Drømmer du om hytte på fjellet?
Påskeferien nærmer seg, og for mange betyr det tid på hytta. Er du en av dem som drømmer om egen hytte på fjellet, men er usikker på om du bør kjøpe brukt eller bygge ny?
Publisert 28. februar 2025

Ifølge prognosesenteret er det ganske like kostnader knyttet til begge alternativene, så valget er i stor grad et spørsmål om hva du ønsker og hva som passer best for deg og din familie. Skal du gå for et etablert hytteområde med alt ferdig, eller bygge hyttedrømmen fra bunnen av? Det er fordeler og ulemper ved begge alternativene.
Kjøpe brukt hytte – Fordeler og hva du bør tenke på
Når du kjøper brukt hytte, er mulighetene mange. Hver dag legges nye hytter ut for salg, og det er viktig å være klar over hva du ønsker. Noen spørsmål du bør stille deg selv før du begynner jakten:
- Hva er viktig for familien? Er det kort reisevei, stor plass, eller kanskje nærhet til skiløyper?
- Hva er budsjettet ditt?
- Hvor mange sengeplasser trenger dere?
- Hva står høyest på listen – alpint, langrenn, fiske eller kanskje bærplukking?
- Reisetid til hytta – bør sette en avgrensning hvor lang kjørevei man har fra hjemmet.
- Beliggenhet – hva er man ute etter, fjellhytte kontra skogshytte. Utsikt og solforhold.
- Helårsbruk – Ønsker man en hytte som er til helårsbruk, eller kun sesongbruk?
Her er Lifjell et svært godt eksempel på en helårsdestinasjon. Her er det mye å finne på både sommer og vinter. Om sommeren kan man ha flotte fjellturer, enten man bare vil ha en fottur eller prøve en av de utallige fiskevannene innover fjellet. Eventuelt kan man ta noen toppturer, dra til Bø Sommarland eller klatreparken Høyt og Lavt. Man kan også ta turen opp gjennom Telemarkskanalen, eller prøve seg på wakeboard på Norsjø Ferieland, hvor man har Norges største kabelbane for wakeboard, for eksempel. Ønsker man en lavstandard hytte eller en fullstandard hytte med innlagt vann, avløp og strøm mm, hva slags komfort søker man. Dette vil også være avgjørende for den prisklassen man søker i.

Reisetid til hytta – bør sette en avgrensning hvor lang kjørevei man har fra hjemmet og beliggenhet – hva er man ute etter, fjellhytte kontra skogshytte. Utsikt og solforhold.
- Halvor Østerli, eiendomsmegler

De fleste hytter i dag selges med strøm og vann, så du slipper unna den gamle, særnorske tradisjonen med utedo og brønn. Likevel finnes det fortsatt hytter med enklere standard for de som ønsker det. Fordelen med å kjøpe brukt er at infrastrukturen – som vei, skiløyper og naboer – allerede er etablert. Du kan rett og slett flytte inn med én gang og begynne å nyte ferien!
Kjøpe tomt og bygge selv – Skreddersy hytta etter dine behov
Hvis du velger å kjøpe en tomt, kan du sette ditt eget preg på både beliggenhet og design. Her har du full kontroll over hvordan hytta skal se ut og kan bygge den etter familiens spesifikasjoner. Du finner mange tomter til salgs, noen med pakkeløsninger hvor tomt og hytte følger med, mens andre gir deg muligheten til å tegne din egen hyttedrøm.
Når du bygger nytt, er det også viktig å tenke på energi og strømforbruk. Nyere hytter har som regel bedre isolasjon enn eldre hytter, noe som kan bidra til lavere strømregninger i det lange løp. Dette er spesielt viktig å vurdere nå, ettersom fritidsboliger ikke omfattes av strømstøtten (men dette kan endre seg, så følg med på nyhetene).
Festet tomt vs eiet tomt
En annen viktig vurdering er om du skal kjøpe en eiet tomt eller en festet tomt. På en eiertomt eier du grunnen selv, mens på en festet tomt leier du grunnen av en grunneier. Eiertomter er enklere å forholde seg til for mange, men festetomter kan også ha sine fordeler. Det er viktig å nøye lese festekontraktene, da de ofte kan være langvarige eller evigvarende, og prisene kan reguleres etter indeks. Det er også mulig å inngå avtaler om innløsning av festetomten.
Hvor kjøper folk hytte?
Er du fra Telemark, har vi noen populære hytteområder nær oss som Gaustablikk, Gautefall, Lifjell og Rauland samt Vrådal, Nissedal og Hallbjønnsekken, er også kjente for sine flotte hytter. Kyrkjebygdheia og på toppen av Vrådal Panorama for skiløyper og alpint. Mens Hallbjønnsekken og Tuddal er som regel snøsikkert.
Vi spurte vår erfarne eiendomsmegler, Halvor Østerli, om hva man kan forvente når man skal kjøpe hytte i disse områdene.
«Reisetid til hytta – bør sette en avgrensning hvor lang kjørevei man har fra hjemmet og beliggenhet – hva er man ute etter, fjellhytte kontra skogshytte. Utsikt og solforhold. Helårsbruk – Ønsker man en hytte som er til helårs bruk, eller kun sesongbruk? Her er Lifjell ett svært godt eksempel hvor dette er en helårsdestinasjon. Her er det mye å finne på både sommer som vinter».
Ønsker man en lavstandard hytte eller en fullstandard hytte med innlagt vann, avløp og strøm mm, hva slags komfort søker man. Dette vil også være avgjørende for den prisklassen man søker i», sier Østerli.
De fleste av oss er kjent med den rekordhøye prisveksten på hytter i løpet av pandemien, men nå er markedet mer i balanse. Eiendomsmegler Ann Helen Jamtveit sier at det i dag er flere kjøpere som tar seg god til å finne drømmehytta, og er opptatt av tilstand, beliggenhet, og driftskostnader.

Flere kjøpere som tar seg god til å finne drømmehytta, og er opptatt av tilstand, beliggenhet, og driftskostnader.
- Ann Helén Jamtveit, eiendomsmegler
Forberedelser er viktig
Eiendomsmegler Halvor Østerli selger flere hytter i året og han anbefaler alle interessenter å sette av god tid til forberedelser før visning, og rikelig med tid til å gjøre seg kjent i området der hytta ligger – før eller etter selve visningen.
«Før du setter deg i bilen på vei til fjells anbefales et minimum av forarbeid. Salgsoppgaven må være gjennomlest før avreise til fjellheimen. Da vil du kunne kontakte megler i forkant, for å stille de viktige spørsmålene som kan være avgjørende for om hytta er aktuell for deg. Samtidig vil du lettere kunne undersøke de eventuelle avvikene som er påpekt i tilstandsrapporten. Hvis hytta ligger ved oppkjørte skiløyper, anbefaler Østerli alltid en skitur for å kunne utforske løypenettet ut ifra hytta. Et minimum bør være en spasertur i nærområdet. Det vil kunne gi mye nyttig informasjon og samtidig litt frisk fjelluft før du kjører hjemover».
Ifølge siste prisstatistikk har hytteprisene på landsbasis økt med 4%, og den gjennomsnittlige hytteprisen ligger nå på 2.720.000 kroner.
Lykke til i jakten på drømmehytta!
Enten du velger å kjøpe brukt eller bygge nytt, er det viktig å tenke på hva som passer best for deg og din familie. Drømmen om hytte på fjellet kan være nærmere enn du tror – det gjelder bare å finne den rette!
Har du spørsmål om kjøp eller salg av fritidseiendom, ta gjerne kontakt med:
