Boligmarkedet i ferd med å balanseres

Etter ett år med få boliger for salg i Midt-Norge ble det lagt ut flere boliger enn det som ble solgt sist måned. Dette gjør at forholdet mellom tilbud og etterspørsel i boligmarkedet er i ferd med å balansere seg.


Landskap

51 548 kr

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris i Midt-Norge (56 089,- i Trondheim).

29 dager

Gjennomsnittlig omsetningstid (21 dager i Trondheim).

-1.8%

Nominell prisendring fra sist måned

-0.5%

Prisendring korrigert for sesongvariasjoner

3.9%

Prisutvikling de siste 12 måneder

Oppsummering prisendring

 Siste månedSesongjustert sist mnd.Siste årSiste 5 årPris pr. kvmMedianpris
Trondheim-1,8 %-0,5 %3,9 %20,3 %56 0893 631 464
Ålesund m/omegn-1,3 %0,0 %6,3 %22,8 %36 4703 100 000
Midt-Norge-1,5 %-0,2 %4,6 %20,9 %41 2813 225 000 
Norge-2,2 %-0,6 %4,3 %25,6 %51 5483 850 000

 

Boligmarkedet er i ferd med å balanseres

I løpet av september har vi sett at et taktskifte i boligmarkedet er i gang i Midt-Norge. Vi har hatt to år med svært lav rente, samtidig som vi har hatt svært høy interesse og positivitet rundt boligkjøp, både for de som har ønsket å flytte til noe nytt og de som har sett mulig økonomisk gevinst ved å investere i eiendom for utleie. Det har ført til at flere har ønsket å kjøpe enn andelen som har ønsket å selge, og det har ført til raske boligsalg, budrunder og økende boligpriser. Nå øker både de generelle levekostnadene og kostnadene ved å eie bolig, og med dette faller etterspørselen etter både boligbytte og boliginvesteringer.

Boligprisstatistikken for september viste at prisene sank med -1,5 prosent i Midt-Norge, som er en litt større nedgang enn normalt for september sammenlignet med tidligere år. Utover høsten og vinteren kan boligselgere måtte forberede seg på at det vil ta lengre tid å selge bolig, og det vil bli mer normalt å få bud under prisantydning i stedet for over prisantydning. En konsekvens av dette er at de månedlige boligpristallene for siste del av 2022 vil vise fallende boligpriser fra måned til måned, og at årets prisstigning så langt kan bli utlignet. For alle som eier en bolig de skal bo i flere år fremover har ikke disse kortsiktige svingningene nødvendigvis noen stor betydning. For de som står på utsiden av boligmarkedet, og ønsker å etablere seg med egen bolig, vil det derimot bli et mer oversiktlig marked hvor det kan være enklere å gjøre fornuftige kjøp.

Regionen vår har et bredt sammensatt næringsliv og mange ansatte i robuste virksomheter i stat, kommune, innen utdanning og helse, og at svingningene både i folks privatøkonomi og i boligmarkedet derfor er relativt små. Gode forberedelser er viktig for en ryddig salgsprosess, og dersom du er avhengig av å selge bolig før jul anbefaler vi derfor å planlegge salgsprosessen allerede nå.

Kilde: Eiendom Norge sin boligprisstatistikk for Midt-Norge (2022).

Lurer du på hva boligen din er verdt?

Fyll ut skjemaet, så blir du kontaktet av den megleren som kjenner ditt område best.

Obligatoriske felter er merket med *

Vi deler ikke dine personopplysninger med uvedkommende. Se vår personvernerklæring for mer informasjon om vår behandling av dine personopplysninger.

Tidligere boligprisstatistikk