Tekst: Apriil | Foto: Privat

Fjellvettregel nr. 1: Planlegg turen og meld fra hvor du går

Også når det gjelder salg av en hytte er det viktig å planlegge nøye: En god plan kan være det som gjør at mulige kjøpere får øynene opp for akkurat din hytte.

Rådet om å lytte til erfarne fjellfolk ble fjernet da fjellvettreglene ble endret i 2016. Når det gjelder salg av egen hytte, tror vi likevel det er smart å lytte til erfarne fjellmeglere.

I disse dager er det stor interesse for hytter til salgs i Sirdal. Mange drømmer om en deilig høsttur i fjellet, ser med glede fram til snø og skiturer og er klare for å gjøre en investering for familien. Det er forventet at økte renter og økt usikkerhet vil påvirke hyttesalget de neste årene, men hytter i Sirdal selger fremdeles bra. 

Fortsatt mange kjøpere

– Det er fortsatt god etterspørsel etter hytter i Sirdal, forteller avdelingsleder og megler Torill Kalsaas i EiendomsMegler 1 Gjesdal. Hun treffer mange folk som leter etter en passende hytte eller leilighet, men opplever at folk bruker mer tid på å bestemme seg for om de skal kjøpe. Dette påvirker tiden det tar å få solgt en hytte. 

– Selv om sesongen er så vidt i gang og vi regner med at markedet vil gå godt også denne vinteren, er kanskje er årets sesong et godt tidspunkt for å kjøpe seg fritidsbolig uten budrunde. 

Hun har selv hytte i dalen og nyter hvert sekund med ski på beina. 

– Jeg brenner for Sirdal. Det har vært en viktig plass for meg hele livet. 

Torill er en del av meglerteamet i EiendomsMegler 1 som virkelig kan kalle seg eksperter på Sirdal. Teamet på fire er opptatt av å kjenne områdene ut og inn for å kunne gi gode råd til aktuelle kjøpere: Kjetil Helland har brukt dalen aktivt de siste 20 årene, både med ski på beina og med meglerdressen på. Anne Havsø har solgt hytter i både øvre og nedre del av Sirdal siden 2005. Dan Chruickshank har leilighet her, og har de siste 10 årene solgt hytter i stort sett alle kriker og kroker av Øvre Sirdal. 

Meglernes favorittplasser

Meglerne er samstemte i hvorfor de har blitt så glade i plassen: Naturen, den korte avstanden og det varierte tilbudet. 

Først og fremst skiller Sirdal seg ut i forhold til andre fjelldestinasjoner på grunn av beliggenheten. En time eller to i bil for de fleste – og vips, full vinter og slående natur.

– Hvis noen vurderer å kjøpe i Sirdal, forteller vi alltid at mulighetene er så mange. Du kan dra på tur langt til fjells, eller ta med deg barna i fine, barnevennlige løyper rett utenfor hyttedøra, sier Kjetil Helland. 

Torill Kalsaas har alltid vært langrennsentusiast, og er en ivrig bruker av hele løypenettet. 

– Vinterstid er det fint å gå til Kvinen og runden med Steinbu. På sommeren er favoritturen opp Hilleknuten og ned i Jogledalen. Grubbå er også en veldig fin topptur. For barna er det veldig stas med de kjekke bakkene i Furåsen, eller å dra og spise vaffel på Kvæven kafe. Jeg tror nok det er betryggende for de som skal selge hytte her oppe at vi vet hva vi snakker om, fortsetter trebarnsmoren.

Dan Chruickshank har lagt ned utallige mil i løypene i Sirdal: Fra de mest populære på Furåsen og Kvæven, til de litt lenger ned i Solheimsdalen og bort til Kvinen. Når det gjelder skitrekk varierer han og familien mellom Ådneram, Tjørhomfjellet, Fidjeland og Ålsheia.

– Sirdal har utviklet seg fra et vintersted til en helårsplass, med et hav av muligheter! Her får vi fantastiske turer i skog og mark, vi kan fiske ørret på telttur, det har kommet klatrepark, frisbeegolf, hesteridning og golfbane. Som megler kan jeg stå inne for at de som kjøper i Sirdal vil trives godt hele året, ikke bare vintersesongen, sier han.

Råd ved kjøp eller salg

Markedet i Sirdal er stabilt og godt. Det bygges mange nye hytter, men disse er gjerne dyrere enn hyttene i bruktmarkedet, som er mer overkommelig for flere. 

Anne Havsø mener områdets popularitet skyldes det store nedslagsfeltet, hvor en hel region har vinter og natur innenfor behagelig kjøreavstand. 

– Det gjør også at folk er veldig flinke til å bruke hyttene sine hele året. Det er et veldig aktivt område, sier hun. 

Har du planer om å selge, er det vanskelig å finne meglere som er bedre på å selge inn området enn denne gjengen. For Sirdal er deres eget paradis, en plass de selv brenner for – og kjenner som sin egen bukselomme.