Juletradisjonen starter i Egersund

Tekst: Apriil, Foto: Frode Aakre og Fotografen AS
 

I julebyen Egersund er både hus, gater og butikker pyntet til jul. Med nesten 100 boder og småhus, gratis konserter, gløgg, Norges fineste juletre, nisser og lokal mat kan du glede deg til ekte julestemning i okka by.

Det er travle dager for julebygeneral Henrik Einar Seglem i julebyen Egersund. I går åpnet julebyen, og denne og neste uke kommer tusenvis av besøkende strømmende for å oppleve ekte julestemning. 

– Vi er veldig heldige. Folk kommer år etter år og har julebyen som fast innslag i sine tradisjoner. Det gleder oss at hele Egersund ønsker velkommen til julebyen. Folk pynter opp hjemmene sine, og gater
og bedrifter skinner til åpningen. Hele byen er med, og det blir bare bedre og bedre, skryter Seglem.

ÅPNET TORSDAG

Fra bodene blir det salg av julegaver, som skinnfeller, klær, hjemmestrikk, antikviteter og moderne interiør. Du får også kjøpt ulike typer sild, fisk, ost og bakervarer og alt du trenger til julefrokosten i romjulen. Lukten
av pepperkaker, gløgg og julegrøt blandet med munker som synger julesanger, glade barn og nissetog, er for mange en del av juletradisjonen. 

– Det er mange som sier at det faktisk ikke blir skikkelig jul før de har vært i Egersund, sier Seglem. Han gleder seg over å løfte fram mindre produsenter med egne produkter. 

– Vi har alltid noen nye utstillere med. Det er veldig kjekt at vi i år får oppleve Asbjørnsen Gårdsutsalg, et gårdsutsalg fra Kvinesdal med hjemmelagde lefser og tradisjonelle gårdsprodukter.

NISSETOG OG OPPLEVELSER

Også i år blir det nissetog for hele familien. Toget ledes av selveste julenissen og kona, som ankommer med hest og slede. Bak følger korps og julemusikk og til slutt barn og voksne med nisseluer og fakler.

Det blir forestillinger med julemusikk, teater, rock og tradisjonell jul på programmet i globen, med gratis inngang på alle forestillingene. I tillegg kan du nynne med syngende munker fra Egersunds Mandssangforening rundt kobbergryta i lysthuset, pølseselgerne blir som vanlig røde i øynene av røyken fra pølsegrillen, mens foreningen Zonta selger grøt til inntekt for kvinner og barn i u-land.

– For min del gleder jeg meg til de tjukke kjøtt-
pølsene, som er helt nydelige. 

HISTORIE OG TREHUS

Seglem har vært med i julebykomiteen fra starten. Ideen om å lage juleby kom i 2003, etter at Johan Aakre så en liten notis i avisen om  en by i England som hadde stor suksess med sitt julemarked. Han sendte Seglem og flere andre til Frankfurt for å se hva de kunne ta med tilbake til okka by, og resten er historie, som det heter.

Omkranset av små trehus skulle en kanskje tro at husene i Egersund var satt opp i anledning julebyen. Faktisk så har byen en av de best bevarte trehus-bebyggelsene i Norge, med trehus som er opptil 160 år gamle. Også de nesten 100 bodene i tre passer godt inn på julemarkedet. Bygglinjen ved Dalane videregående skole lager bodene, mens elektrolinjen sørger for lys og strøm.

Som vanlig er togene til julebyen fulle av folk som gleder seg til ekte julestemning. Noen kommer også langveisfra, som bussene med blide sørlendinger fra Kristiansand. Det er kanskje ikke så rart når byen har blitt kåret til Norges beste juleby.