Hva er lurt? Kjøpe eller selge først?

Dame holder i et prospekt og ser inn i kamera. Stue med to menn i samtale i bakgrunnen. Bilde,

Det er dessverre ingen fasit på spørsmålet, men det er ulike argumenter som bør vurderes på både den ene og den andre siden. Svaret er også ofte avhengig av aktiviteten i markedet på det aktuelle tidspunktet, og ikke minst hvor du skal kjøpe eller selge. Så vårt råd er å snakke med både banken og din lokale eiendomsmegler før du starter boligbytte-prosessen.

Kjøpe først

Å kjøpe først er for mange det ideelle. Da har du god tid til å finne den boligen du virkelig vil ha, til en pris du har råd til. Du vil nok også kunne nå å flytte inn i den nye boligen, før du må ha flyttet ut av den gamle. Ulempen er at det kan være vanskelig å vite nøyaktig hvor mye du kan, og bør bruke på ny bolig, før du vet hva du får for den gamle.

 

Våre meglere hjelper deg med gjerne med en E-takst på din nåværende bolig, slik at du har en indikasjon på hvor mye du kan forvente å få for din nåværende bolig, og dermed hvor mye du kan bruke på kjøp av ny.

 

Du bør også avklare en såkalt mellomfinansiering med banken din før du går i gang. Dersom du har kjøpt ny bolig, og det tar tid å selge din gamle, er det viktig at du har mulighet til å betjene to lån samtidig. Bankene har spesielle løsninger og regler for dette, så snakk med din bank om mellomfinansiering før du kjøper ny bolig. Våre kollegaer i SpareBank 1 Nord-Norge hjelper deg raskt og kan gi gode råd om dette.

 

Selge først

Når du selger boligen først, er fordelen at du vet nøyaktig hvor mye penger du har til å kjøpe ny bolig for. Og du slipper risiko for salget av den gamle. Det kan være at du ikke får solgt så raskt som du ønsker, eller at du ikke oppnår den prisen du hadde håpet å få.

 

Å selge først er smart dersom det kan bli vanskelig for deg å håndtere en mellom- finansiering. Er du også usikker på om din gamle bolig er “salgbar” til den prisen du forventer, kan det være lurt å selge først slik at du slipper tunge økonomiske bekymringer. Dette kan også være fornuftig dersom boligen du skal selge eksempelvis ligger i et mindre sentralt område, eller i et område med et mindre aktivt boligmarked.

 

Samtidig kan det oppleves ganske så stressende å skulle finne en ny bolig og rekke overtakelse av denne, før du skal flytte ut av den gamle boligen, dersom denne allerede er solgt. Resultatet kan være at du må finne deg et midlertidig sted å bo, mens du leter etter drømmeboligen.

 

Alternativt kan du “kjøpe deg tid” ved at du setter en overtakelsesdato litt frem i tid for boligen du selger. Her kan det også være at kjøperen din kan være fleksibel slik at du og kjøper kan bli enige om en tidligere dato, dersom du får muligheten til å flytte tidligere enn opprinnelig planlagt. Men dette er ikke en rettighet du autimatisk har som selger. Det må avtales med kjøper på forhånd.

 

Megleren kan gi deg verdifulle råd

Det er som sagt fordeler og ulemper uansett om du kjøper eller selger førstDmå gjøre dine egne vurderinger av hva som er best for deg, men megleren kan også her være en god sparringspartnerDersom du er usikker på hvordan du skal starte din boligbytte-prosess, kan det være smart å starte med en uforpliktende prat med en av våre meglere. Megleren vil hjelpe deg å vurdere markedet der du bor og der du skal kjøpe, og vil bidra til at du får et godt beslutningsgrunnlag for dine valg.

 

Ofte kan det være lurt å starte med en E-takst for å vite hvor mye boligen din er verd, og hvor attraktiv den er i markedet akkurat på det tidspunktet du ønsker å selge.

Det skal føles trygt å kjøpe og selge bolig

Vi vet at trygghet er viktig når man skal kjøpe og selge eiendom. Derfor får du som kunde en rekke fordeler som skaper forutsigbarhet, trygghet og smidighet for både kjøper og selger.

Tilstede der du er

Vi bor og virker midt i markedet, vet hva som rører seg og hvem som drømmer om akkurat din eiendom.

Lokalkunnskap

Etter mange år som landsdelens største eiendomsmegler, er det ingen som kjenner boligmarkedet i Nord-Norge bedre.

Kort responstid

Med meglerkontor i 16 byer er vi alltid lett tilgjengelig for rask og god oppfølging.

Klar for å komme i gang?

Vi hjelper deg hele veien og sørger for at du føler deg ivaretatt gjennom alle stegene. Fyll ut skjemaet, så tar vi kontakt. Enkelt, greit og uforpliktende.  

Obligatoriske felter er merket med *

Vi deler ikke dine personopplysninger med uvedkommende. Se vår personvernerklæring for mer informasjon om vår behandling av dine personopplysninger.

Følg oss på sosiale medier