Selge bolig?

Sjekk hvor tidlig du bør starte

Å selge en bolig er ikke gjort på et knips – særlig ikke om du vil få best mulig pris for den. Faktisk kan det lønne seg å begynne i god tid.

Par sitter ved bordet og diskuterer noe de ser på en Mac. Foto.

– Planlegger du å selge boligen din til neste år, vil jeg absolutt råde deg til å kontakte megler allerede nå.

Det er det umiddelbare rådet fra avdelingsleder hos EiendomsMegler 1 i Harstad, Øyvind Guldhaugen.

– Ved å komme på banen tidlig, gir du deg selv bedre tid til å lykkes med salget. Da kan vi sammen legge en god plan for salgsprosessen, og det blir mindre stress.

God tid til rydding

Mange undervurderer hvor lang tid det tar å gjøre en bolig klar for salg.

– Det gjelder særlig om du flytter fra en bolig der du har bodd i mange år. Vi samler gjerne på oss mye saker og ting gjennom årene. Det kan være deilig å få gå gjennom alt i ett rolig tempo, i stedet for å måtte panikkrydde rett før visning, sier Øyvind.

Før en bolig skal fotograferes og gjøres klar for visninger, bør den med fordel ryddes skikkelig. For å skape en mer romslig følelse er det viktig at boligen ikke er overfylt av møbler og ting. I tillegg bør personlige gjenstander fjernes før fotografering og visning.

Overflateoppussing

Passer man på å starte salgsprosessen tidlig, vil man dessuten ha bedre tid til å fikse småting i boligen. Her kan megleren være en god sparringspartner å rådføre seg med, slik at man tar tak i de tingene som betyr mest for salget. Ofte er ikke dette nødvendigvis de største og dyreste tiltakene som kreves.

– Man kan for eksempel sørge for å gjøre overflateoppussinger, dersom det er nødvendig. Ofte kan så lite som ny maling på en vegg gjøre mye for totalinntrykket av boligen, mener Øyvind.

Søker trygghet

Ved å komme tidlig i gang kan man også få en tidlig befaring av boligen.

– Tilstandsrapportene er nå gyldige i ett år. Dermed kan man ha takstmann på befaring, og få vedkommende til å lage et utkast til rapporten. Om du som selger ser at det er merknader i rapporten som enkelt kan forbedres, vil du ha tid til å gjøre det. Da kan du få en oppdatert tilstandsrapport i god tid, og få et bedre utgangspunkt for salget, sier Øyvind.

– Vi vet at rapporter med mange gule og røde merknader kan gjøre mulige kjøpere usikre. Vi ser dessuten at kjøperne nå søker trygghet – kanskje i enda større grad enn tidligere. 

 
bilde av sitat-forfatter, Øyvind Guldhaugen, avdelingsleder EiendomsMegler 1 i Harstad.

Sitat start,  Og husk: Det koster ikke mer, selv om du kontakter megler tidlig!
- Øyvind Guldhaugen, avdelingsleder EiendomsMegler 1 i Harstad

Attraktiv bolig

Det kan være helt små justeringer, fra for eksempel en rørlegger eller elektriker, som skal til for å gjøre boligen din mer attraktiv for kjøpere.

Dessuten kan både styling og fotografering av boligen planlegges bedre om man er tidlig ute, og man kan få tatt bilder av boligens uteområder under ulike årstider.

– Vi ser ofte at de gode forberedelsene i forkant, betaler seg i etterkant, sier Øyvind.

Hans anbefaling er å kontakte megler allerede et halvt år før man planlegger å selge.

– Da kan vi lage en god plan for veien videre, og vi vet at et godt planlagt salg gjerne gir et bedre sluttresultat. Og husk: Det koster ikke mer, selv om du kontakter megler tidlig!