Å kjøpe ny bolig er en stor investering, og sjelden en impulshandling

6 tips til deg som skal bytte bolig

Trenger du mer plass, eller ønsker du å flytte ut av byen? De fleste av oss bytter bolig flere ganger i løpet av livet, og det kan lønne seg å tenke langsiktig når valget skal tas.

Tenk langsiktig

Kontakt banken tidlig

Kjøpe eller selge først?

Magne Gundersen

– Å kjøpe ny bolig er en stor investering, og sjelden en impulshandling, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen. Her er hans tips til deg som vurderer å bytte bolig.

1. Definer boligbehovet ditt

Hvorfor skal du bytte bolig? Skal du gå fra leilighet til rekkehus, eller kanskje flytte ut av byen for å realisere boligdrømmen? Det første du bør gjøre er å definere hvilket boligbehov du har. Trenger du større plass? Planlegger du barn eller har barn i skolealder? Skal du bytte jobb? Det er mange faktorer som påvirker behovet ditt, og disse legger føringer for valgene du skal ta senere.

2. Tenk langsiktig

Har du mulighet til å tenke og planlegge langt frem i tid, så gjør det. Ved å hoppe over et boligbytte sparer du utgifter og omkostninger, og du slipper usikkerheten ved å kjøpe å selge en ekstra gang. Det lønner seg derfor å kjøpe en bolig du kan bo i veldig lenge, men ikke alle ønsker eller har råd til å ta et så stort sprang.

3. Kontakt banken tidlig

Du er for sent ut med å snakke med banken hvis budfristen går ut om en time. Involver banken tidlig i boligbytteprosessen for å få en gjennomgang av økonomien din. Bankrådgiveren vurderer inntektene dine, sammen med egenkapital og gjeld, og kan gi et bilde av mulighetsrommet du har til å kjøpe ny bolig. Det kan til og med lønne seg å kontakte banken, selv om du ikke planlegger å kjøpe bolig akkurat nå. En målrettet sparing kan føre til at du får mulighet til å bytte bolig tidligere enn du hadde trodd.

Boligselger og eiendomsmegler planlegger boligsalg

4. Få en verdivurdering

En eiendomsmegler eller bankrådgiver vurderer verdien av boligen din ved hjelp av salgsstatistikk og opplysninger fra deg. Du kan også anslå omtrentlig verdi selv, ved å se på hva boligene i nærområdet har blitt solgt for. Jo mer forarbeid du gjør, jo færre overraskelser får du når du skal selge.

5. Kjøpe eller selge først?

Å kjøpe først er ofte det ideelle, da finner du boligen du vil ha og selger din egen rett etterpå, men dette forutsetter ofte at du i en periode kan betjene to boliglån samtidig. Mellomfinansieringen må du ha avklart med banken på forhånd, og hvis banken ikke tar denne risikoen må du selge boligen din før du kjøper. Da vet du til gjengjeld hvor mye du har råd til å kjøpe for. Boligmarkedet der du bor er også avgjørende for rekkefølgen på kjøp og salg. Du bør være sikker på at boligen din er lettsolgt, hvis du skal kjøpe før du selger. Ikke bry deg om svingningene i boligmarkedet gjennom året, forsøk heller å kjøpe og selge omtrent i samme tidsrom, da reduserer du risikoen for å tape mye.

Par på visning med visings skilt

6. Gå på jakt etter drømmeboligen

Når du har kartlagt behov og snakket med banken, skal du ut å kikke på boliger. Gå på mange visninger og se hva du får for pengene i det området du vil bo i. Og husk, det lønner seg ikke å kjøpe dyrere bolig enn du selv føler du har råd til. Ikke tyn din egen økonomi. Finn en balanse i økonomien og i boligreisen din, og husk at du også skal ha råd til å leve.

SpareBank 1 sin logo. Grafikk.

Trenger du boliglån?

Hos SpareBank 1 får du boliglån med gode betingelser.