Salgsprosessen forklart i 5 steg

Å selge en bolig er for de fleste en omfattende sak, og det er derfor viktig å velge riktig megler som guider deg trygt gjennom hele salget fra start til slutt. Dette er de 5 viktigste tingene som skjer når du skal selge boligen din.

Publisert 28. desember 2022

1. Start med å få en riktig verdivurdering

Du bestiller en verdivurdering, og megleren kommer på besøk for å gå gjennom boligen din sammen med deg. Så henter megleren inn dokumentasjon og informasjon. Du får en verdivurdering, et forslag på en salgsstrategi, markedsplan og fremdrift for salget. Når dere er enige, inngår du en oppdragsavtale med megleren. Når det er gjort, er det på tide å få en takstmann på besøk som skal utarbeide en tilstandsrapport. Denne rapporten går mer i detalj om eiendommens tilstand, oppussing, eventuelle skader, målinger og så videre.

2. Klargjøring og foto, prospekt og salgsannonser

For at prospektet og salgsannonsene skal friste flest mulig potensielle kjøpere, kommer det en profesjonell fotograf for å ta bilder. Da er det viktig at boligen ser best mulig ut, og megler gir deg tips og råd om hvordan dette bør gjøres. Når bilder og tilstandsrapport er på plass, skal salgsoppgave og boligannonse utarbeides. Du må godkjenne begge deler før boligen legges ut for salg.

3. Visning

På visningsdagen er det viktig at det er ryddet. Megleren fungerer både som selger og fagperson. Forhåpentligvis kommer det mange på visningen, og du får mange potensielle kjøpere i etterkant. Hvis det ikke er tilfellet, vil megleren din komme med råd for neste steg. I mange tilfeller er det vanlig å sette opp en ny visning. Man håper selvfølgelig på å selge etter første visning, men dette avhenger av hvordan markedet er akkurat når du skal selge.

4. Budrunde og kontraktsmøte

Når visningen er ferdig, tar megler kontakt med de som er interesserte for å følge opp mulige budgivere på boligen. Er det mange interessenter og bud, blir salgsprisen ofte høyere. Om du aksepterer budet, inngår du kontrakt med kjøperen på et kontraktsmøte.

5. Overtagelse

På selve overtagelsen går du og kjøperen gjennom boligen sammen, ordner overtagelsesprotokollen og overleverer nøklene. Etter dette tar det vanligvis 10-14 dager før du har pengene på konto. Megler tar seg av alt av papirer, pant og tinglysninger.

Det skal føles trygt å kjøpe og selge bolig

Vi vet at trygghet er viktig når man skal kjøpe og selge eiendom. Derfor får du som kunde en rekke fordeler som skaper forutsigbarhet, trygghet og smidighet for både kjøper og selger.

Del: