Hva bør du som selger tenke på ved overtakelse

Nå skal boligen overleveres til nye eiere og med gode forberedelser vil selve overtakelsesdagen vanligvis gå smertefritt.
Her får du gode tips og råd om ting du må huske på.

Smilende kvinne vendt mot kamera klemmer mann med ryggen mot kamera. Holder et nøkkelknippe. Foto

Vi anbefaler at du forbereder deg godt

Ved overtakelsen av boligen går ansvaret for boligen over fra deg til kjøperen. Dere møtes for å gå gjennom boligen og overlevere nøklene. Vi får ofte spørsmål om rengjøring, og loven sier at boligen skal være «ryddet og rengjort». Dette betyr i praksis en god «julevask». Beboelsesrom skal være bedre vasket enn lagerrom. Råkjellere og garasjer vil det stort sett holde å feie. Ta en kikk på rådene under, så er du klar til overtakelsesdagen.

Kvinne sitter på gulvet og legger maskeringstape på gulvlist. Mann står i bakgrunnen. Foto.

Hva om kjøper finner mangler ved overtakelse?

De aller fleste overtakelser går som regel bra, men i noen tilfeller kan det hende at kjøper er misfornøyd med boligens tilstand. Hva kan kjøper gjøre og hva kan selger gjøre?

Par sitter ved et bord, kvinne med ryggen til kamera peker på et dokument. Foto

Har du tegnet boligselgerforsikring?

Har du kjøpt boligselgerforsikring har du tilgang til juridisk bistand fra overtakelse av boligen. Du har også tilgang til juridisk bistand i fem år etter overtakelsen. Forsikringsselskapet kan gi deg råd og veiledning dersom det oppstår uenighet eller tvister.

Finn en megler eller et kontor i nærheten av deg