Riktig strategi blir viktigere i høst

Tallene for august er klare; det blir flere boliger enn kjøpere på markedet. Skal du selge nå er det ekstra viktig å skille seg ut i mengden.

Publisert 7. september 2023. Sist redigert 11. september 2023

arrow_downward
41 676

Snittpris pr.kvm. i Midt-Norge (55 601,- i Trondheim)

arrow_forward
41

Snitt omsetningstid Midt-Norge (31 i Trondheim)

arrow_upward
2 %

Nominell prisendring fra sist måned i Midt-Norge

arrow_upward
0,6 %

Prisendring korrigert for sesongvariasjoner

arrow_downward
0,3 %

Prisutvikling i Midt-Norge siste 12 måneder

Tilbake til balanse

I Midt-Norge er vi heldige. Vi har et velfungerende næringsliv og arbeidsmarked, og et stødig boligmarked. Dette gjør at vi ikke kjenner oss like godt igjen i svingningene de opplever på sentrale Østlandet, og det som presenteres i nasjonale media.

De ferske boligpristallene fra Eiendom Norge for august viser at boligprisene steg med 2 prosent i Midt-Norge, mens boligprisene på landsbasis var uforandret. Men også her begynner årets rentejusteringer nå å la seg merke.

- De siste årene har vært preget av raske salg og gode priser. Boligene selger fortsatt bra, men det er ikke lenger hverdagskost at de går langt over prisantydning. Vi er på vei tilbake til en sunnere balanse mellom kjøpere og selgere, forteller Aleksander Riseth, eiendomsmegler ved EiendomsMegler 1 Melhus.

Aleksander Riseth, Avdelingsleder og eiendomsmegler ved EiendomsMegler 1 Melhus

Hvordan ser det ut utenfor Trondheim?

- Vi ser nok de samme trendene her i Melhus og Midtre-Gauldal, som i Trondheim og de andre omkringliggende kommunene, forteller Aleksander.

Han fortsetter: «Dagens marked gir kjøpere en bedre sjanse til å finne sitt drømmehjem uten å føle seg presset til å overby. Det er likevel viktig å merke seg at det kan være store lokale forskjeller på boligtypene. Her på Melhus går det eksempelvis tregere på hyttemarkedet nå som sommeren er over. Samtidig går det raskere å selge familieboliger enn større leiligheter akkurat nå, på grunn av mange nybygde leiligheter som har bidratt til å mette markedet.»

Større forskjeller fra område til område, og mellom ulike boligtyper gjør det spesielt viktig å finne en megler som kjenner ditt område godt akkurat nå.

Hvordan vil høsten se ut?

Etter 2 år med svært lave renter i Norge så vil årets renteøkninger sakte, men sikkert gi boligkjøpere mindre å stille opp med i en budkrig. Mange av de som er på boligjakt i høst vil ha et lavere beløp på finansieringsbeviset sitt, enn hva de ville hatt for ett år siden.

Selv om det fortsatt er god aktivitet i markedet, så legges det flere boliger ut for salg enn hva som selges. For boligkjøper vil dette være positivt da de vil få større valgmuligheter, mens for selgers del betyr dette større kamp om hver enkelt interessent.

Hva betyr dette for deg som selger?

For de som vurderer å selge bolig nå gjelder det å være godt forberedt. Finn en megler som sitter med lokal kompetanse, og som du stoler på. Å alliere deg med en som kjenner prisnivået, etterspørselen, og ikke minst de som er på jakt etter boliger akkurat nå er viktig for å få en rask og god salgsprosess. 

- Sammen med megleren din bør du legge en strategi for å sikre en smidig prosess. Det gjelder å ha både en plan A og B. Nå er det ekstra viktig å prise bolig riktig og samtidig skille seg ut i mengden. Boligstyling og stemningsfulle kveldsbilder kan være ekstra aktuelt i høst, råder Aleksander.

Ekspertråd fra eiendomsmegler og bankrådgiver

Skal du selge i løpet av de neste månedene er det viktig å være realistisk. Noen boliger kan ta lengre tid å få solgt i dag, så litt ekstra tålmodighet kan komme godt med.

God forutsigbarhet midt i salgsprosessen gjør at du kan senke skuldrene litt, også om boligen ikke skulle bli solgt på første visning.

- Snakk med megler om å sikre en lang nok overtagelsestid. Samtidig er det nå dyrere med mellomfinansiering, så gode råd og grundig planlegging sammen med bank og meglerforetak kommer godt med i høst. Nå ser vi verdien og viktighten av å ha en stødig bank som SpareBank 1 i ryggen. Dette gir en god trygghet til kundene våre, avslutter Aleksander.

OmrådeSiste månedSesongjustertSiste årSiste 5 årPris pr. kvm
Trondheim
-2,30 %
-0,40 %
-2,30 %
 17,7 %
55 835
Ålesund m/omegn
-2,20 %
-0,50 %
2,10 %
22,50 %
36 883
Midt-Norge
-2,20 %
-0,30 %
0,70 %
18,50 %
41 831
Norge
-1,10 %
0,20 %
-0,20 %
22,10 %
52 298

Bli kontaktet av en områdespesialist

Våre områdespesialister har verdifull lokalkunnskap der du er, og hjelper deg gjerne med ditt boligsalg.

Del: