Derfor bør du gå for nybolig akkurat nå

Stigende rente og priser som galopperer til tross – er du boligkjøper i Midt-Norge, er det ingen grunn til å sitte på gjerdet.

Publisert 5. juni 2023. Sist redigert 9. juni 2023

Nå er det nemlig et godt tidspunkt for deg som vurderer å kjøpe et flunkende nytt hjem. En rekke nybygg er på vei ut for salg, og prisene på nybygde boliger blir neppe lavere med tiden. Men tåler egentlig privatøkonomien din et boligkjøp nå?

– Ja, i Midt-Norge gjør den det for mange, sier Jan Håvard Valstad, leder for strategi og analyse i EiendomsMegler 1 Midt-Norge.

De fleste har en økonomisk buffer

På tross av stor usikkerhet i økonomien, med økte renter og kostnader, viser våre målinger at forbrukerne er mer positive til egen økonomi nå enn ved tilsvarende målinger i fjor høst og vinter. Vi vet at de fleste har en liten buffer å gå på. Dessuten er vi i mindre grad påvirket av de økonomiske svingningene i regionen vår, enn det vi leser om i nasjonale medier, mener Jan Håvard.

– Det er blant annet fordi vi har en stor andel ansatt i offentlig sektor, og fordi vi rett og slett er litt mer nøkterne i beslutningene. I tillegg går næringslivet godt, folk flest har beholdt jobbene sine og mange får lønnsøkning, sier han.

Det gjør at mange er villige til å bytte bolig akkurat nå – på tross av økende rente og høy prisvekst i samfunnet.

– Da har vi et velfungerende boligmarked. Her er boligprisene også noe lavere enn for eksempel på Østlandet. Derfor vil vi påvirkes relativt mindre av at renta stiger, legger Jan Håvard til.

 

Mange nye boliger kommer for salg

Når stadig flere nybyggprosjekter kommer ut for salg fremover, betyr det enda mer å velge i for deg som kjøper – spesielt i Trondheim.

På grunn av fortsatt høye byggepriser og få nye boligprosjekter de siste årene, tror han nyboliger vil bli vesentlig dyrere bare om et par år. Ved å kjøpe nytt, blir økonomien dessuten mer forutsigbar.

– Du vet på forhånd hva du skal betale og du unngår en budrunde som tar av. Du slipper høydokumentavgift, som det er på bruktboligkjøp, og du får fem års garanti på feil eller mangler. I tillegg får du muligheten til å gjøre individuelle tilpasninger på boligen din dersom du kjøper tidlig i byggeprosessen, forteller Jørgen.

bilde av sitat-forfatter, Jørgen Rostad, leder for nybygg i EiendomsMegler 1 Midt-Norge.

Sitat start,  – Jeg tror helt oppriktig at det er et bra vindu til å gjøre et godt nyboligkjøp nå. Det er også en god, langsiktig og lønnsom investering i dagens boligmarked,
- Jørgen Rostad, leder for nybygg i EiendomsMegler 1 Midt-Norge

Grønn og gunstig finansiering

En annen stor fordel med å kjøpe nybolig fremfor bruktbolig, er energieffektivitet. Det er en viktig vurdering å ha med seg etter vinterens høye strømpriser. Energieffektive og klimavennlige bygg gir også gunstigere finansieringsmuligheter for deg som skal kjøpe bolig, fordi du kvalifiserer til grønt boliglån med markedets beste betingelser.

Priseksempel grønt førstehjemslån, per 06.06.23: Nom. rente 4,19 %. Eff. rente 4,35 %. 2 mill o/25 år. Kostnad kr 1.250.048. Totalt kr 3.250.048.

Når du kjøper en ny, klimasertifisert bolig, har du gjort et kjøp som står seg i lang tid framover. Energikostnadene blir oversiktlige, og vedlikeholdsbehovene blir i tillegg begrenset. Med en bruktbolig kan dette være annerledes, hvor det for eksempel raskere kan komme behov for oppgraderinger, forteller Kari Midjo, kredittsjef i SpareBank 1 SMN.

Nå som alt har blitt litt dyrere ser vi at mange er opptatt av å ha forutsigbarhet i kostnadene og god styring. Dette kan gi økonomisk trygghet nå.

bilde av sitat-forfatter, Kari Midjo, Kredittsjef i SpareBank1 SMN.

Sitat start,  Kjøper du nytt, unngår du den kortsiktige risikoen med behov for oppgradering og et økt finansieringsbehov. Dette gjør det enkelt og forutsigbart å ha oversikt over låne- og bokostnader.
- Kari Midjo, Kredittsjef i SpareBank1 SMN

Book deg et møte med megler for å få oversikt

Har du allerede bestemt deg for å kjøpe bolig, er det spesielt en ting som er lurt å gjøre; ta kontakt med banken din med en gang. Slik sikrer du deg det beste utgangspunktet når du skal ut på boligmarkedet.

– Når det kommer mange nye boligprosjekter på en gang, er det ofte mye å velge mellom. Derfor lønner det seg å være ordentlig påskrudd og sammenligne de ulike løsningene opp mot hverandre. Finn ut av hva som er den optimale størrelsen, og plan- og romløsningene for deg, sier Jan Håvard.

Også Jørgen vektlegger viktigheten av å tenke langsiktig når du skal kjøpe ny bolig.

– Dersom du kjøper nybygg, er som oftest ikke boligen innflytningsklar med en gang. Kanskje er den ferdig først et par år frem i tid. Derfor er det nyttig å starte denne kjøpsprosessen tidlig – både med tanke på finansiering og mellomfinansiering, individuelle tilpasninger til boligen og det å få god tid til selve flytteprosessen, sier han.

Det er ofte krevende å navigere seg i hva som er tilgjengelig i nyboligmarkedet. Derfor råder vi deg til å ta kontakt med en megler hos oss for å få full oversikt over det området du leter i, avslutter Jørgen.

Finn din drømmebolig

Vi har til en hver tid mange boligprosjekter ute i markedet, og mange på vei ut. Ønsker du å flytte inn i en helt ny bolig, kan boligdrømmen være nær.

Del: