Få mest mulig ut av det lille badet

Det koster å pusse opp bad, uansett om det er lite eller stort. Slik får du mest for pengene.

Publisert 19. april 2024

Bad er dyre - små som store

Vanligvis når man bygger eller pusser opp, har antall kvadratmeter alt å si for hvor dyrt prosjektet blir. Selv om areal ikke er irrelevant for prisen på en baderomsrenovering, vil bad være dyre uansett størrelse. Dette er fordi bad vil bestå av de samme tekniske elementene, og må oppfylle de samme kravene, uansett om de er på tre eller femten kvadratmeter. 

Tekniske arbeider er det samme uansett størrelse

Når man totalrenoverer bad, krever dette arbeid med rør, elektronikk og membran. Dette er arbeider man i all hovedsak burde overlate til fagpersoner,  men prisen vil alltid øke med en gang håndverkere involveres. Dette er hovedgrunnen til at selv små bad vil gjerne koste minimum 230 000 kroner å totalrenovere, og gjerne mer enn 300 000 kr. Større bad vil sant nok være dyrere på grunn av økt material- og tidsbruk, men grunnprisen for rør-, elektriker- og membranarbeid forblir relativt lik. 

Mens prisene på å totalrenovere et lite og et stort bad har denne dyre grunnkostnaden til felles, vil derimot prisene på å overflateoppusse et lite og et stort bad kunne variere langt mer. Overflateoppussing består av overfladiske grep som å legge flis-på-flis og å skifte ut baderomsinnredning. Her er det ingen dyre, tekniske arbeider som må gjøres, og prisen er mer på linje med øvrig oppussing av boligen. 

Tips for små bad

Når du uansett må ut med mye penger, vil du selvfølgelig oppnå best mulig resultat. Små bad kan være utfordrende - de kan være trange og mangle plass til oppbevaring, dusjkabinetter og servanter. Derfor gjelder det å gå strategisk til verks med oppussing av små bad. Her er noen forslag:

Plassbygde møbler er perfekte for små bad. De skreddersys for å utnytte tilgjengelig areal best mulig, og kan også inneholde lure og unike løsninger. 

Velg dusjdører som kan foldes inn eller brettes sammen i stedet for å kjøpe et dusjkabinett. Slik tar dusjen opp minimalt med plass når den ikke er i bruk. 

Skap illusjon av mer plass enn du har. Store fliser gir inntrykk av at rommet et større - og det samme gjør speil. Riktig belysning er også med på å forsterke illusjonen. 

Prioriter skapplass. Små rom blir fort rotete, og man trenger oppbevaringsplass for å forhindre dette. Når du velger servantskap, burde du velge et som ikke kun skjuler vannlåsen, men som også har skapplass. 

Velg innredning for små bad, slik som smale servanter, vegghengt toalett og tilsvarende. 

Ettersom små bad er såpass avhengig av god planlegging, kan det være en ide å hyre inn en interiørarkitekt. Da får du ikke bare et bad som utnytter tilgjengelig plass til det fulle, men også sannsynligvis et veldig stilig bad.

Når det er lite plass, og møblementet står trangt, kan det være lurt med en gjennomsiktig dusjvegg for å beskytte innredningen mot vannsprut. 

bad, lite, budsjett, rom, gjør det selv, spare penger

Prispåvirkning - spare penger

Mesteparten av prisen på totalrenovering av bad kommer fra tekniske arbeider, og dette er det dessverre ikke mulig å komme utenom. Det er heller ikke å anbefale å forsøke å spare penger ved å velge billige håndverkere eller ved å prøve å gjøre tekniske arbeider selv. 

Noe arbeid kan du sant nok klare selv om du har kompetansen til det, for eksempel å legge membran og fliser. Andre ting, som det meste av elektriske arbeider, har du rett og slett ikke lov til å gjøre selv. Hva angår billig arbeidskraft, vil det unektelig gi en vesentlig lavere totalpris, men det betyr å ta en stor sjanse på hvorvidt resultatet duger eller varer som det skal.

Det som derimot er gode og trygge måter å spare penger på er å:

  • Planlegg nøye
  • Unngå å endre på layouten da dette vil medføre ekstra rør- og elektriske arbeider
  • Følg med på kampanjer, tilbud og bruktsalg. Du kan fort få en god deal på fliser om du har et våkent øye
  • Velg rimelige materialer. Det finnes mange gode og solide materialer som ikke koster skjorta, og det finnes veldig dyre materialer som ikke nødvendigvis er noe særlig bedre rent teknisk
  • Gjør en del av rivejobben selv
  • Få tilbud av flere entreprenører slik at du kan sammenligne og sikre deg best mulig pris 

 

Skrevet av:

Artikkelen er skrevet av Cathrine Sæther | Innholdsansvarlig i Byggstart.no

Del: