Panoramautsikt til årstidene
Panoramautsikt til årstidene, utvidet utesesong samt enkel og rimelig utvidelse av boligen – en hagestue sørger for alt dette, og mer.
Publisert 30. august 2024. Sist redigert 12. desember 2024
En hagestue kan få deg ut i solen og nærmere naturen. Med det uforutsigbare nordiske været er en hagestue dessuten også en god kilde til uteopplevelser, samme hva slags vær årstidene har å by på. Bygger du en isolert variant, kan vinteren by på både varme og idyll, tett på snøen utenfor. En godt utformet og vedlikeholdt hagestue kan være med å øke både bruksverdien og etterspørselen etter boligen din ved et eventuelt salg.
Hvor skal hagestuen ligge?
Her spiller både himmelretningene og boligens utforming inn. Selv om det kan være fristende å plassere det nye uterommet mot sør, er det ikke alltid like behagelig når sola står på som mest. En hagestue kan raskt bli overopphetet, og mange anbefaler derfor at hagestuen plasseres i nordøstlig retning. Da får du sol om morgenen og skygge midt på dagen. Men her vil det så klart være boligens beliggenhet, utsikten og tomtens topografi som til slutt avgjør.
Hagestuen skal ofte være en forlengelse av stuen, men planlegger du gode måltider i det nye rommet, kan det å plassere utehagen i tilknytning til kjøkkenet være å anbefale. Da blir det ikke så langt å løpe med fat og bestikk.
For mange er plasseringen av hagestuen allerede gitt, da det er naturlig å bygge hagestuen i tilknytning til terrassen. Mye av fundamentet er allerede på plass og man kan relativt enkelt forlenge den eksisterende uteplassen. Det er allikevel verdt å merke seg at en hagestue ikke behøver å ligge inntil huset. Det kan være like fint å bygge en frittstående paviljong lenger ut i hagen.
Mange valgmuligheter
Sett i forhold til en tradisjonell veranda, kan en hagestue gi behagelige uteopplevelser året rundt. I store deler av Norge ligger boliger og hytter tett på naturen, og spesielt for kystnære hus og hytter som er utsatt for vind, vil en hagestue kunne øke bruksverdien betraktelig.
Det er mange måter å utforme og bygge en hagestue på, der mye kan tilpasses både etter lommebok og personlig smak. Det er allikevel noen ting du bør tenke gjennom dersom du skal gå i gang med utformingen av din egen hagestue.
Hvor stor skal hagestuen være?
Størrelsen på en hagestue kan tilpasses budsjett, terreng og utformingen av huset. Samtidig påvirker grunnflaten et annet vesentlig forhold, nemlig behovet for byggetillatelse. I utgangspunktet er hagestuer tilbygg som i noen tilfeller kan medføre søknadsplikt. Er tilbygget mindre enn 15 kvm, vil det ofte slippe unna. Dersom hagestuen inngår i et større prosjekt hvor hele eller deler av huset eller hytta skal bygges om, ta kontakt med en arkitekt for en vurdering av hvilke muligheter og begrensninger som finnes.
Hvilke materialer skal du benytte?
Det er naturlig at man benytter glass i utformingen av hagestuen. Hvor tykt glasset skal være, er avhengig av om man ønsker å benytte rommet utover sommermånedene. Dersom du ønsker å benytte hagestuen gjennom hele året, trenger du isolerglass. Du vil i de aller fleste tilfeller også ha behov for solskjerming. I taket kan derfor frostet glass være en ide. Selv om glass er et naturlig valg i utformingen av hagestuen, er det mulig å gi tak og vegger innslag av isolert tre, noe som øker byggets evne til å holde på varme. Reisverket kan for eksempel bygges av limtre eller av aluminium. Limtre gir et lunt preg, mens aluminium er moderne og vedlikeholdsfritt.
Skrevet av:
Artikkelen er skrevet av Cathrine Sæther | Innholdsansvarlig i Byggstart.no