Rosenlund, Sandnes:

En liten smak av storby

Tekst: Tonje Pedersen, Apriil
Foto: Hilde M. Dalman, Apriil. Illustrasjoner: Melvær&Co

Anne-Kristin Gangenes lette egentlig etter ny leilighet i Stavanger sentrum. Så dukket det opp en koselig bygård med felles hage midt i Sandnes sentrum.

FRA TASTA TIL SANDNES

– Jeg er en bevisst boligkjøper, smiler Anne-Kristin Gangenes, og forteller at hun har lett en stund, er oppdatert på hvilke boligprosjekter som er til salgs eller kommer for salg og har lest mye om kvalitetene i de ulike prosjektene.
– Egentlig ville jeg bo i Stavanger, men dette var mer urbant og sentralt enn noe annet. Og så blir det så koselig og fint, sier hun.

 

Med barna snart ute av redet føles rekkehuset på Tasta for stort for en person. Som kommunalsjef i Hå kommune har hun også hatt lang reisevei. Opprinnelig er hun fra Rennesøy, men har bodd i Stavanger i mange år. Nå gleder hun seg til å flytte nærmere jobben, selv om hun ikke har noe spesielt forhold til Sandnes fra før.
– Jeg kjenner jo mange som bor i Sandnes og gleder meg til å bli bedre kjent med byen. Jeg ser på regionen som et felles bo- og arbeidsmarked og tenker at jeg bare kan sette meg på toget og dra hvor jeg vil.

VILLA ROSENLUND

Rosenlund ligger i kvartalet mellom Møllegata, Oalsgata og Postveien, på parkeringsplassen hvor Lilly´s kiosk en gang lå. Her skal seks klassiske bygårder gi en egen villafølelse midt i Sandnes sentrum.

– Jeg synes at vi har fått til en fin overgang mellom sentrum og småhusbebyggelsen i området. Disse byggene vil gli inn i landskapet og løfte hele området, sier arkitekt Ådne Trodahl, som er svært opptatt av at arkitektur og nye bygg tar hensyn til omgivelsene rundt.

– For meg er det essensielt å prøve å skape et vakkert prosjekt som passer inn, samtidig som det gir glede for flere enn de som bor der. Rosenlund blir en åpen bygårdsstruktur der seks bygningskropper er samlet rundt en egen hage. Her blir hele området grønnere og luftigere, fortsetter han.

KLASSISK BYGÅRD

Det er Solon Eiendom og Øvstebø Eiendom som står bak dette prosjektet i Sandnes sentrum. Rosenlund består av 60 leiligheter i gjennomført høy standard fordelt på seks klassiske bygårder. Leilighetene er mellom 55 og 160 kvadratmeter og prisene er fra 2,9 til 12,5 millioner kroner.

Første salgstrinn består av to bygårder med ni leiligheter hver. Rosenlund blir bygget på tegl, som både er et vedlikeholdsfritt materiale og som passer godt til Sandnes-historien og utviklingen av byen. Tegl brukes gjennomgående i Rosenlund, både på vegger og tak. Fargene går i jordfarger– rødlig, brunlig og grålig. Hvert hus holdes i én gjennomgående
farge, både på vegger og tak. Teglpannene vil ha samme farge som steinen og skape et helhetlig uttrykk.

SOSIALT MED FELLESOMRÅDER

Jeg setter stor pris på bylivet, og her føler jeg at jeg får noe som minner meg om det. Jeg bodde i Oslo et halvt år og ble veldig glad i de typiske bygårdene.

Det er sosialt med fellesområder og deling. Her får vi tilgang på gjestehybler som barna kan bo i når de kommer på besøk. Vi kan også bruke et stort selskapslokale med kjøkken til feiringer, sier Gangenes.

ET NYTT NABOLAG

Det er landskapsarkitektene i ATSITE som utformer uterommet mellom byggene i Rosenlund. Her blir det en god blanding av private soner og fellessoner – aktive soner og stille soner. Hekker, busker og trær brukes for å skape ulike frodige grønne rom for både lek, aktivitet og fred og ro i solen. Uteområdene og gode bokvaliteter Anne-Kristin Gangenes gleder seg til å flytte inn i bygården i Sandnes sentrum. – Egentlig ville jeg bo i Stavanger, men dette var mer urbant og sentralt enn noe annet, sier hun.
gjør at Rosenlund blir mer et nabolag enn høyhus, mener
arkitekt Trodahl.

– Jeg mener at det er ideelt både for barnefamilier og andre som vil bo i sentrum. I tillegg til å være i byen, har vi lagt til rette for hage og park hjemme. Kvalitetene i en enebolig er ivaretatt, for eksempel blir alle leilighetene hjørneleiligheter med gjennomgående lys fra flere himmelretninger.

– Ulike størrelser på leilighetene vil appellere til flere. Jeg håper det kommer naboer i alle aldre og at vi får det sosialt og kjekt, avslutter Gangenes.

ROSENLUND

• 60 leiligheter fordelt på seks bygg
• Klassiske bygårder med park/hage i bakgården
• Ligger i kvartalet mellom Møllegata, Oalsgata
og Postveien, der Lilly´s kiosk lå tidligere

Vil du vite mer om prosjektet?

Ring Olav Kristensen, tlf: 900 86 442 eller Espen Grastveit, tlf 997 03 170