Enebolig på Stokka med fantastisk atrium

Tekst: Linda Gudmestad, Apriil
Foto: Eivind Dirdal
 

Du vet de svarte og hvite, trekantformede eneboligene i rekke i Stokkahagen, den lille blindveien like ved Stokkavannet? De karakteristiske syttitallshusene, tegnet av arkitektene Retzius og Bjorland?

Familien på fem har lekt, levd og gledet seg gjennom nesten femti fine år i Stokkahagen 15. Nå har ungene for lengst etablert seg på egen hånd, og foreldrene vil ha en enklere bolig. Det betyr at en av Stavangers helt spesielle boligskatter er til salgs.

VELKOMMEN INN. OG UT.

Hvis vi skal begynne med begynnelsen, og det skal vi jo gjerne, så hopper vi faktisk noen år i tid, fra huset sto ferdig i 1974, og frem til 1987. Da bygget dagens eiere det aller første som møter deg når du går inn døra: Atriet. Som så ofte her vi bor, handler det om været. Alle boligene i
Stokkahagen har den samme deilige uteplassen, en stor platting på baksiden av huset. Etter noen år kjente selger imidlertid på at det av og til kunne blåse i friskeste laget der ute. Dette nevnte de for en venn av familien, arkitekt Per Line, sannsynligvis et kjent navn for deg som er opptatt av vakker arkitektur. Line har tegnet blant annet Friluftshuset på Orre, og som ekte jærbu var han spesielt dyktig på løsninger som skjermer mot vinden, samtidig som man ivaretar den gode kontakten med omgivelsene. Helt riktig mann for oppgaven i Stokkahagen, med andre ord. Resultatet ble et lunt, skjermet og ikke minst vakkert uterom. Her soler du deg på fine dager, sitter ute til det blir lyst på de legendariske kveldene eller nyter påskefrokosten i le med fyr i peisen mens vinden herjer på utsiden. Praktisk er det også at utemøblene står tørt og trygt hele året sammen med syklene, sportsutstyret og grillen.

INNE HAR DERE PLASS TIL HELE LIVET

Fra atriet går vi inn i første etasje og gjennom den lille entreen. Her har du et hyggelig og smart kjøkken og god plass til å samles rundt bordet. Per Line har hatt en finger med i spillet også innendørs, inspirasjonen til klinkerflisene på gulvet og de laserte skapdørene på kjøkkenet er hentet fra et av hans andre prosjekter, Hå gamle prestegård. Den åpne løsningen gjør
det enkelt å være sammen enten man gjør lekser, ser på tv eller lager mat. Etasjen rommer også en stor, luftig stue med peis, god plass til flere sittesoner og skyvedør i glass ut til atriet. I andre etasje ligger de tre soverommene, hvor det største soverommet enkelt kan deles opp i to. Her ligger også det største badet, med god plass til trøtte, travle morgener og
badekar til å synke ned i.

 

Kjelleretasjen er en fryd for praktikeren: Den store kjellerstua har opp gjennom årene rommet alt fra langbord og konfirmasjon til lekestue og hjemmekontor. Her har du også et eget bad med dusj og toalett, god bodplass, eget kjølerom og et stort og godt vaskerom med blant annet en praktisk utslagsvask.
Vært ute i pøsregnet? La regntøyet dryppe av seg i kjellerinngangen. Dette er et hus som kan tilpasses de som bor der: Her har tre unger delt rom da de var små, og fått hvert sitt når det var på tide. I oppveksten var det god plass til venner, både for voksne og barn, og i dag finner barnebarna seg til rette i kjellerstuen når de kommer på besøk.
Dagens eiere har hele tiden tatt vare på husets originale uttrykk, med de enkle rene linjene og de trehvite detaljene som går igjen i hele huset. Samtidig har de sakte men sikkert utviklet flere praktiske løsninger for travle familier, for alt fra oppbevaring av klær til lagring av ski.

RÅDYR, RABARBRA OG NEDOVERBAKKE TIL SENTRUM

Forskning viser at bomiljøet som regel er bedre i en blindvei enn i en gate med gjennomgående trafikk, noe selger absolutt kan signere på. Opp gjennom årene har de arrangert alt fra nabofester til idrettskonkurranser i gata, og de fleste av de som bor i Stokkahagen i dag har bodd der siden husene sto nye. Vil du ha gress mellom tærne, går du ut i den fine hagen.
Rydd litt i bedet, finn deg en rabarbrastilk og dypp den i sukker eller sitt musestille og nyt synet av et rådyr eller en fasan. På noen minutter rusler du ned til Stokkavannet og hopper uti for en svømmetur, glir stille over vannet i kajakk, jogger avdeg hverdagsstresset eller hiver ut fiskestanga. Det er ikke så veldig lenge siden Stokka var “på landet” – i dag har du akkurat de samme mulighetene for fred og ro, natur og dyreliv, under
fem kilometer fra Stavanger sentrum. I et helt spesielt hus.

Vil du lese mer om boligen?

Ring Thomas Fanebust: 932 64 837