Sterk vekst i boligprisene langs kysten av Sør-Vestlandet

Normalt faller boligprisene noe i juni, og det var forventingen til mange at dette kom til å skje i år også. Men til tross for uro i Europa, økte renter og generell prisvekst steg boligprisene, korrigert for sesongvariasjoner, med 0,3 prosent i juni. Så langt i år har boligprisene steget med 8,8 prosent.

4.568.840,-

Gjennomsnittsprisen for bolig i Norge

Landskap

25 dager

Gjennomsnittlig omsetningstid

Prisutvikling

-0.3%

Nominell prisendring fra sist måned

8.8%

Prisutvikling de siste 12 måneder

Oppsummering prisendring

 OsloBergenStavangerKristiansand
Siste mnd-1,8 %-0,1 %0,8 %0,9 %
Hittil i år8,1%8,8 %12,1%12,6 %
Siste fem år30,7 %23,2 %18,6 %30,2 %
Pris på medianboligkr 5.120.000kr 3.518.000kr 3.614.000kr 3.035.000

Kommentar marked

Som kjent løftet Norges Bank styringsrenten til 1,25 prosent ved forrige rentemøte, og varslet samtidig en brattere rentebane fremover. Norges Bank begrunner rentehevingen med at det er høy aktivitet og lite ledig kapasitet i norsk økonomi. I forrige månedskommentar viste vi til Finans Norge sitt forventningsbarometer, som viste at norske husholdningers fremtidstro på egen økonomi har ikke vært rapportert lavere siden 1992.

Kombinasjonen av økte renter og usikkerhet rundt personlig økonomi vil trolig påvirke boligmarkedet utover høsten. Men enn så lenge er tilbudet lavere enn etterspørselen, med det resultatet at mye av det som selges blir solgt til noe over prisantydning.

Det lave tilbudet påvirker trolig også tempoet i markedet, som må kunne betegnes som raskt. Det tar i snitt 16 dager å få solgt en bolig i Bergen, mens det tar 22 dager i Kristiansand. Dette betyr i praksis at det meste blir solgt etter første visning.

Det blir spennende å se om effekten av rentehevingene bremser etterspørselen etter eiendom, og at vi i løpet av høsten får en utflating av prisene. Eller om den sterke jobbveksten, den lave arbeidsledigheten og bedriftenes fremtidstro (https://www.sparebank1.no/nb/sr-bank/bedrift/Konjunkturbarometeret.html) bidrar til økt optimisme blant husholdningene og fortsatt prisvekst i boligmarkedet.   

Kilder: Finans Norge, Eiendomsverdi, Eiendom Norge AS, Norges Bank og SpareBank 1 SR-Bank

Lurer du på hva boligen din er verdt?

Fyll ut skjemaet, så blir du kontaktet av den megleren som kjenner ditt område best.

Obligatoriske felter er merket med *

Vi deler ikke dine personopplysninger med uvedkommende. Se vår personvernerklæring for mer informasjon om vår behandling av dine personopplysninger.