Kjøp hytte av en som vet hvor fisken biter

Publisert 23. februar 2023

Eiendomsmeglerne i EiendomsMegler 1 Hitra/Frøya selger de fleste hyttene på øyene, og har vært ute en sommerdag før. De har fisket krabbe fra bryggene, kjørt båt i skjærgården og feiret St. Hans i fjæresteinene på Hitra og Frøya.

– Lokalkunnskap er noe av det viktigste vi har med oss når vi holder visning og snakker med potensielle kjøpere. Kjennskap til området er viktig både for den vi selger boligen for og for de som ser etter hytte, sier avdelingsleder Renate Ledel i EiendomsMegler 1 Hitra/Frøya. Selv vokste Renate opp med hytte på Kvitsand, Fjellværøya. Et koselig hus fra 1936 med flytebrygge, strand og naust var barndommens ferieplass.

Det er et godt marked for fritidsbolig

I 2022 ble de fineste hyttene solgt til gode priser. Gjennomsnittsprisen på fritidsbolig på Hitra og Frøya var 2,1 millioner kroner i 2022. Dette er det høyeste nivået vi har opplevd. I perioden fra 2015 - 2021 lå snittprisen fra 1,3 - 1,850 millioner kroner.

– Noen tror kanskje det har blitt tøffere å selge hytta nå. Vår spådom er at markedet blir mer prissensitivt i 2023, men at fritidsboliger med god beliggenhet fortsatt vil selge bra. Sammenlignet med perioden 2020 til 2022 vil vi oppleve lengre salgstider og mer prisforhandling mellom kjøper og selger. Flere ser nok på hytte som et luksusgode nå, men det er fortsatt mange interessenter som er på utkikk etter drømmeplassen.

Koronaperioden var spesiell, da ble alt av hytter solgt nesten med en gang. I mangel på andre steder å dra til ble hytta det naturlige samlingstedet for familie og venner, og mange fikk øynene opp for øyregionen. Selv om vi nå kan reise som før tror vi at Norgesferie har kommet for å bli. Fremover forventer vi et mer normalmarked, men vi tror at øyregionen bare vil bli mer populær.

– Vi opplever at folk vil selge gjennom oss fordi vi har lokalkunnskap. Vi har vokst opp her og vi bor i øyregionen. Skal du kjøpe bolig kjenner vi barnehage- og skolemiljøet. Er du ute etter hytte har vi vært på badeplassene og i båthavnene. Vi vet hva som er viktig for potensielle kjøpere, sier meglerne i EiendomsMegler 1.

Lone Nordvik er også oppvokst i Fillan. I barndommen var hun ofte på telttur ved Selsåsvatnet på Melandsjø og ferskvannsfiske rundt om på Hitra. Her avbildet med Renate Ledel og Mateusz Narbut.

Hva er den optimale hytta?

Det nærmer seg hyttesesong og muligheter for påske ved sjøen. Mange drømmer om solstråler som varmer i hytteveggen, og Renate vet hva folk ønsker seg:

– Flytebrygge, naust, sjøutsikt og kveldssol – det er greia, kort fortalt. Steder som Kvenværet er attraktivt fordi det er litt privat, her kan du få en fritidseiendom uten at du ser naboene.

– Ved kjøp av fritidsbolig er det ikke nødvendigvis standarden på fritidsboligen som er avgjørende. Det som teller er beliggenhet, beliggenhet og beliggenhet. Stikkordene som oftest dukker opp er utsikt og nærhet til sjøen. Når det gjelder fritidsboliger kan også båtplass være utslagsgivende, tilføyer Mateusz Narbut. Han er oppvokst på Sandstad og bor tett på sjøen i Fillan. Med fiske, fangst og jakt som hobby, kjenner Mateusz mange av fiskeplassene rundt på øyene.

– Vi vet forskjellen på hytteområdene, sier Renate. Ofte forstår vi hva folk vil ha før de forstår det selv. Vi er daglig i kontakt med potensielle hyttekjøpere og har ofte flere interessenter på listen for de ulike områdene.

– Vi selger over 60 prosent av eiendommene her ute, så kompetansen vår er viktig. Kjøp og salg av eiendom er livets aller største transaksjoner. Vi passer både på det juridiske og at både selger og kjøper er fornøyd. Det er tross alt et forholdsvis lite lokalsamfunn vi lever i her på øyregionen. Ofte treffer vi både selger og kjøper på butikken, idrettsbanen eller i sosiale lag, så det gjelder å gjøre en god jobb, smiler Renate. Den jobben tror vi en lokal megler gjør aller best.

Del: