Dette kan du forvente når du flytter fra leilighet til hus

Når man stifter familie, ønsker man gjerne mer plass til seg selv og barna. Mange velger da å flytte fra leilighet til hus. Hva er egentlig forskjellene på å bo i et hus og en leilighet?

Hvitt hus med grønn plen og bergknaus i bakgrunn. Bilde.

De største fordelene

Den største fordelen er at du som oftest får mer plass, og antagelig en hage med boltreplass for barn. Dessuten slipper du å ta hensyn til naboer i like stor grad, i hvert fall når det gjelder støy, innsyn og utsyn. De fleste kjøper hus med ett soverom til hver, slik at alle får sitt «private» område.

At det å ha et hus koster mer enn å bo i en leilighet kommer vel ikke som noen stor overraskelse, men hvor mye det faktisk koster er det ikke alle som er forberedt på. Når man er vant til å bo i en leilighet hvor sameiet tar de store utgiftene, eller at det bakes inn i fellesutgiftene, kan overgangen bli brå.

Vedlikehold

Å vedlikeholde et hus med hage koster en del penger hvert år, og du er selv ansvarlig for enten å gjøre dette selv, eller kjøpe hjelp. Dessuten må man ofte ha mer utstyr til hage, som gressklipper, hageslange og andre redskaper. Utendørs har hus tak, takrenner, fasade, grunnmur, drenering, vinduer, pipe og veranda eller platting som må oppgraderes etter en viss tid. Innendørs har man rør, elektrisk anlegg og oppvarming som er kritisk hvis skades eller slutter å fungere. Oppsummert trenger man ofte en større økonomisk buffer når man bor i hus.

Ting tar tid

Så var det dette med tid, da. Det tar mye tid å vedlikeholde hus og hage. Noen elsker å pusle rundt, fikse ting og ordne i hagen, mens andre synes gressklipping, vanning, luking, raking og ikke minst snømåking er et pes.

Lag budsjett

Regn ut hva du kommer til å bruke i måneden, og sett av penger til dette. I tillegg er det greit å ha en plan for når man skal gjøre forskjellig vedlikehold og sette av penger til det også. Det er også smart å ta høyde for at ting går i stykker eller må skiftes før, og at du kommer til å endre planen underveis. Forsikring koster selvfølgelig også mer når man bor i hus. Skulle det skje en ulykke, dekker ofte forsikringen dette, men det er lurt å sjekke hva som faktisk dekkes. Husk også at gamle hus kan ha store aldersfradrag i forsikringen (altså at skadde deler får fratrekk på grunn av alder).

Når dette er sagt; hvis man har mulighet og vil investere i en enebolig, så veier ofte mer plass til alle, hage og mindre hensyn til naboer opp for både mer kostnader og vedlikehold.