Boligprisstatistikk for Midt-Norge november 2022

Publisert 5. desember 2022. Sist redigert 10. februar 2023

Ungt par i sofa ser på en mac-skjerm sammen. Foto
arrow_downward
39 680 kr

Snittpris pr. kvm i Midt-Norge (54 200,- i Trondheim).

arrow_upward
36 dager

Snitt omsetningstid (27 dager i Trondheim).

arrow_downward
-3,0 %

Nominell prisendring fra sist måned.

arrow_downward
-1,4 %

Prisendring korrigert for sesongvariasjoner.

arrow_upward
1,2 %

Prisutvikling de siste 12 måneder.

 TrondheimÅlesund m/omegnMidt-NorgeNorge
Siste måned-3,3-2,9-3,0-2,2
Sesongjustert -1,6-1,3-1,4-0,9
Siste år0,33,21,21,1
Siste 5 år17,520,61822,2
Pris pr. kvm54 20035 81839 68050 201

Mer tilbakeholdne boligkjøpere

Tallene for november fra Eiendom Norge bekrefter utviklingen vi har sett de siste tre månedene. Forbrukerne har blitt mer tilbakeholdne når det gjelder å gå inn i budrunder og å bestemme seg for boligkjøp.

Det tar omkring to måneder fra Norges Bank hever styringsrenten til det slår inn i forbrukernes hverdagsøkonomi. Nå ser vi at flere får økte månedlige lånekostnader på grunn av rentehevningene før og etter sommeren. Det samme gjelder personer som tar opp nye lån – der beløpet man kan låne fra banken ganske enkelt blir mindre nå enn for noen måneder siden. De som skal selge bolig i dag merker denne effekten gjennom at det er færre på visning enn tidligere i år. Å sette riktig prisantydning vil være ekstra viktig i tiden fremover, markedet responderer tydelig dersom det opplever at prisen er for høy. Konsekvensen av feil pris i markedet kan bli færre visningsdeltakere, samt at boligselger må gjennomføre flere visninger – og i noen tilfeller at prisen må settes ned for å få solgt.

Boligprisene sank med tre prosent fra oktober til november, og vi forventer at det også i desember vil være flere bud under prisantydning enn over. Prisene kan derfor korrigere ned noe frem til årsskiftet, slik at årets boligprisvekst havner på cirka null prosent. Vanligvis ser vi at boligmarkedet starter et nytt år med nye boligkjøpere, nye flytteplaner og et godt marked for salg av bolig i Midt-Norge – det tror vi også vil skje i år. Historien har vist at midtnorske husholdninger strekker strikken mindre og er mer edruelige med tanke på budrunder i oppgangstider, og at vi derfor også får mindre negative utslag i boligmarkedet når pilene snur ned. Slik sett kan perioden rundt årsskiftet være et bra tidspunkt å lete etter bolig for de som skal kjøpe seg inn i markedet eller bytte oppover til en dyrere bolig.

Kilde: Eiendom Norge (2022).

Få en verdivurdering

Skal du selge bolig, eller lurer du på hva boligen din er verdt?

Del: