Tekst: Apriil – Foto: iStock/Getty/EiendomsMegler 1

– Juli er alltid en spennende måned!

Etterspørselen etter leiligheter i bergensregionen er allerede høy; nå kommer sommeren, høysesong for leilighetskjøp.

Sommeren er den beste tiden for deg som skal selge leilighet, viser statistikken: Det er færre boliger til salgs, men antallet som ønsker å kjøpe leilighet er like høyt som resten av året. Med andre ord er det flere potensielle kjøpere per leilighet.

– Jeg tror juli 2022 vil vise seg å være en måned med masse trykk på boligene som er for salg, smiler Thomas Bull Wingaard, avdelingsleder for EiendomsMegler 1 SR-Eiendom i Bergen.

– Med tanke på antall boliger som har vært for salg hittil i år, har vi troen på at nettopp juli vil bli en måned med høy aktivitet og rask omsetningshastighet.

Sentrumsnært for tilflyttere

Fra andre storbyer vet vi at nærhet til arbeids- eller skoleplass, kombinert med det utvalget de større byene har å tilby i form av kultur- og uteliv, trekker de unge til sentrum.

Vestlandshovedstaden har mye spennende å by på, både av arbeidsmarked, studietilbud  og kulturtilbud - og Bergens mange tilbud på sommerstid, gjør ikke byen mellom de syv fjell mindre attraktiv. Derfor er det ikke veldig overraskende hvilke leiligheter som er mest attraktive på sommeren, og hvor etterspørselen kommer fra:

– Trykket i etterspørsel merkes i særlig grad på boliger i og rundt sentrum, sier Thomas, og legger til:

– Og da er det studentmarkedet og tilflyttere til byen som gjelder.

Ingen grunn til å vente

Til deg som nå vurderer om du skal selge leilighet, men er usikker på om om tiden er riktig, har Thomas en en tydelig tilbakemelding:

– Vurderer du å selge en bolig i eller nær sentrum, er det ingen grunn til å vente til over sommeren, slår han rolig fast. 

Formalitetene og det praktiske rundt en salgsprosess, slik som takst, fotografering også videre tar gjerne litt tid, så det er bare å komme i gang. Og det skal ikke stå på Thomas og EiendomsMegler 1 SR-Eiendom.

– Grunnet forventet trykk i markedet i juli, vil vi ha god bemanning på kontoret for å kunne serve boligselgerne på en best mulig måte, lover han.

Her finner du din megler i Bergen

Hva betyr ordene i boligannonsene?

I boligannonser finnes det en del ord som du ikke bruker til daglig og som ikke alltid er selvforklarende. Her følger en liten ordliste over de vanligste faguttrykkene for selveierleiligheter og borettslagsleiligheter.

Eierleilighet

Kalles også selveierleilighet. Leilighet der du eier leiligheten (som også kalles seksjon), mens hele bygningen/eiendommen er et sameie med de andre leilighetseierne (seksjonseierne).

Andelsleilighet

Leilighet som er knyttet til en andel i et borettslag.

Borettslag

Et boligselskap (samvirkeforetak) som har som ansvar å gi leilighetskjøperne (andelseierne) bruksrett til egen bolig i borettslagets eiendom (borett). I et borettslag betaler du for bruksretten til leiligheten, mens borettslaget fortsatt eier den. Denne bruksretten kan du senere selge. 

Prisantydning

Summen selger eller megler mener at boligen skal selges for.

Omkostninger

Summen av alle kostnader som kommer i tillegg til selve kjøpesummen og som kjøper må betale. For eierleiligheter er dette tinglysningsgebyrer og dokumentavgift til staten (2,5 % av kjøpesum), mens det for andelsleiligheter er tinglysningsgebyrer og et lite gebyr til borettslaget.

Fellesgjeld

Gjelden et borettslag har som hver enkelt andelseier betjener gjennom betaling av husleie til borettslaget.

Totalpris

Prisantydning + omkostninger + eventuell andel av fellesgjeld.

Felleskostnader/måned (eller md)

Månedlig kostnader til slikt som ikke handler om leiligheten, for eksempel andel fellesgjeld, vedlikehold av eiendommen, bygningsforsikring, eller kabel-TV eller andre fellesgoder som sameiet har vedtatt. For andelsleiligheter betaler du også en leie til borettslaget.

Kommunale avgifter

Avgifter som alle boligeiere må betale, uansett type bolig. Avgiftene inkluderer vann- og avløpsgebyr, renovasjonsgebyr (søppelhenting), eiendomsskatt og feiegebyr for de som har pipe.
I borettslag er disse inkludert i leien.

Bruksareal

Summen av alt arealet innenfor ytterveggene i leiligheten. Forkortes ofte til BRA.

Primærrom:

Arealet av rom til boligformål. For eksempel stue, kjøkken, bad, soverom og entré. Kott, boder og lagerrom er ikke primærrom. Forkortes ofte til P-rom.

Energimerking

Sier noe om hvor mye energi leiligheten bruker, med A som beste, B som nest best og så videre helt ned til G (dårligst).

Matrikkelinformasjon

Informasjon som sier nøyaktig hvor på kartet leiligheten din er: Kommunenummer, gårdsnummer, bruksnummer og seksjonsnummer. Dette finner megleren for deg når du skal selge. Du kan også finne det selv hos Kartverket.