Flere boliger for salg og større konkurranse om kjøperen

Til tross for stigende renter og stadig økte bo- og levekostnader har boligetterspørselen og prisveksten i regionen vært overraskende god.

Publisert 6. juli 2023. Sist redigert 7. juli 2023

41 672 kr.

Snittpris pr. kvm. i Midt-Norge (55 686,- i Trondheim)

31 dager

Snitt omsetningstid (22 dager i Trondheim)

- 0,8 %

Nominell prisendring fra sist måned i Midt-Norge

- 0,6 %

Prisendring korrigert for sesongvariasjoner

- 0,5 %

Prisutvikling i Midt-Norge siste 12 måneder.

OmrådeSiste månedSesongjustertSiste årSiste 5 årPris pr. kvm
Trondheim
- 0,8 %
- 0,5 %
- 2,1 %
18,4 %
55 686
Ålesund m/omegn
- 0,4 %
- 0,2 %
2,8 %
23,7 %
37 087
Midt-Norge
- 0,8 %
- 0,6 %
- 0,5 %
19,2 %
41 672
Norge
- 1,2 %
- 0,5 %
- 0,7 %
23,4 %
52 559

Etter noen måneder med avventende kjøpere og litt tilbakegang i boligprisene på høsten i fjor, har boligmarkedet i Midt-Norge første halvår i år vært preget av relativt få boliger for salg. Noe som igjen har ført til mange potensielle kjøpere per bolig og stigende priser. Til tross for økte renter og stadig høyere bo- og levekostnader har boligetterspørselen og prisveksten i regionen vært overraskende god. Nå ser vi at det har blitt lagt ut flere brukte boliger for salg de siste to månedene, noe som fører til at flere boliger blir liggende ute for salg lengre, og kjøperne har mer å velge i. 

Optimisme til tross

Når vi spør forbrukerne i Midt-Norge om hva de tror om fremtiden, er de positive på vegne av egen økonomi og det lokale boligmarkedet. Dette bidrar nok til at mange er villige til å ta store privatøkonomiske beslutninger om kjøp av bolig til tross for mye usikkerhet rundt renter og norsk økonomi fremover.

Boligprisene i juni falt med 1,2 prosent i Norge, og 0,8 prosent i Midt-Norge. Men selv om prisene gikk litt ned i juni har boligprisene i Midt-Norge steget 5,2 prosent så langt i år.

bilde av sitat-forfatter, Jan Håvard Valstad, leder analyse bolig og næringseiendom.

Sitat start,  Riktig prissetting blir trolig enda viktigere i tiden fremover for å få nok interessenter til å komme på visning.
- Jan Håvard Valstad, leder analyse bolig og næringseiendom

– Det er logisk å forvente at utviklingen med flere boliger for salg og litt mer avventende kjøpere fortsetter etter sommeren. Det vil i så fall føre til at det blir færre interessenter per annonserte bolig, færre budrunder og trolig en tilbakegang i boligprisene i noen måneder på høsten, sier Jan Håvard Valstad, leder analyse bolig og næringseiendom.

Anders Keiseraas er områdespesialist på Trondheim Sør og opplever at det er godt oppmøte på visninger og gode budrunder i etterkant. Han forteller at det er en trend nå inn mot sommeren at ikke like mange dukker opp på visningene, men boligene selges fortsatt til gode priser.

Robust boligmarked i Midt-Norge

Vi har et nokså robust boligmarked i Midt-Norge, med verken de største toppene eller de dypeste dalene. En eventuell mindre priskorreksjon i høst vil ikke påvirke boligmarkedet for de som kjøper for å bo i regionen over tid.

– Dersom man går med salgsplaner i tiden som kommer vil det være smart å utnytte boligmarkedet slik det er i dag, men også være oppmerksom på at man ikke setter prisantydningen for høyt. Når boligkjøpere har mer å velge mellom, vil de også være mer prissensitive, forklarer Jan Håvard.

Planlegg salget i sommer

Ofte er det færre boliger til salg i sommermånedene. Men nå, mer enn tidligere, er det flere som ferierer i egen by og har interesse av å dra på visning.

bilde av sitat-forfatter, Anders Keiseraas, områdespesialist Trondheim Sør.

Sitat start,  - Det er mange som er på jakt etter leilighet for tiden. Spesielt er det mange førstegangskjøpere som kommer på visninger. Tenker du å selge leilighet kan det derfor være lurt å legge den ut før studentene har flyttet til byen og det blir større konkurranse om kjøperen.
- Anders Keiseraas, områdespesialist Trondheim Sør

– Har du planer om å selge bolig vil det lønne seg å starte planleggingen allerede nå – det gir deg et kjempefortrinn. Jeg er stadig i kontakt med interessenter som er på jakt etter bolig på Trondheim Sør. Om du tar kontakt tidlig kan jeg tipse flere aktuelle kjøpere, noe som vil være et godt utgangspunkt for best mulig pris, avslutter Anders. 

Anders er en av mange områdespesialister som har et stort engasjement for boligmarkedet i sitt nærmiljø. I EiendomsMegler 1 Midt-Norge har vi områdespesialister som kjenner ditt område og markedet der du bor – vi hjelper deg gjerne med å komme i kontakt med en områdespesialist i ditt område. 

Bli kontaktet av en områdespesialist

Våre områdespesialister har verdifull lokalkunnskap der du er, og hjelper deg gjerne med ditt boligsalg.

Del: