Selge boligen din nå – eller vente?

Tekst: Apriil
Stemmer det at starten på året er det beste tidspunktet å selge på? Hvorfor er det sånn, i tilfelle? Spør du en eiendomsmegler, vil nok svaret være at ja, akkurat nå er det gunstig for mange å selge boligen sin.

Hovedårsaken er at folk flest har vært opptatt med andre ting enn boligsalg de siste ukene av fjoråret, så det er få boliger på markedet, og du og din bolig vil derfor bli godt synlig for kjøpere på boligjakt. I tillegg går boligmarkedet på Sørvestlandet helt spesielle tider i møte – i alle fall om vi skal tro en av landets mest meritterte økonomer.

La oss begynne i førstelinjen – hos eiendomsmegleren: – Tilbudet på boligmarkedet er alltid lavt på starten av året. Jula henger i, og folk har ikke kommet ordentlig i gang med verken hverdag eller boligsalg. Dermed vil du som er raskt ute, få en svært god synlighet på boligen din, fordi du rett og slett har få konkurrenter, sier Stian Larsen, eiendomsmegler på EiendomsMegler 1-kontoret i Grimstad.FÅ BOLIGER TIL SALGS

2021 har vært et svært spesielt år, med enda færre boliger på eiendomsmarkedet enn vanlig gjennom hele året, og tilsvarende høy etterspørsel. – Nå opplever vi ofte at folk tar kontakt direkte med meglerne og spør om vi har noen boliger på gang, sier Stian. Legger du en bolig for salg nå, er sjansen med andre ord stor for å få den solgt, større enn den var før koronaen kom for snart to år siden.

Grimstadmegleren forteller om det han selv kaller ekstreme tilstander, og enkelttilfeller med opptil 50 % prisvekst på 1,5 år. Og tallene gir ham rett – i markedet i Agder nå i januar er det bare 25 % av det antall bruktboliger som normalt var til salgs for 24 måneder siden, og mange boliger løftes rett og slett opp og over i en helt ny, høyere prisklasse. – Tendensen gjelder alle typer boliger, sier Stian, men aller størst rift er det om gode, praktiske familieboliger.

 

Selv om situasjonen har likheter med markedet i 2021, kan vi likevel ikke være sikre på hvordan markedet utvikler seg i månedene som kommer. Det eneste vi kan være helt sikre på, er at akkurat nå, i januar og februar, er det definitivt selgers marked. – Om 3-4 måneder, når flere har fått lagt ut boligen og pandemien forhåpentligvis er på vei til å gå over, kan markedet ha stabilisert seg. – Vurderer du å selge boligen din, er det ingen grunn til å vente, med andre ord, sier megleren.

FRA BOLIGVINNERE I NORGE ...

Harald Magnus Andreassen er sjeføkonom i SpareBank 1 Markets og spesialist på utvikling i økonomi og finansmarkeder. Han vurderer dagens boligmarked med et litt annet bakteppe: 

– Gode rammebetingelser i oljebransjen, både med skattekutt og normale oljepriser, vil gi oppgang i oljeinvesteringene og dermed bedre økonomi på Sørvestlandet de neste årene. Det bør gjøre regionen til en soleklar vinner på norsk boligmarked, sier Harald Magnus. Han utdyper: – Boligmarkedet har vært svært spesielt i denne delen av landet i mange år. Først og fremst på grunn av det store fallet i oljeprisen i 2014, men også på grunn av svært stor byggeaktivitet i området året før. I 2013 var faktisk Stavanger og omegn nest dyrest i landet, kun slått av Asker og Bærum. Da oljenedturen kom, steg arbeidsledigheten, folk fikk dårligere råd og prisene falt som en stein. Siden da har det vært relativt rimelig å kjøpe bolig i Stavanger-området, og inntil nå nylig har regionen ligget så langt bak som på 12. plass blant byområdene i boligmarkedet i Norge. 

I fjor gjorde norske myndigheter imidlertid noen grep som ifølge sjeføkonomen vil endre hverdagen radikalt for oss som bor i regionen: For å stimulere økonomien i en verdensomspennende unntakstilstand, ga politikerne store skattelettelser og gode betingelser blant annet til oljenæringen. Dermed står vi nå foran noen gode år, med store utbygginger, lav arbeidsledighet og gode tider i regionen, ikke minst for deg som skal selge boligen din.… TIL OLJEBOOM OG PRISFALL

Men – lykken varer neppe evig. Når et stort antall utbyggingsprosjekter innenfor olje og gass blir fremskyndet, kan vi se en ny, ubehagelig nedgang på Sørvestlandet om noen år, ifølge Harald Magnus: – Mens vi lever godt av å bygge ut olje- og gassfeltene, er jo resten av verden opptatt med det grønne skiftet! Oljerelatert industri har neppe kapasitet til å håndtere flere markeder samtidig, så når vi har gjort unna boomen i oljeinvesteringene, har det grønne toget gått, og vi risikerer at regionen igjen får trøbbel. I så fall vil arbeidsledigheten stige, boligprisene falle og det vil igjen bli kjøpers marked på Sørvestlandet. – Men det er nok en god del år før vi havner der, sier han.

Dermed avhenger svaret på spørsmålet i innledningen av det som alltid vil være det viktigste:

HVA TRENGER DU?

Hvis du allerede nå vet at du skal selge boligen din det neste året, er det smart å få den ut på markedet så snart som mulig. Er du førstegangskjøper, gjør du også lurt i å kjøpe nå, før prisene stiger. 

Skal du selge, og ikke har hastverk, kan du imidlertid tjene på å vente en stund. Men – er du selger, er du samtidig trolig en kjøper, hvis du da ikke skal flytte til en annen del av landet. Og da selger og kjøper du i samme marked, og kan bytte bolig når det passer deg. Skal du kjøpe en større bolig, kan du trolig begynne å se deg om nå, før tidene blir ekstra gode på Sørvestlandet. 

Har du spørsmål om hva du bør gjøre eller hvilke muligheter du har – ta kontakt med en megler du stoler på, så tar vi en kaffe og en prat. Vi har meglerkontor der du bor.

Kontakt din lokale megler.

Vil du vi skal kontakte deg?

Fyll gjerne ut skjemaet, så kontakter en av våre lokale meglere deg.

Obligatoriske felter er merket med *

Vi deler ikke dine personopplysninger med uvedkommende. Se vår personvernerklæring for mer informasjon om vår behandling av dine personopplysninger.