Boligmarkedet er nå inne i et taktskifte

Det siste halvåret har Norges Bank gradvis justert opp styringsrenten. Det ser nå ut som at forbrukerne har tatt inn over seg hvordan renteoppgangen påvirker bokostnadene.


Par sitter på golvet og pakker eiendeler i pappesker. Foto.
Landskap

40 770 kr

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris i Midt-Norge (55 395,- i Trondheim).

28 dager

Gjennomsnittlig omsetningstid (22 dager i Trondheim).

arrow_downward
-1,2 %

Nominell prisendring fra sist måned

arrow_downward
-0,5 %

Prisendring korrigert for sesongvariasjoner

arrow_upward
2,6 %

Prisutvikling de siste 12 måneder

Oppsummering prisendring

 Siste månedSesongjustert sist mnd.Siste årSiste 5 årPris pr. kvmMedianpris
Trondheim-1,2 %-0,5 %2,0 %19,0 %55 3953 625 000
Ålesund m/omegn-1,0 %-0,3 %4,6 %21,5 %36 2583 050 885
Midt-Norge-1,2 %-0,5 %2,6 %19,4 %40 7703 206 111 
Norge-1,9 %-0,8 %2,8 %23,6 %51 0843 815 000

 

Boligmarkedet er nå inne i et taktskifte

Det siste halvåret har Norges Bank gradvis justert opp styringsrenten. Det ser nå ut som at forbrukerne har tatt inn over seg hvordan renteoppgangen påvirker bokostnadene. For potensielle boligkjøpere merkes dette på hvilket beløp som står på finansieringsbeviset, og dermed hvor mye de kan by i jakten på sin nye bolig. De som skal selge bolig i dag merker denne effekten gjennom at det er færre på visning enn tidligere i år. Kanskje er prisantydningen satt for høyt og resultatet blir å måtte gjennomføre flere visninger. Mange boligsalg blir derfor en forhandling mellom boligselger og kjøper om en pris begge kan være fornøyde med. Slik vil det trolig også bli de neste månedene.

Når vi går fra et marked hvor stort sett alle boliger har blitt solgt etter første visning, til at det blir mer normalt å ha flere visninger, vil det ta lengre tid å selge bolig – prisene beveger seg nedover. Når det er sagt har historien vist oss at det er normalt at prisene faller tilbake på høsten etter positiv prisutvikling på våren, uten at det er snakk om et dramatisk prisfall. Dette ble også fasiten fra Eiendom Norges boligprisstatistikk for oktober. Boligprisene i Midt-Norge gikk tilbake med -1,2 prosent. Sammenlignet med boligprisnedgangen i Oslo for oktober på -3,2 prosent, har Midt-Norge vist at det er mindre prissvingninger oppover, men også nedover.

Det blir spennende å følge boligmarkedet fram mot jul og i 2023, men et taktskifte fra den ekstraordinære situasjonen med lavrenteregime og høy boligetterspørsel er i gang i Midt-Norge. Boligkjøpere vil bruke lengre tid til å områ seg enn før, boligsalgene vil ta lengre tid – og vi får ikke nødvendigvis den samme hyppigheten av budrunder. Likevel har boligmarkedet i Midt-Norge tidligere vist seg å være robust gjennom tider med usikkerhet, det vil det trolig også være i fortsettelsen.

Kilde: Eiendom Norge sin boligprisstatistikk for Midt-Norge (2022).

Lurer du på hva boligen din er verdt?

Fyll ut skjemaet, så blir du kontaktet av den megleren som kjenner ditt område best.

Obligatoriske felter er merket med *

Vi deler ikke dine personopplysninger med uvedkommende. Se vår personvernerklæring for mer informasjon om vår behandling av dine personopplysninger.

Tidligere boligprisstatistikk