Hva skjedde i boligmarkedet i oktober?

Nå i oktober har vi en liten kneik i markedet. Det selges færre boliger, men det er flere som prøver å selge sine hjem.

Publisert 8. november 2023

arrow_downward
40 153

Snittpris pr.kvm. i Midt-Norge (54 494,- i Trondheim)

arrow_upward
47

Snitt omsetningstid Midt-Norge (41 i Trondheim)

arrow_downward
- 0,7 %

Nominell prisendring fra sist måned i Midt-Norge

arrow_upward
0,1 %

Prisendring korrigert for sesongvariasjoner

arrow_downward
- 0,6 %

Prisutvikling i Midt-Norge siste 12 måneder

Vi har gått fra selgers til kjøpers marked

I begynnelsen av året gikk det oppover, med mange boligsalg og prisene steg. Etter sommeren roet det seg litt, akkurat som en berg- og dalbane som går nedover etter å ha nådd toppen.


Vi har gått fra en situasjon hvor det var enklere for boligselgere, til en tid hvor det er bedre for kjøpere. De som leter etter et sted å bo, har flere valg, samtidig som de tenker nøye gjennom kjøpene sine. I oktober gikk derfor boligprisene litt ned i Midt-Norge.

 

Renten og kostnadene påvirker kjøpekraften

Tenk deg at du er en familie med to voksne og to barn og en inntekt på omtrent 1 million kroner. Nå har det blitt vanskeligere å få lån til bolig, fordi renten har økt fra rundt 4% til nesten 6%. For ikke så lenge siden var renten så lav som 2%.  Dette har påvirket hvor mye man har råd til å bruke på en ny bolig, og familien i eksempelet står igjen med et finansieringsbevis som er 20% lavere enn det ville vært for et år siden.

 

Andreas Herjuan på Stjørdal ser to ulike sider av boligmarkedet i sitt område: - Boligmarkedet i Stjørdal har vært interessant å følge de siste årene. Etter en boligfest som kom i perioden da pandemien herjet, har denne kurven begynt å snu. Siden sommeren er det lagt ut mange bolignyheter i markedet, som har gitt et overskudd i tilbud for de på kjøpersiden. Én observasjon er dog viktig å nevne. Isolert sett for oktober, gikk antallet bolignyheter ned i vårt nedslagsfelt. Dette har gitt bedre interesse for de som faktisk ligger ute, som har gitt en positiv effekt for å oppnå salg, selv om prisnivået ikke har steget.

Beveger vi oss lenger ut i distriktet så vil vi si at de ikke er like utsatt for nedturen, da de heller aldri har opplevd oppturene på samme måte. 

Fritidsbolig også påvirket

Det begrensede handlingsrommet påvirker også folks muligheter til å kjøpe fritidseiendom, og tradisjonelt sett er det vanlig å tenke at fritidsboligmarkedet merker en forandring før resten av markedet. Likevel stemmer ikke dette fullt og holdent med sannhetsbildet.

bilde av sitat-forfatter, Andreas Herjuan.

Sitat start,  Vi har opplevd å ha visning på flere fritidseiendommer opp til ca. 2.500.000, der vi ved flere anledninger har fått godt oppmøte på visning, og salg etter første visning.
- Andreas Herjuan

Hva skjer fremover?

Norges Bank skal ta en avgjørelse om renten i desember, og det vil påvirke hvordan boligmarkedet utvikler seg i 2024. Hva som skjer i boligmarkedet kan også avhenge av andre ting, som arbeidsmarkedet.

 

Tradisjonelt sett stiger prisene tidlig på året, selv om vi aldri har noen garanti for dette. Samtidig er det viktig å huske at alles situasjon er unik, og må behandles deretter. Derfor lønner det seg å snakke med områdespesialister som kan bidra til å ta den beste beslutningen for din situasjon, dersom du vurderer å bytte bolig nå. 

Sitat start,  I de fleste tilfeller kjøper og selger man bolig i det samme markedet, så endringer fra måned til måned er ikke veldig utslagsgivende.  
- Kjell Marius Vollan, Boligmarkedsanalytiker i EiendomsMegler 1 Midt-Norge

Tips for kjøp og salg

Hvis du vurderer å kjøpe eller selge en bolig nå, er det flere viktige faktorer som må hensyntas. Snakk med en områdespesialist som kjenner området der du skal kjøpe eller selge. Prøv å få informasjon om hvordan markedet utvikler seg for din boligtype, der du bor, samt hva du kan forvente i fremtiden.

Hvis du kan være aktuell for å slå til på din drømmebolig i løpet av vinteren: få fotografert gode bilder av uteområdet ditt nå, for å få fram potensialet.

OmrådeSiste månedSesongjustertSiste årSiste 5 årPris pr. kvm
Trondheim
- 0,7 %
- 0,1 %
- 1,9 %
 16,3 %
54 494
Ålesund m/omegn
- 0,6 %
0,2 %
1,2 %
21,5 %
35 723
Midt-Norge
- 0,7 %
0,1 %
- 0,6 %
17,0 %
40 153
Norge
- 1,0 %
0,2 %
- 0,5 %
20,1 %
51 637

Verdifull rådgivning av en områdespesialist

Våre områdespesialister har verdifull lokalkunnskap der du er, og hjelper deg gjerne med ditt boligsalg.

Del: