Tror på boligprisvekst i 2024

Januar har vist seg å være en positiv måned for boligsalg, med stigende boligpriser i Trøndelag og Møre & Romsdal.

Publisert 8. februar 2024. Sist redigert 9. februar 2024

Januar og februar pleier å være gode måneder på boligmarkedet, og 2024 er ikke noe unntak. Boligprisene i Trøndelag steg med 3 prosent, mens de steg med hele 4,1 prosent i Møre og Romsdal, smiler boligmarkedsanalytiker Kjell Marius Vollan.

Likevel er det et skille i boligmarkedet. Prisveksten i januar var godt nytt for de som faktisk solgte boligen, men mager trøst for de som har boligen sin ute for salg, men ikke får solgt. De mest populære boligene samlet mange kjøpesterke interessenter på boligjakt og bidro til budrunde og salg. Samtidig ligger det en del usolgte boliger for salg hvor markedet har svart at prisen er for høy.

bilde av sitat-forfatter, Kjell Marius Vollan, Boligmarkedsanalytiker EiendomsMegler 1.

Sitat start,  Resultatet kan bli sideveis eller fallende priser frem mot påske
- Kjell Marius Vollan, Boligmarkedsanalytiker EiendomsMegler 1

Gode muligheter for å selge familieboligen nå

Hos EiendomsMegler 1 Lerkendal møter vi eiendomsmegler Marianne Krogstad Vasiljevic. Hun sier seg enig med Kjell Marius, og legger til at hun opplever stor forskjell på boligtypene. Som områdespesialist på Lerkendal og Nardo selger hun både store og små boliger.

– Det er ofte en knapphet på familieboliger i vintermåneder. Og det er ikke så rart. De aller fleste ønsker å vente til mai kommer, så man får tatt gode bilder og timingen passer bedre med boligbytte i sommerferien. Men da får man også stor konkurranse fra alle de andre familieboligene som skal ut i markedet.

Har man mulighet til å legge ut familieboligen til salgs i vinter eller tidlig vår kan man altså få markedet mer for seg selv, og derfor flere interessenter på visning.

– Dagens selgere av typiske familieboliger som halvpart, rekkehus og eneboliger får mange besøkende på visning som ofte resulterer i budkrig som er enhver boligselgers drøm.

Få leiligheten til å skille seg ut

Det blir stadig flere, ganske like leiligheter på markedet. Derfor er det viktig å få din bolig til å virkelig skille seg ut, og å sette riktig pris.

– Vi ser at kjøperen har blitt noe mer kresen med årene så man får full uttelling for å style boligen, med eller uten hjelp fra en stylist, forteller Marianne 

I tillegg til at kjøperne har tydeligere forventninger og krav til leilighetene, er mange også mer prisbevisste etter hyppige renteøkninger. Det er derfor viktig å sette en prisantydning som er riktig for dagens marked. En områdespesialist som kjenner nabolaget og markedet godt kan gi deg det beste utgangspunktet for et godt boligsalg.

bilde av sitat-forfatter, Marianne Krogstad Vasiljevic, EiendomsMegler 1.

Sitat start,  Jeg tror vi i år får se en oppgang på 3-4 %.
- Marianne Krogstad Vasiljevic, EiendomsMegler 1

Hva skjer utover vinteren og våren?

Boligmarkedsanalytiker Kjell Marius Vollan kan fortelle at det utover vinteren kommer flere boliger tilbake i markedet. 

– Vi har flere boliger som ikke ble solgt før jul, som nå skal gjøre et nytt forsøk. Dette vil føre til flere boliger for salg enn det er kjøpere.

Den videre utviklingen av boligmarkedet vil trolig være avhengig av renteutviklingen. Et potensielt rentekutt kan stimulere flere til å kjøpe bolig, mens de som venter avventende på gjerdet kan finne gode kjøpsmuligheter mot sommeren, avslutter Kjell Marius.

Marianne er optimistisk, og tror vi er på vei inn i et godt år.

– Jeg personlig tror vi vil se en boligprisvekst i 2024. Etter et boligmarked som har hatt en ganske flat prisutvikling de siste to årene, tror jeg vi i år får se en oppgang på 3-4 %.

Slå til når du finner drømmeboligen

Når man kjøper og selger bolig i samme marked jevner prisene seg ut, og på lang sikt viser det seg at det aldri har vært feil å eie egen bolig i Norge.

– Man må huske at i et boligmarked som ikke koker har man mye større sjans for å faktisk få kjøpt drømmeboligen sin uten å måtte bli med på intense budrunder som går over det man evner å kjøpe for. 

– Men det er lurt å ha finansieringsbeviset klart allerede før du drar på visning, så du kan slå til når drømmeboligen dukker opp, avslutter Marianne med et smil.

Hvor mye kan du låne?

Finn ut hvor mye du kan låne og søk om finansieringsbevis

 

 

OmrådeSiste månedSesongjustertSiste årSiste 5 årPris pr. kvm
Trondheim
2,60 %
0,10 %
-0,40 %
17,40 %
53 156
Ålesund m/omegn
5,00 %
2,10 %
0,80 %
20,00 %
35 080
Trøndelag
3,00 %
0,40 %
0,50 %
18,70 %
42 739
Norge
3,40 %
0,70 %
1,40 %
22,10 %
50 879
Del: