Bomkjøp? Så fort kan du selge boligen etter kjøp

Har du gjort et bomkjøp av bolig, og angrer deg? Her får du tre mulige løsninger på problemet.

Enten livssituasjonen din har forandret seg, eller du oppdager at en enda bedre bolig er lagt ut for salg, er det samme regel som gjelder: Det er ikke angrerett på kjøp av bolig i Norge.

- Når et bud er akseptert, har du forpliktet seg til å kjøpe boligen, selv om ikke kjøpekontrakten er underskrevet, forklarer avdelingsleder Petter Hauge ved EiendomsMegler 1 Oslo Majorstuen.

Et bomkjøp av bolig er ikke en hyggelig situasjon å være i. Du har tre muligheter; enten å høre om det er en annen budgiver som vil kjøpe boligen, legge den ut for salg igjen, eller avvente. Hvilken løsning du velger, er situasjonsavhengig.

1. Ta kontakt med andre i budrunden

Hvis du angrer umiddelbart etter kjøpet, så kan du ta kontakt med eiendomsmegleren som solgte boligen. Han eller hun har oversikt over hvem som var med i budrunden, og som fortsatt kan være interessert i å kjøpe boligen. I tillegg vet megleren om det er andre interessenter som bør kontaktes.

bilde av sitat-forfatter, Avdelingsleder Petter Hauge ved EiendomsMegler 1 Oslo Majorstuen.

Sitat start,  Megleren må gå i forhandling med budgiverne for å finne ut av om noen er villige til å kjøpe boligen. Du er ikke i en gunstig forhandlingssituasjon og kan ende med å betale mellomlegg og salgsomkostninger.
- Avdelingsleder Petter Hauge ved EiendomsMegler 1 Oslo Majorstuen

2. Legg boligen ut for salg

Hvis ingen av budgiverne eller interessentene ønsker å kjøpe boligen, kan du legge den ut for salg igjen. Hvis du bruker den samme megleren som du kjøpte boligen av, kan du dra nytte av at han eller hun allerede har samlet informasjon og dokumentasjon. Du kan også bruke opprinnelig tilstandsrapport dersom dette er avklart med tidligere selger. I tillegg kan du kjøpe ut bildene til salgsoppgaven, istedenfor å ta nye.

- Jeg vil anbefale at du gjør en ny vurdering av boligen, for å se om det er noen grep som kan gjøre den mer attraktiv. Kanskje trenger den et strøk maling eller litt styling, slik at den tiltrekker seg flere interessenter, foreslår Hauge.

3. Vent og se

Det kan være mange faktorer som gjør at du angrer, men det kan det være lurt å se det an. Du må vurdere hvordan skattereglene ved salg av bolig vil påvirke deg. Hvis du selger boligen før det har gått ett år, må du betale skatt av gevinsten (meglerkostander og oppussing kan trekkes fra). Hvis du selger med tap, kan du få et skattefradrag.

– I et tregere marked kan det lureste være å selge med tap før det har gått ett år, og få et skattefradrag på tapet. Det er situasjons- og markedsbetinget hvordan du løser floken, så megleren må vurdere hver enkeltes situasjon nøye for å finne den beste løsningen.

Par sitter ved et bord, snakker i telefon og har en Mac på bordet. Ser bekymret ut. Foto.

Dette gjør du hvis du angrer på kjøp av bolig

  • checkTa kontakt med banken din for å avklare de økonomiske faktorene.
  • checkTa kontakt med eiendomsmegleren som solgte boligen.
  • checkVurder sammen med megleren om det er noe du bør gjøre med boligen for å tiltrekke flere og nye interessenter.