Boligutvikling er destinasjonsutvikling

Guttorm Skretting fra Nordr og Bård Birkeland fra EiendomsMegler 1 er enige om at nyboligprosjekter må sees på som destinasjonsutvikling.

- Boligutvikling for oss er egentlig destinasjonsutvikling, forteller Guttorm Skretting, Storbydirektør Stavanger i Nordr.
Nordr er en boligutvikler av nyboligprosjekter i Stavanger, Bergen, Trondheim og Oslo i Norge, samt Stockholm, Göteborg og Malmö i Sverige.

- Med et nyboligmarked som er krevende om dagen, er det enda viktigere å skape gode nabolag som er del av noe større. Det er dette som igjen tiltrekker boligkjøpere, forteller Bård Birkeland, leder Nybygg i EiendomsMegler 1 SR-Eiendom. EiendomsMegler 1 SR-Eiendom er del av Norges ledende meglerhus og har virksomhet fra Bergen til Grimstad, samt Oslo.

Urbaniseringen fortsetter

- Vi tror at urbaniseringen vil fortsette, og derfor har valgt å holde oss til de største urbane områdene i Norge og Sverige. Det er det vi mener med storby-konseptet, urbaniseringen brer om seg god utenfor bykjernene, sier Skretting.

- Når vi utvikler et nytt prosjekt, tenker vi derfor at kundebasen er alle nærliggende områder, også nabokommuner. Ta utviklingen av Østraadt Havn i Sandnes for eksempel. Kjøper er ikke bare i Sandnes og Stavanger, men også en «jærbuar» fra Bryne eller Vigrestad som har lyst å flytte nærmere det urbane. Det samme kan man si om prosjekter i andre byer, som Storetveithagen i Bergen eller Lilleby i Trondheim, fortsetter han.

Guttorm og Bård langs Rovik Brygge
bilde av sitat-forfatter, Bård Birkeland, leder nybygg ved EiendomsMegler 1 Forus Nybygg.

Sitat start,  Fra meglersiden opplever vi også at det er større velvillighet for folk å flytte litt lengre unna bykjernen, så lenge det er gode kollektiv forbindelser. Med større fleksibilitet i arbeidshverdagen, er ikke reisevei det store minuset det en gang var
- Bård Birkeland, leder nybygg ved EiendomsMegler 1 Forus Nybygg

Fra transformasjon til destinasjon

Å bygge de beste boligene og nabolagene er en forutsetning, men utviklingen av et konsept går også bredere. Derfor lønner det seg å invitere med andre ledd i utviklingsfasen, som for eksempel eiendomsmeglere.

- Fordi vi bygger på transformasjonstomter skaper vi helt nye nabolag fra bunnen av, midt inne i eksisterende bydeler. Det blir derfor en form for destinasjonsutvikling med egne konsepter, hvor vi skaper både noe nytt og samtidig omdøper noe etablert, forteller Skretting.

- Ofte har megler både spisskompetanse når det gjelder markedet og innsikt, men også lokalkunnskap. Kanskje de har vokst opp i nabobydelen og husker når «Havna» bare var en industritomt som ungdommen likte å snike seg inn på i helgene eksempelvis. Slik lokal, spisset kunnskap kan komme boligutvikler til gode, forteller Birkeland i EiendomsMegler 1 SR-Eiendom.

bilde av sitat-forfatter, Guttorm Skretting, Storbydirektør Stavanger i Nordr.

Sitat start,  Ved konseptutvikling av nye destinasjoner, har vi svært positive erfaringer med å invitere inn både entreprenør, markedsbyrå, planavdeling og eiendomsmeglere. Slik kan vi nytte hverandres spisskompetanser
- Guttorm Skretting, Storbydirektør Stavanger i Nordr

- Når vi hentet inn EiendomsMegler 1 på Rorvik Brygge eksempelvis, tilførte dette konstruktiv sparring på prioritering av kvaliteter og kritisk gjennomgang til planløsninger. Dette var enormt nyttig og gjorde at vi faktisk kunne gjøre endringer tidlig. Det gir verdiøkning inn i prosjektet og vi ender på et sluttprodukt som er ettertraktet i markedet. I det store løpet kommer dette til glede og nytte for kundene også, og kan bidra inn mot kundetilfredsheten, fortsetter han.

- Som megler gir det også ekstra eierskap og ansvarsfølelse å bli tatt med inn tidlig i prosjektet. I prosjekter som Rorvik Brygge, tar våre meglere en grundig gjennomgang av hele prosjektet og gjør et ganske omfattende innsiktsarbeid før planleggingsmøtene, slik at vi kan bidra mest mulig til planarbeidet, forteller Birkeland.

- Kanskje det gir en ekstra iver etter å kommunisere ut til markedet? Å få med meglersiden på denne måten har i hvert fall så langt bidratt til vellykkede salg, forteller Skretting.

Prosjektet Rovik Brygge i Sandnes

Stopper boligutviklingen med dagens marked?

Med renteøkninger og dyrtid, bremses det ned på nyboligutvikling. Men vil det si at alt stopper opp?

- Det er nok noen mørke måneder foran oss, og vi bremser ned litt, men bilen kjører fortsatt. Vi har salgsstart og byggestart på flere prosjekter våren 2024, samt kjøp av tomter og utvikling av portefølje. Som boligutvikler er Nordr rigget for å kunne kjøre i krevende forhold, forteller Skretting.

- I EiendomsMegler 1 SR-Eiendom merker vi jo noe endring, samtidig må vi påpeke at det er regionale og geografiske forskjeller i Norge. Kjøpekraft, sysselsetting og gjeldsgrad ser annerledes ut i Oslo, Trondheim, Bergen og Stavanger. Som meglere på Sør-Vestlandet ser vi at interessen og kraften hos kjøper er fortsatt der, men at kjøper er kanskje enda mer selektiv og tenker langsiktig. Da er det de beste prosjektene som vinner, sier Birkeland.

- Et godt samarbeid mellom megler og utvikler vil bidra til det best mulige prosjektet for dagens marked, avslutter Birkeland.

Vil du vil høre mer om hvordan vi jobber?

Kontakt våre nybyggmeglere i EiendomsMegler 1 SR-Eiendom.