Hvor lang tid tar det å selge bolig?

Økte renter og strammere økonomi påvirker boligmarkedet. Hvor lang tid tar det å selge bolig i dagens marked? Vi har tatt en prat med eiendomsmeglere i Oslo, Stavanger, Tromsø og Trondheim.

To kvinner ser på en mobilskjerm. Foto

Publisert 16.11.2023
Skrevet av EiendomsMegler 1 Norge

 

Høyere renter og inflasjon betyr strammere privatøkonomi for de fleste av oss. En av konsekvensene er et avventende boligmarked. Kjøperne er litt mer forsiktige og bruker lenger tid før de bestemmer seg. I tillegg er det mange psykologiske mekanismer som påvirker markedet. Kent Einar Nergård hos EiendomsMegler 1 Trondheim beskriver det slik:

– Folk vil helst kjøpe i morgendagens marked, fordi de forventer at prisene skal litt lenger ned. Mens de som skal selge, vil selge i gårsdagens marked, da prisene var noe høyere. Det gir et avventende boligmarked, hvor det er færre på hver visning, og det det tar lenger tid å få solgt boligen.

Godt marked for å kjøpe seg opp

Det er lett å krisemaksimere når markedet endrer seg, men det gjelder å ha perspektiver:

– Alle sammenligner dagens boligmarked med historiens beste boligmarked, som var under pandemien, da vi hadde nullrente. Det er viktig å understreke at vi har et velfungerende boligmarked, selv om det er litt tregere enn før, understreker Nergård.

Og husk; hvis du ønsker å kjøpe deg opp i boligmarkedet, er dette et perfekt tidspunkt.

bilde av sitat-forfatter, Fredrik Simonsen hos EiendomsMegler 1 Mariero i Stavanger. .

Sitat start,  Så lenge du kjøper og selger i samme marked, vil du tjene på å kjøpe deg opp i boligmarkedet nå.
- Fredrik Simonsen hos EiendomsMegler 1 Mariero i Stavanger.

Så lang tid tar det å selge bolig

Oslo: 26 dager

Boligmarkedet i Oslo er kjøpers marked, og de som er på utkikk etter bolig er mer selektive, og har mer is i magen enn tidligere. - Attraktive boliger går fortsatt bra, forteller avdelingsleder Petter Hauge hos EiendomsMegler 1 Majorstuen.

Attraktive boliger i Oslo er leiligheter med god standard, balkong med gode solforhold, heis og parkeringsplass. Boliger i høyere prisklasse, fra 10 millioner og oppover, kan ta litt lenger tid å få solgt.

Stavanger: 28 dager

Det er et godt fungerende boligmarked i Stavanger, selv om det er litt mer avventende enn tidligere. Etterspørselen er fremdeles bra, tilbudet er relativt lavt og det er godt med folk på visningene, forteller avdelingsleder Fredrik Simonsen hos EiendomsMegler 1 Mariero.

Boliger opp til 5-6 millioner går veldig bra. Særlig er nyere familieboliger med god standard og gode energiløsninger svært populære.
– I dagens marked ser vi at boliger som krever lite vedlikehold, og har rimelige strømutgifter er attraktive, sier Simonsen.

Trondheim: 41 dager

Vi har et velfungerende marked. - Det selges fortsatt bra med boliger, selv om det er litt færre enn i fjor, forteller Kent Einar Nergård hos EiendomsMegler 1 Trondheim.

Familieboligene i midtsjiktet er fortsatt veldig populære, fordi etterspørselen er stor. Det er bygd få slike boliger de siste 10-20 årene. Leiligheter går jevnt over litt tregere enn tidligere.

Tromsø: 56 dager

Sammenlignet med fjoråret har vi en nedgang i antall solgte boliger på ca. 8 % og siden sensommeren har vi fått flere boliger i markedet. Tilbudet er nå større enn etterspørselen, og det påvirker omløpshastigheten.

- Det selges mange boliger som har ligget ute i markedet en stund og det er et sunnhetstegn. Det viser at det ikke bare nyhetene som omsettes, men at vi også klarer å tilpasse prisene på boligene som har ligget ute en stund, sier avdelingsleder/ eiendomsmegler Katharina Kråkstad i EiendomsMegler 1 i Tromsø.

Snitt for de største byene

calendar_month
Oslo

26 dager

calendar_month
Stavanger m/ omegn

28 dager

calendar_month
Bergen

30 dager

calendar_month
Trondheim

41 dager

calendar_month
Tromsø

56 dager

Kilde: Eiendom Norge, Eiendomsverdi og FINN.no

7 tips for boligsalg i dagens marked

Her er eiendomsmeglernes råd når du skal selge bolig i dagens boligmarked:

 

  1. Ta kontakt med en erfaren eiendomsmegler som kjenner nærområdet godt. Han eller hun har større forutsetninger for å sette riktig pris og har større tilgang til interessenter som har sett på lignende boliger i nærområdet. Det gir deg muligheten for flere budgivere. I dagens marked er det ekstra viktig å bruke litt tid på å finne riktig megler. Her får du tips til hvordan velge eiendomsmegler.

  2. Kjøpe eller selge bolig først: Vurder om du skal kjøpe eller selge først. Her får du tips om du bør kjøpe eller selge først.

  3. Gjør boligen attraktiv: Sørg for at boligen fremstår så attraktiv som mulig. I dette markedet er kjøperne blitt mer kresne, og er opptatt av at boligen skal være innflyttingsklar. Økte priser på materialer har gjort at flere er skeptiske til store oppussingsprosjekter.

  4. Riktig prising: En realistisk pris på boligen er helt avgjørende i dagens marked. En overpriset bolig kan skremme bort potensielle kjøpere, og du risikerer å få færre på visning.

  5. Riktig markedsføring: I dagens marked er det ekstra viktig at boligen blir lagt merke til. En dyktig eiendomsmegler skal sørge for at boligen din blir optimalt markedsført i riktige kanaler.

  6. Vær fleksibel: Gjør det enkelt for mulige kjøpere å se boligen. Vær forberedt på å være fleksibel med tidspunkt for visninger.

  7. Vær tålmodig: Det er et avventende marked, og kjøperne bruker lengre tid på å lete etter bolig. Det betyr at du må ha is i magen, og være forberedt på at det kan ta litt tid.Antall dager i gjennomsnitt i oktober

Det tar i gjennomsnitt 41 dager å selge en bolig i dagens marked. Tabellen viser snitt tall i de forskjellige byene og områdene i Norge.

OmrådeGjennomsnitt
Viken m/Oslo
36 dager
Kristiansand
36 dager
Vestlandet
37 dager
Asker/Bærum
38 dager
Agder og Rogaland
40 dager
Tønsberg m/Færder
41 dager
Drammen m/omegn
44 dager
Porsgrunn/Skien
44 dager
Romerike
45 dager
Hamar m/Stange
46 dager
Ålesund m/omegn
46 dager
Vestfold og Telemark
47 dager
Midt-Norge
47 dager
Bodø m/Fauske
48 dager
Innlandet
52 dager
Fredrikstad/Sarpsborg
53 dager
Nord-Norge
53 dager
Follo
55 dager

Kilde: Eiendom Norge, Eiendomsverdi og FINN.no

Antall dager i gjennomsnitt år for år

Grafene viser snitt tall per måned år for år i Norge. Disse viser unntaksårene med nullrente og pandemi hvor det var høy aktivitet i markedet. 2023 er sammenlignbart med normalårene 2018 og 2019.

Kilde: Eiendom Norge, Eiendomsverdi og FINN.no