De to venninnene kjøpte rekkehuset sammen

Stine Østbø (32) og Charlotte Tunge (32) har gjort noe smart: De to venninnene har tatt opp vennelån og kjøpt et rekkehus sammen. Dermed kom Stine seg raskere inn på et vanskelig boligmarked, og Charlotte fikk litt flere muligheter. Og så er det jo sykt koselig å bo sammen med noen man kjenner!

Publisert 26. oktober 2023

Begge to er i full jobb, Stine som stikningsingeniør og Charlotte som tømrer. Likevel så de at boligmarkedet var stadig mer krevende, både for førstegangskjøper Stine, og for Charlotte, som hadde eid bolig tidligere. 

Da Stine var på vei hjem til Stavanger etter noen år utenbys, begynte de to å prate sammen. Raskt så de at det å kjøpe sammen kanskje var en mulig løsning. De tok en prat med banken, fikk seg felles bankrådgiver og begynte å gå på visninger av boliger som kunne romme begge to. Etter noen måneder dukket det rette rekkehuset fra sekstitallet opp. 

Plass til å være alene – og sammen

Huset på Tasta strekker seg over tre etasjer, og inneholder blant annet tre soverom, to stuer og to bad. Dermed kan de velge å være for seg selv, også når de har venner på besøk. Siden de to har felles venner og trives godt i hverandres selskap, blir det likevel ofte sånn at de finner på noe sammen, på kjøkkenet eller i en av stuene.

Begge har bodd i kollektiv før, og de er enige om at det ikke kan sammenlignes med måten de bor på nå. – Dette føles mye mer som et ordentlig hjem, sier Stine.

Hvert sitt lån + samme bolig = Vennelån

Etter anbefaling fra rådgiveren sin i SpareBank 1 SR-Bank, eier Stine og Charlotte like mye hver i boligen. De har imidlertid hvert sitt separate lån, uten innsyn i hverandres papirer. For så lenge de to har hver sin adskilte økonomi, uten den ambisjonen om felles økonomi som man ofte har i tradisjonelle samboerskap, vil også lånet og mulighet for å stille med egenkapital, være forskjellig. Dette er selvsagt tatt høyde for i lånekontrakten. Dermed kan hver av dem tilpasse avdragene til sin egen økonomi, selvsagt i tett dialog med banken.

Rådgiveren i banken mente også at det kunne være smart å tegne egne forsikringer som sikret at begge to er godt ivaretatt hvis noe skulle skje. I dag har begge både livsforsikring og utvidet uføreforsikring, og det bidrar selvsagt til å sikre at ingen mister hjemmet sitt dersom noe skjer med den andre.

bilde av sitat-forfatter, Lene Rogdeberg, senior autorisert finansrådgiver SpareBank 1 SR-Bank.

Sitat start,  Vennelån er når to eller flere går sammen om å kjøpe en bolig. Det kan være en super vei inn på boligmarkedet for deg som ikke kan eller vil kjøpe alene
- Lene Rogdeberg, senior autorisert finansrådgiver SpareBank 1 SR-Bank

Sameiekontrakt fra Justify og mel på fellesen

Det koselige kjøkkenet på Tasta er romslig, med god plass rundt bordet. 

– Vi har laget oss hver vår hylle i kjøleskapet, forteller Charlotte.

– Sånt som mel, lyspærer og dopapir kan vi jo like gjerne ha sammen. Vi har ikke helt kommet i gang med alle rutiner enda, men vi vurderer å lage et åpent vippsoppgjør for småting på fellesen, sånn at vi hele tiden kan se hvem som har brukt hva.

Rekkehuset hører til et borettslag, og fellesutgiftene og penger til strøm setter de to av på en felles konto hver måned.

For å sikre seg mot fallgruver har de to sameierne også skrevet under på en sameiekontrakt fra Justify, og brukt den til å snakke seg gjennom de litt større temaene:

– Kontrakten gjelder i første omgang i 2 år, og innebærer blant annet at ingen av oss kan flytte i den perioden. Andre store endringer som påvirker den andre, som hvis en av oss får seg hund – eller samboer – kan heller ikke gjøres uten at den andre har gitt samtykke. Det virker kanskje selvsagt at man må spørre den man bor med før man kommer hjem med en hund, men det er både fint og trygt å ha snakket om det på forhånd og blitt enige om hva vi faktisk gjør hvis noe skjer, sier Stine.

– Ellers tenker vi nok litt sånn “det ordner seg”. Og så har vi blitt enige om at vi alltid skal ta opp eventuelle problemer som kan oppstå, underveis, avslutter Charlotte.

God plan! Og skulle dere møte på en problemstilling dere ikke har tenkt på, er det jo bare å ta en telefon til banken eller Justify. Lykke til med livet i rekkehuset, Stine og Charlotte!

Lyst til å bo sammen med BBF-en?

Priseksempel Førstehjemslån: Nom. rente 5,59 % eff. rente 5,8 %  2 mill o/30 år kostnad: 2.156.416 kr totalt: 4.156.416 kr

Sameiekontrakt fra Justify – enkelt, trygt og smart

Hva er en sameiekontrakt fra Justify?

Sameiekontrakten er et juridisk kvalitetssikret digitalt verktøy som er laget spesielt for folk som skal eie bolig sammen i en lengre eller avgrenset periode. Målet med kontrakten er å avklare forventninger i forkant, forebygge og unngå konflikter underveis og gjøre oppgjøret enklest mulig når dere en dag skal gå videre hver deres vei.

Hvem bør ha sameiekontrakt?

Alle som eier bolig sammen med andre enn en kjæreste. Det kan være venner, eller det kan være familiemedlemmer – foreldre, søsken eller familier som deler en generasjonsbolig, for eksempel. Hvis søsken arver barndomshjemmet kan også sameiekontrakt være en god løsning. På sikt vil Justify tilby sameiekontrakter som er skreddersydde for andre typer eiendeler som er praktisk å eie sammen med andre, for eksempel en fritidseiendom eller en båt.

Hva er forskjellen på en vanlig samboerkontrakt og sameiekontrakten?

Fokuset er litt annerledes i sameiekontrakten enn i en samboerkontrakt: En samboerkontrakt er laget for folk som er kjærester. Da er økonomien ofte felles, eller man har ambisjoner om at den skal bli det på sikt. Sameiekontrakten tar utgangspunkt i to (eller flere) økonomier gjennom hele prosessen, fra planlegging av kjøpet til dere flytter fra hverandre igjen. I sameiekontrakten planlegges det også i enda større grad for bruddet, siden det ofte er en avtalt og forventet del av det å eie bolig sammen med venner.

Hvorfor er sameiekontrakt smart?

En sameiekontrakt gir trygghet og forutsigbarhet og forebygger konflikt. Eiendomsrett kan være ganske komplisert. Sameiekontrakten fra Justify gjør det kompliserte enkelt å forstå. De aller fleste som fyller den ut på nett, klarer det fint uten hjelp. Den er også enkel å endre etterhvert, hvis dere ombestemmer dere eller noe endrer seg. Ikke minst hjelper kontrakten dere til å samkjøre forventningene, slik at dere vet bedre hva dere går til når dere kjøper sammen. På toppen av det hele blir kontrakten kvalitetssikret, så dere vet at den holder vann.

juridisk rådgiver i Justify, Sigbjørn Sakkestad
Del: