Dette ser megler etter i en verdivurdering

Vurderer du å selge boligen din? Da kan det være kjekt å vite hvordan en verdivurdering faktisk fungerer, hva megleren ser etter og hva som påvirker den endelige prisen.

Publisert 18. november 2022

Av: EiendomsMegler 1 Norge AS
Par sitter sammen ved et bord i møte med en eiendomsmegler som viser frem noe på en tablet. Foto.

Hva er en verdivurdering?

En verdivurdering handler om å fastsette boligens antatte verdi i boligmarkedet. Hva boligen er verdt, avhenger av markedsverdien – altså hva kjøperne er villig til å betale for den. Faktorer som ligger til grunn for en slik verdivurdering er blant annet beliggenhet, standarden på boligen, størrelsen på tomten og solforhold. I tillegg spiller nærmiljøet en rolle, som for eksempel hvor nært boligen ligger til offentlig transport, butikker og skoler/ barnehager.

Det som kan påvirke prisen negativt er intern beliggenhet, som blant annet kan bety at boligen ligger på et sted med mye støy og aktivitet. Eksempler på dette er beliggenhet nærme busstopp eller motorvei. Hvorvidt boligen ligger i første eller sjette etasje i en blokk kan også spille en viktig rolle.

Hva ser megleren etter?

Første steg i en verdivurdering er at en eiendomsmegler kommer hjem til deg. Her vil megleren samle opp informasjon om boligens historikk, deriblant hva som har skjedd de siste fem årene, eventuelle felleskostnader og utviklingen av nærområdet. I tillegg vil megleren gå gjennom boligen din for å se på standard, planløsning og arbeid som har blitt gjort.

Etter gjennomgangen av boligen din vil megleren gå tilbake for å regne ut en verdi basert på faktorer som kvadratmeterpris, beliggenhet og referanser fra lignende eiendommer. Du vil deretter motta en verdivurdering eller e-takst, dokumentert med blant annet bilder, på bakgrunn av all informasjonen megleren har samlet inn.

Hva påvirker prisen?

Boligmarkedet kan endre seg i løpet av kort tid, etterspørselen etter boliger kan synke og referansepunktene kan bli annerledes ved at for eksempel naboen selger. Fordi prisen avhenger av markedet, vil en verdivurdering kun være en kvalifisert gjetning. Det betyr at det aldri er en garanti for at verdien på boligen vil være det du faktisk får i salgsprosessen. Det du kan være sikker på, er at du hos EiendomsMegler 1 får en lokalkjent megler som har god kunnskap og erfaring fra akkurat ditt nabolag – noe som gjør at verdivurderingen blir så presis som mulig.

Ha realistiske forventninger

Som selger har du naturligvis forventninger om hva boligen din er verdt, ved at du for eksempel sammenligner boligprisen din med prisen naboen fikk. I noen tilfeller vil dette være en realistisk forventning, men noen ganger er det andre faktorer som spiller inn. Det er derfor viktig å huske på at alle boliger har ulikt utgangspunkt og at prisene derfor vil variere. Hos EiendomsMegler 1 har vi alltid en god og åpen dialog med selger om hva som faktisk ligger til grunn for selve verdivurderingen.

Lykke til med boligsalget!

Del: