Kjøpe eller selge bolig først?

Planlegger du å bytte bolig? Det er særlig tre ting du bør ta stilling til før du velger rekkefølge. Her får du våre megleres beste råd i boligbytteprosessen.

Eiendomsmegler stifter blått til salgs-skilt på en hvit husvegg. Foto.

Din økonomi, tidspress rundt boligsalget og boligmarkedet der du bor, er tre ting du bør tenke gjennom før du velger rekkefølgen på boligbyttet.

Publisert 6. oktober 2023
Skrevet av EiendomsMegler 1 Norge

 

Skal jeg selge boligen først?

Fordeler:

 • Økonomisk trygghet - du vet nøyaktig hvor mye penger du har å kjøpe ny bolig for
 • Du risikerer ikke å betale to boligutgifter eller dyr mellomfinansiering mens du leter etter ny bolig
 • Du får bedre lånemuligheter
 • Du får god tid til å planlegge boligsalget og gjøre boligen i stand

Ulemper:

 • Tidspress - Du vet ikke om du finner en bolig du har lyst på før overtakelse
 • Det kan hende du må leie både bolig og lager mens du leter etter ny bolig
 • Du kan føle deg presset til å kjøpe noe du ikke har lyst på

 

– I et usikkert marked, eller hvis du har stram økonomi, kan det være lurt å selge boligen først. Da vet du nøyaktig hvor mye penger du har til å kjøpe ny bolig. Det er dessuten smart dersom du ikke vil risikere en dyr mellomfinansiering, sier Kent Nergård ved EiendomsMegler 1 Sentrum Kongensgate i Trondheim.

4 gode råd hvis du skal selge bolig først

Dette bør du gjøre hvis du skal selge boligen din først, råder megler Kent Nergård:

 1. Ta kontakt med en lokal megler som kjenner området ditt, og legg en plan for salgsprosessen. Han eller hun vet hva som kreves i akkurat ditt område.
 2. Bruk tid på å forberede boligen til salg. Kanskje må du utbedre noen små feil og mangler, og få hjelp av en boligstylist?
 3. Tenk gjennom hva du gjør hvis du ikke får kjøpt en ny bolig før du må flytte ut. Kanskje finnes det gode mellomløsninger, som korttidsleie og lagerleie der du bor?
 4. Du kan “kjøpe deg tid” ved å sette en overtakelsesdato et stykke frem i tid for boligen du selger. Dette er ikke en rettighet du har som selger, men må avtales med kjøper på forhånd.

Les også: 9 verdifulle tips til deg som skal selge bolig

bilde av sitat-forfatter, Petter Hauge, EiendomsMegler 1 Oslo Majorstuen.

Sitat start,  Har du et stramt budsjett er det fornuftig å selge først, slik at du vet hvor mye egenkapital du har.
- Petter Hauge, EiendomsMegler 1 Oslo Majorstuen

Skal jeg kjøpe ny bolig først?

Fordeler:

 • Du har tid til å finne en bolig du virkelig ønsker deg
 • Du kan flytte rett inn, og slipper leie- og lagerkostnader

Ulemper:

 • Du får tidspress på å selge
 • Du vet ikke hvor mye du får solgt boligen din for
 • Du kan risikere å betale for to boliglån og felleskostnader over en lengre periode
 • Du får litt dårligere lånemuligheter, da bankene legger inn en risikomargin i egenkapitalen din på 10-15 prosent

Hvis du ønsker å bruke god tid på å finne en bolig som er perfekt for deg, kan det være ideelt å kjøpe først. Da har du tid til å til å bli kjent med området du ønsker å flytte til, og du er i posisjon til å by når boligen kommer på markedet. Men det er forbundet med en viss risiko, understreker eiendomsmegler Petter Hauge, ved EiendomsMegler 1 på Majorstuen i Oslo.

– I et marked med store lokale prisforskjeller, kan du i verste fall ende med å selge for mindre enn du hadde håpet på, sier Hauge.

 

4 gode råd hvis du skal kjøpe bolig først

Dette bør du gjøre hvis du skal kjøpe bolig først, råder eiendomsmegler Petter Hauge hos EiendomsMegler 1 på Majorstuen i Oslo:

 1. Ta kontakt med en megler, som kan gi deg en realistisk verdivurdering av boligen din. En etakst gir deg også en fin pekepinn på hvor attraktiv den er i markedet.
 2. Avklar mulighetene for en såkalt mellomfinansiering med banken din. Det er viktig at du har mulighet til å betjene to lån samtidig over en viss tid. Bankene har spesielle løsninger og regler for dette, og våre kollegaer i SpareBank 1 kan hjelpe deg raskt og gi gode råd.
 3. Bruk tid på å finne den rette boligen som dekker dine behov.
 4. Kom raskt i gang med salgsprosessen, når du har kjøpt ny bolig. Legg en god plan sammen med megleren din, så unngår du å bli sittende den gamle boligen lenger enn nødvendig.
bilde av sitat-forfatter, Kent Nergård, EiendomsMegler 1 Sentrum Kongensgate.

Sitat start,  De som får de beste prisene for boligen, er de som kommer til oss tidlig, spesielt når markedet er litt urolig.
- Kent Nergård, EiendomsMegler 1 Sentrum Kongensgate

Hvor skal jeg starte?

Et godt sted å starte er hos din lokale eiendomsmegler. Han eller hun kjenner boligmarkedet, og vil være en god rådgiver i denne prosessen.

– Vi ser ofte at de som får rådgivning tidlig i prosessen, og forbereder seg godt før de skal bytte bolig, får de beste resultatene, forteller eiendomsmegler Petter Hauge, ved EiendomsMegler 1 på Majorstuen i Oslo.

Mellomfinansiering

Hvis du velger å kjøpe før du selger kan du søke om mellomfinansiering. Det vil si at du får lån til å kjøpe ny bolig før den gamle er solgt.