Tekst: Apriil – Foto: Shutterstock/EiendomsMegler 1

Hett leilighetsmarked i Haugesund

Markedet for leiligheter i haugesundsregionen er allerede varmt; nå kommer sommeren, høysesong for leilighetskjøp.

– Markedet er fortsatt hett og med god aktivitet, men i tiden vi går inn i, selges det flest leiligheter, kan Runar Aarekol, regionleder ved EiendomsMegler 1 sitt kontor i Haugesund melde.

I et normalår velger tre av fem nordmenn å bli i Norge i ferien, og de som er på boligjakt bruker gjerne noe av tiden på å gå på visninger. Derfor har har sommermånedene tradisjonelt vært bra for å selge leiligheter. Denne sommeren blir neppe noe unntak, heller ikke for kystperlen ved Smedasundet. Mange ønsker å bo i vakre Haugesund, og mange vil heller eie enn å leie.

– Vi forventer at markedet roer seg noe de neste ukene, men at reelle boligkjøpere fortsatt vil delta aktivt på visninger, sier den erfarne megleren.

Smått og sentrumsnært for de unge

Runar opplever at leilighetskjøperne sommerstid er en mangfoldig sammensatt kjøpergruppe, med både studenter og førstegangskjøpere med ny jobb blant de potensielle kjøperne.

På landsbasis viser statistikken at stadig flere førstegangskjøpere kommer inn i markedet ved hjelp av foreldre og besteforeldre. Slik er det også her på Haugalandet.

– Det er mer vanlig enn uvanlig at foreldre bistår som finansieringstøtte.

Fra andre regioner vet vi at nærhet til arbeids- eller skoleplass, kombinert med det utvalget de større byene har å tilby i form av kultur- og uteliv, trekker de unge til sentrum.

– Når det gjelder førstegangskjøperne, er det leiligheter opp til to millioner kroner som er mest aktuelle, bekrefter Runar. Forøvrig synes det ikke å være noen noen fast mal på hva slags leiligheter de ulike kjøpergruppene foretrekker, hverken med tanke på størrelse, antall rom eller beliggenhet.

– Hva slags leiligheter de ønsker seg er avhengig av livssituasjon, økonomi og alder, smiler han.

– Kom i gang!

Formalitetene og det praktiske rundt en salgsprosess, slik som takst, fotografering og så videre tar gjerne litt tid, så for deg som nå lurer på om du skal selge leilighet i Haugesund-regionen, har Runar et tydelig råd: Kom i gang!

– Boligmarkedet er fortsatt er hett, men vi kan nok forvente noen endringer i kjøpekraft og betalingsvilje etterhvert som renten øker. Har du planer om salg, kan det derfor lønne seg å komme snarlig i gang med prosessen.

Her finner du din megler i Haugesund

Hva betyr ordene i boligannonsene?

I boligannonser finnes det en del ord som du ikke bruker til daglig og som ikke alltid er selvforklarende. Her følger en liten ordliste over de vanligste faguttrykkene for selveierleiligheter og borettslagsleiligheter.

Eierleilighet

Kalles også selveierleilighet. Leilighet der du eier leiligheten (som også kalles seksjon), mens hele bygningen/eiendommen er et sameie med de andre leilighetseierne (seksjonseierne).

Andelsleilighet

Leilighet som er knyttet til en andel i et borettslag.

Borettslag

Et boligselskap (samvirkeforetak) som har som ansvar å gi leilighetskjøperne (andelseierne) bruksrett til egen bolig i borettslagets eiendom (borett). I et borettslag betaler du for bruksretten til leiligheten, mens borettslaget fortsatt eier den. Denne bruksretten kan du senere selge. 

Prisantydning

Summen selger eller megler mener at boligen skal selges for.

Omkostninger

Summen av alle kostnader som kommer i tillegg til selve kjøpesummen og som kjøper må betale. For eierleiligheter er dette tinglysningsgebyrer og dokumentavgift til staten (2,5 % av kjøpesum), mens det for andelsleiligheter er tinglysningsgebyrer og et lite gebyr til borettslaget.

Fellesgjeld

Gjelden et borettslag har som hver enkelt andelseier betjener gjennom betaling av husleie til borettslaget.

Totalpris

Prisantydning + omkostninger + eventuell andel av fellesgjeld.

Felleskostnader/måned (eller md)

Månedlig kostnader til slikt som ikke handler om leiligheten, for eksempel andel fellesgjeld, vedlikehold av eiendommen, bygningsforsikring, eller kabel-TV eller andre fellesgoder som sameiet har vedtatt. For andelsleiligheter betaler du også en leie til borettslaget.

Kommunale avgifter

Avgifter som alle boligeiere må betale, uansett type bolig. Avgiftene inkluderer vann- og avløpsgebyr, renovasjonsgebyr (søppelhenting), eiendomsskatt og feiegebyr for de som har pipe.
I borettslag er disse inkludert i leien.

Bruksareal

Summen av alt arealet innenfor ytterveggene i leiligheten. Forkortes ofte til BRA.

Primærrom:

Arealet av rom til boligformål. For eksempel stue, kjøkken, bad, soverom og entré. Kott, boder og lagerrom er ikke primærrom. Forkortes ofte til P-rom.

Energimerking

Sier noe om hvor mye energi leiligheten bruker, med A som beste, B som nest best og så videre helt ned til G (dårligst).

Matrikkelinformasjon

Informasjon som sier nøyaktig hvor på kartet leiligheten din er: Kommunenummer, gårdsnummer, bruksnummer og seksjonsnummer. Dette finner megleren for deg når du skal selge. Du kan også finne det selv hos Kartverket.