Tekst: Apriil – Foto: iStock/Shutterstock/EiendomsMegler 1

Høysesong for leilighetskjøp

Etterspørselen etter leiligheter i stavangerregionen er allerede høy; nå kommer sommeren, høysesong for leilighetskjøp.

Sommermånedene er den beste tiden for deg som skal selge leilighet, viser statistikken: Det er færre boliger til salgs, men antallet som ønsker å kjøpe leilighet er like høyt som resten av året. Med andre ord er det flere potensielle kjøpere per leilighet.

– Vi har generelt sett et velfungerende marked i regionen, og leilighetsmarkedet utgjør en stor del av dette, sier Sverre Dahle, regionsjef for EiendomsMegler 1 SR-Eiendom i Stavanger.

Sentrumsnært for de yngre

Energihovedstaden har mye spennende å by på, både av arbeidsplasser og kulturtilbud, og stavangers tilbud på sommerstid gjør ikke byen mindre attraktiv.

Derfor er det ikke veldig overraskende at sentrale leiligheter er særlig populære blant førstegangskjøperne.

– De yngste kjøperne er nok veldig opptatt av hvor de bor. Her i regionen har de sentrumsnære områdene, som for eksempel Lervig og Siriskjeret, vist seg å være veldig populært blant de yngre. Her har du alt du trenger av tilbud rett utenfor døren: naturskjønne, sjønære omgivelser, samtidig som du kan spasere til Stavanger sentrum.

I de andre storbyene har det blitt stadig mer vanlig at førstegangskjøperne får finansieringshjelp av foreldre når bolighandelen skal gjøres. Den erfarne megleren tenker at situasjonen er den samme i stavangerregionen.

– Jeg har ikke tallene på dette, men sitter med en følelse av at det er flere som får hjelp av foreldre og besteforeldre for å komme inn på markedet. Vi ser stadig at yngre kjøpere har med seg foreldre på visning.

Lettstelt for de erfarne

– De godt voksne som er lei av hagestell og vedlikehold er en annen stor kjøpegruppe i leilighetsmarkedet. De velger større leiligheter, gjerne med heis og godt servicetilbud i nærmiljøet, kan Sverre fortelle.

–  Nå selger vi jo leiligheter i alle størrelser og kategorier, men den voksne delen av befolkningen vil ofte ha to eller flere soverom, samtidig som de vil bo bekymringsløst og ha et enklere liv uten vedlikehold og hagestell, sier han med et smil.

– Men, vi har jo boliger de fleste prisklasser og størrelser, alt etter hva du er på jakt etter.

Ta kontakt!

Til deg som nå vurderer om du skal selge leiligheten, men er usikker på om om tiden er riktig, har Sverre en tydelig tilbakemelding:

– Markedet for leiligheter er bra, og vi har kjøpere i alle segmenter, sier han.

– Så om du har du bestemt deg for at du vil selge, er mitt råd at du snarest tar kontakt med en av våre lokale eksperter der du bor og får prosessen i gang!

Her finner du din megler i Stavanger

Hva betyr ordene i boligannonsene?

I boligannonser finnes det en del ord som du ikke bruker til daglig og som ikke alltid er selvforklarende. Her følger en liten ordliste over de vanligste faguttrykkene for selveierleiligheter og borettslagsleiligheter.

Eierleilighet

Kalles også selveierleilighet. Leilighet der du eier leiligheten (som også kalles seksjon), mens hele bygningen/eiendommen er et sameie med de andre leilighetseierne (seksjonseierne).

Andelsleilighet

Leilighet som er knyttet til en andel i et borettslag.

Borettslag

Et boligselskap (samvirkeforetak) som har som ansvar å gi leilighetskjøperne (andelseierne) bruksrett til egen bolig i borettslagets eiendom (borett). I et borettslag betaler du for bruksretten til leiligheten, mens borettslaget fortsatt eier den. Denne bruksretten kan du senere selge. 

Prisantydning

Summen selger eller megler mener at boligen skal selges for.

Omkostninger

Summen av alle kostnader som kommer i tillegg til selve kjøpesummen og som kjøper må betale. For eierleiligheter er dette tinglysningsgebyrer og dokumentavgift til staten (2,5 % av kjøpesum), mens det for andelsleiligheter er tinglysningsgebyrer og et lite gebyr til borettslaget.

Fellesgjeld

Gjelden et borettslag har som hver enkelt andelseier betjener gjennom betaling av husleie til borettslaget.

Totalpris

Prisantydning + omkostninger + eventuell andel av fellesgjeld.

Felleskostnader/måned (eller md)

Månedlig kostnader til slikt som ikke handler om leiligheten, for eksempel andel fellesgjeld, vedlikehold av eiendommen, bygningsforsikring, eller kabel-TV eller andre fellesgoder som sameiet har vedtatt. For andelsleiligheter betaler du også en leie til borettslaget.

Kommunale avgifter

Avgifter som alle boligeiere må betale, uansett type bolig. Avgiftene inkluderer vann- og avløpsgebyr, renovasjonsgebyr (søppelhenting), eiendomsskatt og feiegebyr for de som har pipe.
I borettslag er disse inkludert i leien.

Bruksareal

Summen av alt arealet innenfor ytterveggene i leiligheten. Forkortes ofte til BRA.

Primærrom:

Arealet av rom til boligformål. For eksempel stue, kjøkken, bad, soverom og entré. Kott, boder og lagerrom er ikke primærrom. Forkortes ofte til P-rom.

Energimerking

Sier noe om hvor mye energi leiligheten bruker, med A som beste, B som nest best og så videre helt ned til G (dårligst).

Matrikkelinformasjon

Informasjon som sier nøyaktig hvor på kartet leiligheten din er: Kommunenummer, gårdsnummer, bruksnummer og seksjonsnummer. Dette finner megleren for deg når du skal selge. Du kan også finne det selv hos Kartverket.