Boligmarkedet roer seg inn mot 2024

Boligmarkedet har gått inn i en avventende fase, og det er verdt å reflektere over hva tallene fra november betyr for deg som vurderer å selge boligen din.

Publisert 7. desember 2023

Roligere på visning

Ofte følger omsetningshastigheten og prisutviklingen i boligmarkedet sesongvariasjoner, men hva gjør man når markedet ikke følger den vanlige rytmen?

I likhet med tidligere år har boligprisene vist en nedgang i november, denne gangen med -1,4 prosent sammenlignet med oktober.

Situasjonen er imidlertid annerledes nå, med en usikkerhet som gjør det vanskelig å forutsi hvordan boligmarkedet vil utvikle seg inn i 2024. Statistikken fra Eiendom Norge viser tydelig at det ble solgt og annonsert færre boliger i november i år sammenlignet med tidligere år. Så hvordan står det til i Trondheim?

- I mine områder, på Nidarvoll, Stubban og Fossegrenda har det vært god aktivitet i november, men færre melder seg på visningene nå i desember. Nå har nok flere satt boligkjøpet på vent.

På Finn.no er det nå knapt 800 bruktboliger, og jeg antar at flere av disse vil tas av markedet snart for å relanseres på nyåret, forteller Elisabet Aass, eiendomsmegler ved EiendomsMegler 1 Lerkendal.

Hva skjer med renta?

En nøkkelbegivenhet som kan forme boligmarkedet i både kortsiktig og langsiktig perspektiv er rentemøtet til Norges Bank den 14. desember.

Hvis Norges Bank kommuniserer at vi har nådd en rentetopp, kan dette forbedre stemningen betydelig. Inntil det skjer, vil vi sannsynligvis oppleve et tregere boligmarked, der hvert boligsalg blir en forhandling mellom selger og kjøper. I slike tider blir det avgjørende å sette en riktig prisantydning og ha en grundig samtale med banken angående finansiering.

bilde av sitat-forfatter, Elisabet Aass, Eiemdomsmegler ved EiendomsMegler 1.

Sitat start,  Januar er som regel den måneden med størst prisvekst og hvis vi ikke får en ny renteøkning fra Norges Bank har jeg stor tro på et bedre boligmarked i 2024.
- Elisabet Aass, Eiemdomsmegler ved EiendomsMegler 1

Prioriter å få boligen i god stand

Hun påpeker viktigheten av å ha en realistisk forventning til pris, samt å gjøre gode forberedelser før salg. Det er fort gjort å bli blendet av gode salg i nabolaget tidligere i år eller i fjor. Disse boligene ble solgt i et bedre marked enn hva vi har akkurat nå.

- Jeg vil anbefale å starte prosessen med megler tidlig slik at man har god tid til å gjøre gode forberedelser og eventuelle utbedringer før salg.

Elisabet forklarer: Jeg opplever i dag at det er større interesse på boliger som er i god stand, enn det er på de som krever oppussing. Alt kommer selvfølgelig også an på prisen på boligen.

OmrådeSiste månedSesongjustertSiste årSiste 5 årPris pr. kvm
Trondheim
-1,40 %
0,30 %
0,00 %
17,10 %
53 743
Ålesund m/omegn
-1,40 %
0,30 %
2,70 %
21,80 %
35 450
Midt-Norge
-1,40 %
0,30 %
1,00 %
17,80 %
39 297
Norge
-1,30 %
0,10 %
0,50 %
20,40 %
50 865

Verdifull rådgivning av en områdespesialist

Våre områdespesialister har verdifull lokalkunnskap der du er, og hjelper deg gjerne med ditt boligsalg.

Del: