil
Bilder: Eivind Dirdal, ED Foto AS / Maren Goa

Langt inne i den stille enden av Erfjordgata på Storhaug, der villaene står på geledd, ligger et hus litt hemmelighetsfullt tilbaketrukket. Bak hvitmalt stakitt strekker gamle grantrær seg mot himmelen, omkranset av et mangfold av prydbusker som bærer løfter om en lang og fargeglad blomstringssesong.

LUNT OG PRIVAT PÅ STORHAUG

Lokalt i Storhaug-grenda kalles det gjerne for «Huset i skogen», og mang en tilfeldig forbipasserende har stoppet opp og undret på hvilke eventyr som venter om du åpner porten og setter foten på hagegangens hvite elvegrus.

Husets historie begynte i 1908 da en tømmermann på Hjelmeland reiste det til seg selv med yrkesstolthet, kjærlighet og saktevoksende furu av samme slag som regionen produserte for båtbyggere. Da han flyttet til Stavanger i 1920-årene, tok han huset med seg. Del for del ble det demontert og satt opp på ny innerst på tomten i Erfjordgata.

Slik huset står, lager det en lun, sørvestvendt og veldig privat lysning foran hovedinngangen, hvor solveggen strekker seg fra terrasse og rustikt oppusset uthus/utestue i den ene enden, til tuntre med trehytte etter originaltegninger fra Astrid Lindgrens verden i den andre. Sammen med busker, gjerder og gjennomtenkt hagearkitektur, resulterer det i at det alltid finnes en krok i le for vinden her.

SJARM I VEGGENE

Selve huset er en fin balanse mellom nytt og gammelt, en bolig som har blitt godt tatt vare på gjennom årene. Vinduer og dører skiftet, og veggene etterisolert. Samtidig har man greid å bevare sjarmen i veggene gjennom å la enkelte eldre elementer som forteller husets historie være synlige. Grand Designs Kevin McCloud ville nikket anerkjennende.

Funksjonelle løsninger får huset til å virke større enn antall kvadratmeter forteller: Det finnes en inngang for gjester og en for husets folk og skitne støvler. I tillegg til moderne bad finnes det et gjestetoalett. Alle soverom er i overetasjen, mens de sosiale rommene er i første. Fra det moderne kjøkkenet kan du kokkelere og snakke med gjestene samtidig. En praktisk skyvedør skiller stuen fra TV-stuen, så du kan gjøre det om til ett stort rom på sekunder, om behovet melder seg. Den nennsomme plantingen gjør at du hele sommerhalvåret ser noe blomstre fra innsynsfrie kjøkken- og stuevinduer.

KONGE FOR DE MINSTE

For småbarnsfamilier kan det være nyttig å vite at Huset i skogen er helt inngjerdet med låsbar port, at Steinhagen Barnehage er et steinkast unna, mens det tar fem minutter å gå til Nylund skole - og to til nærbutikken. Gata på utsiden av porten er en blindvei.

De som bare ønsker en privat oase nær byens fasiliteter og tilbud, vil verdsette at Stavangers «kule øst» med Tou Scene, Innovation Dock, restauranter og butikker befinner seg få minutter unna – til fots.