Slik hjelper du unge med å forberede boligjakten

Tekst: Apriil. Foto: Vinterfilm

Har du en ung voksen som er klar for egen bolig, eller har dere såvidt begynt å tenke på dette? Start gjerne prosessen med å sette deg inn i Etablererpakken og avtale et møte med ungdommens egen rådgiver for å få hjelp og støtte på veien.

Egenkapital, finansieringsbevis og boliglån. Mye skal på plass før den unge førstegangskjøperen kan ta fatt på boligjakten. Med Etablererpakken vil SpareBank 1 SR-Bank gjøre boligprosessen litt enklere for de yngste kundene. Det første de unge bør gjøre er å få sin egen bankrådgiver.

Din egen rådgiver

I SpareBank 1 SR-Bank får alle førstegangskjøpere egen rådgiver. Sammen med de unge bankkundene går rådgiveren gjennom spareplan, budsjett, forklaring av dokumenter, lånesøknader og andre utfordringer som kan være vanskelig for førstegangskjøperne. Avtal et møte og få hjelp og oppfølging underveis.

Etablererpakken

På nettsiden sr-bank.no/etablererpakken har SpareBank 1 SR-Bank samlet nyttig informasjon om boligkjøp for de yngste kundene. Dette kan de gå gjennom i fred og ro hjemme eller sammen med rådgiveren i banken.
I tillegg til råd, hjelp og veiledning om økonomi, egenkapital, sparekalkulator, lånekalkulator, samboerkontrakt og mye mer, får førstegangskjøperne også gode fordeler. Blant annet tilbyr SpareBank 1 SR-Bank ekstra lav rente til det første boliglånet og halv pris på digital samboerkontrakt.

Finansieringsbevis

Med finansieringsbevis fra banken vet førstegangskjøperne hva de har råd til å kjøpe for. Først da kan de begynne å kikke etter drømmeboligen. Følg gjerne med på finn.no, dra på visninger og skriv dere opp på visningslistene slik at dere får fulgt med på budrundene.

Lag en prioriteringsliste

Når unge skal kjøpe sin første bolig får de sjelden oppfylt alle ønskene sine, og de må derfor prioritere og finne ut av hva som er viktigst. Er det balkong, parkering, antall soverom, standard på kjøkken og bad, eller nærhet til sentrum? Mest sannsynlig får de ikke full klaff på alt, så sett opp en liste over hva som er viktigst.

Noen du kan kjøpe sammen med?

Et alternativ for noen er å kjøpe bolig sammen med andre; en venn, kjæreste eller et familiemedlem. Fordelen da er at de kan få kjøpt en større eller bedre bolig. Da er det lurt å lage en skriftlig avtale for å unngå uenighet.

Det kan for eksempel oppstå en situasjon hvor en vil selge, mens den andre ikke vil. I avtalen kan dere også skrive inn andre punkter som er viktige for dere: Hvem eier møbler eller andre verdier? Har dere forventninger til hverandre når det kommer til økonomi eller renhold? Avtaler laget i fredstid er fint å forholde seg til i en opphetet diskusjon.