Skal du selge vinterhytta? Gjør det før sommeren kommer!

Tekst: Apriil

 

Selv om eiendomsmegler Henriette Meyer Orrem har kontoradresse i Bergen sentrum, tilbringer hun gjerne også arbeidshverdagen på fjellet.  Henriette selger hytter på Mjølfjell, Geilo, Ustaoset, Kvamskogen – egentlig over alt hvor vi bergensere liker å spenne på oss skiene eller tilbringe fritiden til fjells. Til deg som ennå sitter på gjerdet, har hun en sterk anbefaling: – Skal du selge en vinterhytte, bør du komme i gang så snart som mulig.

– Det er fort gjort å tenke at en vinterhytte bør selges om vinteren. Min erfaring er imidlertid at kjøperne gjerne vil overta hytta om våren eller sommeren. Da har de tid til å pusse opp, male, innrede og gjøre drømmen klar til sin første vintersesong. Dette er særlig viktig hvis tilkomsten til hytta er utfordrende når snøen har lagt seg, sier Henriette.

 Bildene, derimot, bør forberedes slik at snøen fremdeles ligger tjukk og fristende på tak og tunge tretopper, gjerne i kombinasjon med vår- og sommerbildene: – Når kjøperen din drømmer seg vekk om lange skiturer under stjernehimmelen og kakao i snøhula, da er det bildene på Finn og i prospektet som setter i gang fantasien, sier hun – og da hjelper det å vise snøtunge trekroner og gnistrende løyper, ikke bare bjørkesprett og sildrende vårsol.

Forskjell på en megler og en hyttemegler

Mange tenker kanskje at det å selge hytter er det samme som å selge boliger, men det stemmer ikke helt, ifølge Henriette: – Selv om det selvsagt er mye som er likt, så er det en del detaljer som er spesielle for et hyttesalg. Tilkomst, avtaler om parkering, løsninger rundt renovasjon, vei, vann og avløp, samt terrengforhold, snøforhold, veilag eller velforeninger er ting som ofte vektlegges mer ved hyttesalg enn ved salg av en vanlig enebolig i Bergen.

Folk – og dermed kjøperne – er også ganske forskjellige på de ulike stedene. Noen ønsker seg skitrekk, kompiser, moro på afterski og butikken like ved hytta, mens andre gjerne vil være litt mer i fred. Disse nyansene bør selvsagt gjenspeiles i presentasjonen når hytta legges ut for salg, og da er det smart å velge en megler som kjenner både områdene og miljøene på de ulike stedene.

 – Selv har jeg alltid nytt hyttelivet, fra barndomslykke på Mjølfjell til mange kjekke turer på blant annet Geilo og i Myrkdalen. Denne erfaringen fra flere av de mest populære hyttefeltene er gull verd når jeg er på jobb, mener Henriette. Ett sted er det kanskje skinnikkers og pelspannebånd som gjelder, mens du i et annet område ville fått strenge blikk om du gikk i noe annet enn en hjemmesydd anorakk etter bestemor, sier megleren og ler.

God planlegging er første skritt

Vet du allerede nå at du vil selge hytta, er en prat med megler et godt sted å begynne:

– Jobben vår er å være gode rådgivere, sier Henriette. – Vi kan for eksempel hjelpe deg med å vurdere hvilke oppgraderinger du bør prioritere før du legger ut hytta for salg. Mange selgere brenner seg på at de gjør kostbare utbedringer som viser seg å ikke være viktige for kjøper. Andre kunne hatt mye å tjene på å ta en innspurt på vedlikeholdet for å fremheve den idylliske fritiden litt mer enn alt arbeidet et hyttekjøp fører med seg.

EiendomsMegler 1

EiendomsMegler 1 er landets største leverandør av eiendomsmeglertjenester, med nesten 1000 ansatte på kontorer over hele landet.

I Bergen har EiendomsMegler 1 fire kontorer: Fyllingsdalen, Åsane, Fana og Bergen sentrum.

Skal du selge vinterhytta?