Fra ekstraordinær etterspørsel til en normalisering i juli

Vi har vært gjennom periode med en ekstraordinær høy etterspørsel etter eiendom som bolig og investeringsobjekt.

Nå ser vi at forbrukerens hverdag og økonomi er i ferd med å normaliseres, samtidig som boliglånsrentene og levekostnadene går opp.

Overlevering av nøkkelknippe mellom to hender. Foto.
Landskap

41 751 kr

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris i Midt-Norge (56 415,- i Trondheim).

46 dager

Gjennomsnittlig omsetningstid (28 dager i Trondheim).

-2%

Nominell prisendring fra sist måned

-0.3%

Prisendring korrigert for sesongvariasjoner

6.1%

Prisutvikling de siste 12 måneder

Oppsummering prisendring

 Siste månedSesongjustert sist mnd.Siste årSiste 5 årPris pr. kvmMedianpris
Trondheim-2,1 %-0,4 %5,6 %17,1 %56 4153 636 010
Ålesund m/omegn-1,5 %-0,1 %6,5 %19,0 %36 2593 000 000
Midt-Norge-2,0 %-0,3 %5,6 %17,1 %41 7513 205 768 
Norge-1,6 %-0,2 %5,8 %25,0 %51 7493 800 000

 

Fra ekstraordinær etterspørsel til en normalisering i juli

Vi har vært gjennom en veldig spesiell periode i det norske boligmarkedet. Siden Norges Bank satte styringsrenten til null våren 2020, har vi sett en ekstraordinær høy etterspørsel etter eiendom, både som bolig og som investeringsobjekt. Nå ser vi at forbrukerens hverdag og økonomi er i ferd med å normaliseres, samtidig som boliglånsrentene og levekostnadene har økt det siste året. Det var fortsatt mange som møtte opp på visning i sommer, men færre som legger inn bud. Dette førte til en liten priskorreksjon på boliger solgt i juli. Årets boligprisvekst kan nå ha vært tatt ut, men det er likevel viktig å presisere at boligprisene historisk sett stiger på våren, før de synker på høsten – uten at det er snakk om et boligkrakk i så måte.

Etter to år med svært høy etterspørsel og appetitt etter bolig, har boligkjøpere begynt å ta inn over seg de økte utgiftene for leve- og bokostnader. Dette påvirker kjøpeevnen på neste bolig, samt hvilken sum som står på finansieringsbeviset fra banken. På den andre siden må boligselgere som skal selge i tiden fremover ta dette innover seg, slik at boligen legges ut med en fornuftig prisantydning. Nedsiden kan potensielt være dårligere oppslutning på visning, og at de kanskje ikke oppnår den salgsprisen de hadde sett for seg.

Sommeren er i mange områder preget av studenter som skal inn i boligmarkedet. Nesten 60 prosent av alle omsatte boliger i Midt-Norge i juli var leiligheter. Når skoleferien er over og barnefamiliene er tilbake i hverdagen, forventer vi stor rift om eneboliger, tomannsboliger og rekkehus i august og september. Vi kan regne med at boligmarkedet roer seg ned i årets siste måneder. Midt-Norge har et diversifisert arbeidsmarked med høy grad av sysselsetting. Flere steder har til og med mangel på arbeidskraft, noe som vil fortsette å bidra til et robust og effektivt boligmarked i tiden fremover.

Kilde: Eiendom Norge sin boligprisstatistikk for Midt-Norge (2022).

Lurer du på hva boligen din er verdt?

Fyll ut skjemaet, så blir du kontaktet av den megleren som kjenner ditt område best.

Obligatoriske felter er merket med *

Vi deler ikke dine personopplysninger med uvedkommende. Se vår personvernerklæring for mer informasjon om vår behandling av dine personopplysninger.