Eventyrlige Sirdal

Regionens hytteparadis

Tekst: Apriil Stavanger 
 
 

– Hvis noen lurer på om det er i år de skal selge hytta på fjellet, er svaret ja!

Eiendomsmegler Torill Kalsaas har en lang liste med folk som leter etter hytte i Sirdal. For meglerne i Sirdal er det enkelt å selge i området. Dette er deres eget paradis – både med og uten snø! – Det er veldig stor etterspørsel etter hytter i Sirdal. Jeg har solgt 14 hytter allerede denne sesongen, og nå er det tomt. Alt blir solgt med en gang, forteller avdelingsleder og megler Torill Kalsaas i EiendomsMegler 1 Gjesdal. Som
megler i Sirdal merker hun stort trykk i hyttemarkedet. Kaldt, solrikt og masse snø. I årets sesong viser Sirdal seg fra sitt aller vakreste og begeistrer interesserte hyttekjøpere. Det siste året har omsetningstiden gått kraftig ned. I snitt selges hyttene nå på under to uker. Over halvparten går over prisantydning.– Hytter mellom 3–4,5 millioner går fort.

Jeg brenner for Sirdal. Det har vært en viktig plass for meg hele livet. Jeg hadde hytte her i oppveksten, gikk på skiskole på Tonstad, og har nå bygget hytte her sammen med familien, sier Kalsaas videre.
Hun tilbringer det meste av helger og ferier på hytta i Sirdal. I hverdagen selger hun hytter her, gjennom jobben som eiendomsmegler. Grunnen til at hun startet med det, var enkel: Hun ønsket å hjelpe andre med å få oppleve alt det fantastiske Sirdal har å by på. Sammen med kollegaene fra EiendomsMegler 1 i området, utgjør hun et meglerteam som virkelig kan kalle seg eksperter på Sirdal.

Attraktive Sirdal

 

Kjetil Helland har brukt dalen aktivt de siste 20 årene, både med ski på beina og med meglerdressen på. Anne Havsø har solgt hytter i både øvre og nedre del av Sirdal siden 2005. Dan Chruickshank har selv leilighet her, og de siste 10 årene har han solgt hytter i stort sett alle kriker og kroker av Øvre Sirdal. Han er blant dem som selger mest i bruktmarkedet i området – rundt 15–20 hytter i året.

Meglernes favorittplasser

 

Meglerne er samstemte i grunnen til at de har blitt så glad i plassen: Naturen, den korte avstanden og det varierte tilbudet. Først og fremst skiller Sirdal seg ut i forhold til andre fjelldestinasjoner på grunn av beliggenheten. En time eller to i bil for de fleste – og vipps, så har man full vinter og slående natur.

– Mulighetene er så mange. Du kan dra på tur langt til fjells, eller ta med deg barna i fine, barnevennlige løyper rett utenfor hyttedøra, sier Kjetil Helland. Torill Kalsaas har alltid vært langrennsentusiast, og er en ivrig bruker av hele løypenettet.

Mange turmuligheter

 

– Vinterstid er det fint å gå til Kvinen og runden med Steinbu. På sommeren er favoritturen opp Hilleknuten og ned i Jogledalen. Grubbå er også en veldig fin topptur, sier hun. – Det som er så fint med Sirdal, er at du kan velge tur etter nivå. For barna er det veldig stas med de kjekke bakkene i Furåsen, eller å dra og spise vaffel på Sinnes Fjellstue,
fortsetter trebarnsmoren.
Dan Chruickshank har lagt ned utallige mil i løypene i Sirdal: Fra de mest populære på Furåsen og Kvæven, til de litt lenger ned i Solheimsdalen og bort til Kvinen. Når det gjelder skitrekk varierer han og familien mellom Ådneram, Tjørhomfjellet, Fidjeland og Ålsheia. Chruickshank trekker frem miljøet som en unik ting med Sirdal.
– Barna har et nettverk hjemmefra, men her har de fått et helt nytt nettverk. De står i løypene sammen med andre barn og treffes i akebakken eller i lekerommet på Fjellstua, sier han.

Ikke bare vinterdestinasjon!

 

Chruickshank peker også på at det har skjedd en utvikling i Sirdal i løpet av det siste tiåret. Plassen har utviklet seg fra et vintersted til en helårsplass. – Du har fantastiske turer i skog og mark, du kan fiske ørret på telttur, det har kommet klatrepark, sykkeltrekk i Tjørhomfjellet, hesteridning, golfbane… ja, de har til og med fått hinderløype/hoppeslott på vannet både ved fjellstuen og ved klatreparken! Det er et hav av muligheter, og du vil trives godt høst såvel som vinter, sier han. Selv er han opptatt av å bruke de lokale tilbudene, og tar ofte med seg kone og barn for en god middag på Fjellstuen.

Chruickshank setter også pris at avstanden hjemmefra gjør at det ikke er noe problem om en må reise lørdag etter jobb, eller et barn må hjemom på turnoppvisning – man får likevel utnyttet helgen på hytta.
Torill Kalsaas og familien pleier å dra hjem mandag morgen klokken seks, og levere i barnehagen klokken åtte.
Da slipper de kø, og kan nyte hele søndagen på fjellet.

Råd ved kjøp eller salg!

 

Markedet i Sirdal er stabilt og godt. Det bygges mye, men dette er gjerne dyrere enn bruktmarkedet, som er mer overkommelig for flere.
Anne Havsø mener områdets popularitet skyldes det store nedslagsfeltet, hvor en hel region har vinter og natur innenfor behagelig kjøreavstand. 

– Det gjør også at folk er veldig flinke til å bruke hyttene sine hele året. Det er et veldig aktivt område, sier hun. Dersom man går med et ønske om å kjøpe seg hytte i Sirdal, er meglernes råd enkelt: Ta kontakt, så kan dere sammen kartlegge deres behov, ønsker og kriterier. – Det handler om å finne ut hva som er viktigst for deg og din familie. Er det kort vei til skitrekket, er det kanskje Sinnes. Er det høyfjell, er det kanskje Ådneram,
sier Torill Kalsaas. Disse meglerne kjenner Sirdal så godt at de enkelt kan identifisere din favorittplass. – Jeg har vært på skitur og tatt vaffelpause på Sinnes Fjellstue, grillet innerst i Hønedalen og fisket småørret
med guttungen. Sannsynligheten er stor for at jeg har gått på ski forbi hytten du er interessert i eller skal selge, sier Chruickshank.