Par som skal selge bolig

Slik foregår salgsprosessen

Hvis du ikke har solgt bolig før, kan kanskje salgsprosessen virke litt skummel. Under har vi derfor laget en fullstendig oversikt over hva som faktisk skjer fra du kontakter en megler til boligen din er solgt. 

 

Bestill en verdivurdering

Stort sett begynner prosessen med at du bestiller verdivurdering eller kontakter ditt lokale meglerkontor. Deretter kommer megleren på besøk for å gå gjennom boligen din sammen med deg. Dette skjer fordi megleren trenger å bli kjent med eiendommen, men også fordi megleren skal kunne gi deg en korrekt verdivurdering.

Videre vil megler gå gjennom dokumentasjon og annen tilgjenglig informasjon om boligen din, samt ta hensyn til hva boliger i nærområdet ditt er solgt for, før du som selger får selve verdivurderingen. Megler vil også foreslå en salgsstrategi og en markedsplan for salget av eiendommen, i tillegg til en konkret fremdriftsplan. Når dette er gjort, vil du motta et konkret tilbud. Hvis du ønsker å akseptere dette, signerer du og megler en oppdragsavtale.

 

Motta en tilstandsrapport

Når du har inngått en konkret avtale med megleren, får du besøk av en takstmann som vil gi en tilstandsrapport om eiendommen. Denne er annerledes enn meglerens verdivurdering, da takstmannen går mer i detalj på eiendommens tilstand og den oppussingen som eventuelt er gjort. I tillegg tar han mål og sjekker de mer tekniske tingene.

 

Klargjøring og fotografering av boligen

For at du skal få best mulig pris for boligen din, vil megler komme med forslag til de forberedelsene du eventuelt bør vurdere å gjøre før du skal selge. Samtidig begynner megleren din nå å hente inn opplysninger om eiendommen, samling av faginnhold og forberede gode argumenter til boligannonsen som snart skal ut.

Når fotografen kommer på besøk, sier vi ofte at boligen din skal være «pyntet til fest» – altså at du gjør den finest mulig, slik at kjøperne som ser etter denne typen bolig vil komme på visning, og kanskje også legge inn bud.

 

Ferdigstilling av prospekt og boligannonse

Når megleren din har både bilder og tilstandsrapport, vil han eller hun gjøre klar boligannonsen. Basert både på egen fagvurdering og takstmannens fagvurdering, vil megleren sette en endelig prisantydning. Som selger skal du se over og godkjenne både salgsoppgaven og annonsen. Dette gjør vi for at du og megleren din skal være enige før eiendommen går på markedet. Etter at annonsen og prospektet er godkjent av deg, vil megleren legge ut boligannonsen på nett.

 

Den viktige visningen

Så fort boligannonsen blir lagt ut og markedsføringen blir skrudd på, vil potensielle kjøpere begynne å laste ned prospektet, og ofte be om private visninger dersom de annonserte visningene ikke passer for dem. Privatvisninger kan være både med og uten megler. Dersom megleren ikke er tilstede, er det viktig at du viser frem boligen din på en fin måte, men henviser til megler når det dukker opp spørsmål.

På visningsdagen har megler mest sannsynlig snakket med flere interesserte kjøpere i forkant, og forhåpentligvis kommer det mange på visning. Det er nemlig slik at jo flere interesserte man får på visning, desto høyere er sannsynligheten for at du som selger får solgt for en god pris.

Under selve visningen vil megleren fungere som en viktig fagperson for de besøkende. I tillegg til at han eller hun sitter på all nødvendig informasjon om eiendommen din, har lokale meglere også god kunnskap om boligmarkedet generelt, prisantydning på andre tilsvarende boliger i nærheten, samt informasjon om interessante fasiliteter i nærområdet. Det er meglers oppgave å formidle relevant informasjon til alle som kommer på visning. 

Etter visningen har man forhåpentligvis noen potensielle kjøpere. Hvis det ikke er tilfellet, vil megler sette opp en ny visning og strategi for salget. Drømmen er selvsagt at man selger etter første visning, men dette avhenger av hvordan markedet er akkurat når du skal selge.

 

Budrunde og overtagelse av boligen

Dagen etter visning tar megler kontakt med de som er interesserte, for mulig bud på boligen. Det første budet en budgiver leverer må skje skriftlig via et skjema. Eventuelle budøkninger må også skje skriftlig, men kan for eksempel sendes inn som SMS. Etter at et bud er akseptert av selger, vil begge parter få en budjournal – slik at du som selger kan føle deg helt trygg på at budrunden har foregått i henhold til riktige regler.  

Etter selger har akseptert det høyeste budet, må megler gjøre klart alt av dokumenter og kontrakter, sende innkallelse til kontraktmøte, og sende over dokumenter som må signeres eller fylles ut i forkant av kontraktmøtet. På kontraktmøtet bir man enige om overtagelsesdato og de spesifikke detaljene, og signerer alt av papirer. Deretter skjer selve overtagelsen. Det mest normale er at fullt oppgjør innbetales noen dager før overtagelsen. 

På selve overtagelsen går kjøper og selger gjennom boligen sammen, ordner overtagelsesprotokollen og overleverer nøklene. Etter dette tar det normalt 10-14 dager før du som selger har pengene på konto. Da skal normalt sett alt av papirer, pant og tinglysninger være ordnet av megler.

Lurer du på noe mer? Ta gjerne kontakt med oss, så skal vi gjøre vårt beste for å svare deg på spørsmålene dine.

Illustrasjonsbilde

Søk etter bolig

Akkurat nå har vi flere tusen boliger til salgs over hele Norge.
Finn ditt nye hjem
Illustrasjonsbilde

Hva er boligen verdt?

Bestill en uforpliktende verdivurdering.
Bestill verdivurdering
Illustrasjonsbilde

Finn megler

Med meglere over hele landet, er vi aldri langt unna.
Finn megler eller kontor