Selge bolig? Den beste tiden er nå!

Tekst: Apriil
Foto: EiendomsMegler 1 / Istock

Da skal du vite at våren er den beste tiden å selge på, og at denne våren er spesielt bra.

– Markedet er helt ekstraordinært for tiden. I hele kommunen er det 60-70 boliger for salg, mot 160-170 for ca halvannet år siden, forteller Roy Espen Foss, avdelingsleder EiendomsMegler 1 SR-Eiendom, Mandal.

Mange ønsker å kjøpe bolig i vakre Lindesnes, og etterspørselen er større enn tilbudet.

– Har du et bra objekt i dag, er du nesten garantert budrunde på dette. På de fleste førstegangsvisninger har vi mellom 8 og 20 familier påmeldt!
Den erfarne megleren kan fortelle at dette er i sterk kontrast til hva han er vant med fra tidligere år, hvor det kanskje har vært fire-fem visninger før boligene ble solgt.

– Mest rift er det om rekkeboliger og eneboliger i prisklassen mellom to og tre millioner, men også leiligheter i alle varianter selger bra.
Roy kan også fortelle at omsetningstiden er barbert og at de fleste boligene selges etter første visning. I Mandal sentrum er omsetningstiden nå nede i ca 20 dager.

Så hva er hans beste råd til deg som vurderer å selge boligen din?
– Start planleggingen så tidlig som mulig! Inviter oss på befaring, så kan vi gi deg de beste rådene for ditt boligsalg.

Mer forutsigbart

Mange lurer på om endringen i avhendingsloven har påvirket boligmarkedet i årets første måneder.


– De fleste selger fordi behovene deres endrer seg, så selve markedet styres av behov som oppstår, helt uavhengig av avhendingsloven. Akkurat nå er det færre boliger enn vanlig ute for salg, noe som kan henge sammen med manglende kapasitet til å lage de nye tilstandsrapportene som er mer omfattende og tar lenger tid å lage, sier Tormod Roth, senior fagrådgiver i EiendomsMegler 1.

Til deg som synes det høres litt skummelt ut med de nye tilstandsrapportene, har Tormod noen beroligende ord:

– Selv om rapportene har blitt mer omfattende og kanskje kan framstå som mer negative, er målet at de skal gi et mer reelt bilde av boligens tilstand, og realitetsorientere kjøperen i større grad. Et bad kan ha fuktskader selv om flisene ser fine ut. Som kjøper trenger du å vite om slike ting, og som selger er det bare bra at alle forhold er kjent, så de nye rapportene gjør bolighandelen tryggere og mer forutsigbar. Hensikten med endringen i avhendingsloven er å gjøre boligmarkedet trygt og godt. Selv om det ennå er tidlig, ser det ut til at den fungerer godt.

Slik gjør du boligen klar for salg

Vurderer du å selge nå i vår, kontakt oss, så hjelper vi deg med å få all nødvendig dokumentasjon på plass. Mens våre meglere gjør sin del, kan du bruke noen fine vårkvelder på å gjøre hus og hage klar, slik at boligen viser seg fra sin beste side!

Her er våre tips:

Før fotografen kommer

Ute: 

Klipp plenen og rydd hagen, pynt med blomsterpotter og planter. Plant, trim og klipp hageplanter og trær. Mal utvendige vegger – prioriter dører og karmer. Reparer småskader som kan ødelegge førsteinntrykket. Sett ut hagemøblene og gjør det litt koselig. Fjern løse gjenstander som sykler og skrot. Flytt egne biler fra parkering og biloppstillingsplass.

Inne:

Rydd og rengjør hele boligen grundig. Husk skap, hyller, loft, kjeller og boder. Mal slitte innvendige vegger, vindus- og dørkarmer. Vurder mindre oppgraderinger på kjøkken og bad, som nye håndtak og nytt toalettsete. Fjern unødvendig interiør og rydd bort personlige ting. Fjern forstyrrende elementer som kjøleskapsmagneter, kjøkkenhåndklær og kjøkkenutstyr på benken og oppå overskap. Pynt med friske blomster og rene håndklær. Sørg for mest mulig lys – trekk fra gardiner, skru på lamper, tenn stearinlys og fyr i peisen.

Før visning

Ute:

Flytt egne biler fra parkering og biloppstillingsplass under visning. Varsle naboen om at du kommer til å ha visning

Inne:

Sørg for et godt førsteinntrykk med et hyggelig inngangsparti. Be naboene rydde foran inngangen sin og unngå støy under visning. Er boligen umøblert? Vurder å låne eller leie møbler til visning.

Lukter:

Unngå røyking og luft godt før visning. Få noen til å passe hunden eller katten under visning og rydd bort alle kjæledyrrelaterte ting. Tøm alle søppelkasser. Duften av nybakte boller og nytraktet kaffe er selvfølgelig ingen ulempe - men unngå middager med sterke lukter rett før visning. Be gjerne en venn ta rollen som kjøper og se over boligen både før fotografen kommer og før visning. Hva er inntrykket? Er det noe som mangler?

Selge bolig i Mandal?

Vi lover deg tett oppfølging, god faglig kompetanse og effektiv markedsføring av din bolig. Ta kontakt med oss for en trygg bolighandel!