Sideveis utvikling for boligprisene i mai

Det var fortsatt god aktivitet i boligmarkedet i forrige måned, selv om fasiten fra Eiendom Norge viser at prisene praktisk talt var uendret fra april til mai.

Publisert 6. juni 2023. Sist redigert 7. juni 2023

arrow_upward
41 670 kr.

Snittpris pr. kvm. i Midt-Norge (55 700,- i Trondheim)

arrow_forward
41 dager

Snitt omsetningstid (27 dager i Trondheim)

arrow_forward
0,2 %

Nominell prisendring fra sist måned i Midt-Norge

arrow_downward
- 0,6 %

Prisendring korrigert for sesongvariasjoner

arrow_upward
0,3 %

Prisutvikling i Midt-Norge siste 12 måneder.

OmrådeSiste månedSesongjustertSiste årSiste 5 årPris pr. kvm
Trondheim
0,10 %
-0,70 %
-1,60 %
 18 %
55 700
Ålesund m/omegn
0,70 %
-0,10 %
3,80 %
22,50 %
37 011
Midt-Norge
0,20 %
-0,60 %
0,30 %
18,90 %
41 670
Norge
0,80 %
0,00 %
0,10 %
23,70 %
52 315

Boligmarkedet har så langt i år vært preget av at det har vært relativt få boliger til salgs. Etter påske og inn i mai, ser vi derimot et taktskifte, hvor flere boliger har kommet ut i markedet, forteller Jan Håvard Valstad, Leder analyse bolig og næringseiendom.

bilde av sitat-forfatter, Jan Håvard Valstad, Leder analyse bolig og næringseiendom.

Sitat start,   - Mange av disse er blitt solgt, men flere har også blitt liggende. For de som er på boligjakt er dette positive nyheter da valgmulighetene blir flere enn tidligere i vår, mens for selger kan det bli mer krevende å måtte konkurrere mot andre boliger når visning og budrunde skal gjennomføres.
- Jan Håvard Valstad, Leder analyse bolig og næringseiendom

Håvard Malm, områdespesialist på Tyholt opplever mye av det samme i sine møter med selgere og kjøpere i Trondheim.

– Jeg vil beskrive det som attraktivt marked å både selge og kjøpe i. Markedet har en god porsjon av budrunder, samtidig som vi ser at alle boliger ikke nødvendigvis går etter første visning. Dette tyder på er sunt og velfungerende marked som har interne svingninger.

Enklere å være kjøper enn selger

I Midt-Norge opplever vi et mer voksende skille mellom boligene «alle ønsker seg» og de boligene som blir ansett å ha litt for store mangler i forhold til prisantydning. Sistnevnte kan oppleve både én og to visninger ekstra – og gjerne flere runder med prisjustering.

Å ha en megler som kjenner området godt, og har kontakt med aktuelle kjøpere er viktigere nå enn på lenge.

Skal du derimot kjøpe nå har du kanskje litt flere sjanser til å skaffe deg boligen du drømmer om til en grei pris.

Hva slags boligmarked ser vi i månedene som kommer?

Sentio gjennomførte på oppdrag fra SpareBank1 SMN en forbrukerundersøkelse i mai, hvor blant annet 43% svarte at de trodde på prisvekst det neste året. Dette understøtter at folk flest fortsatt har god tillitt til boligmarkedet i Midt-Norge.  

Norges Bank har signalisert nye renteøkninger både før og etter sommeren, og dette vil trolig legge en demper på hva boliginteressentene både vil og er i stand til å betale for sin neste bolig i høst.

Jan Håvard forklarer at normal sesongvariasjon har vært at boligprisene har økt på våren og gått tilbake i løpet av høstmånedene.

– Så langt i år har boligprisene i Midt-Norge steget med 6 prosent, men det vil ikke overraske oss dersom fasiten på slutten av året viser at denne prisveksten mer eller mindre er blitt visket ut. Dersom man går med tanker om å selge bolig, kan det være smart å komme til enighet med en kjøper før sommerferien starter.

Områdespesialist Håvard tror også vi vil få et enda mer selektivt marked mot høsten.

bilde av sitat-forfatter, Håvard Malm, områdespesialist Tyholt.

Sitat start,  – Noen få enkeltpersoner vil ikke klare å nå helt opp i en budrunde nå på grunn av manglende dekning i finansieringen. Da er det attraktivt å være kjøper som kanskje blir litt mer alene om boligene til høsten. Det kan dermed være greit for boligselger å starte salget nå.
- Håvard Malm, områdespesialist Tyholt

Hva er viktig å gjøre nå?

Analytiker Jan Håvard og områdespesialist Håvard er enige om at du bør være oppmerksom og på tå hev om du skal skifte bolig i løpet av de neste månedene.

Skal du selge bør du være forberedt på at det kan ta litt tid, men samtidig bør du være klar for at ting kan skje fort. Vi ser et aktivt marked hvor «godbitene» blir plukket først.

Skal du kjøpe bør du ha litt is i magen, men også være forberedt på tøff konkurranse om de boligene som er nyoppussede og innflytningsklare. Det lønner seg å ha finansieringsbevis og verdivurdering på eksisterende bolig klart på et tidlig stadium, for drømmeboligen kan dukke opp i morgen.

 

Håvard avslutter med sitt beste tips:

– Gi bud med et kaldt hode, - ikke by med magen, men tørr å satse hvis drømmeboligen kommer for salg.

Del: