Slik gjør du boligen klar for salg

Små grep kan gjøre boligen mer attraktiv for potensielle kjøpere. Og det kan også gjøre at du får mer penger for den, sier eiendomsmegler Wenche E. Odden Kvamme i Tromsø.

Kvinne sitter på en platting og planter blomster i krukke. Mann i bakgrunn bærer en rive. Foto.

Gjør boligen nøytral

Hjemmet ditt det er der du hører til og der du henter krefter. Boligen din er x-antall kvadratmeter, byggeår i 19- eller 2000-tallet, leilighet eller rekkehus, 3- eller 4-roms, med eller uten parkeringsplass og oppgradert bad. Det viktigste du må huske når du skal selge, er at du selger boligen din, ikke hjemmet ditt, sier Wenche E. Odden Kvamme.

For deg som skal selge bolig er det viktig å gjøre dette skillet. Legg følelsene bort, og forbered boligen din på samme måte som du selv ville ha kjøpt den for første gang. I tillegg sørg for å sette deg godt inn i alle krav og regler som følger med det å selge en bolig.  

Kvinne sitter på huk og vasker glassdør på veranda. Foto

Gjør klar all dokumentasjon

Før 2022 var det mulig å selge en bolig med «som den er»-forbehold. Lovendring fra 01. januar 2022 har fjernet dette forbeholdet. Det stiller mer krav til selger og selgers bevissthet i salgssituasjonen. Enkelt sagt, vet du at program nr. 5 på den integrerte oppvaskmaskinen ikke funker, må du opplyse om det.  

Hva har dette med å forberede boligen til salg å gjøre? Alle oppgraderinger må kunne dokumenteres med en samsvarseklæring. Hvis ikke vil det resultere i en Tilstandsgrad 2 feil i salgsoppgaven, uavhengig om arbeidet er gjort ved profesjonelle håndtverkere. For mange TG2- og TG3-feil i salgsoppgaven kan ha direkte påvirkning på prisen. 

Tilstandsrapport til boligsalg

Bilde av kontorpult, hender som merker av tekst med markeringstusj.

Hvordan style boligen for salg?

Mange lurer på hvordan de skal innrede og pynte boligen til fotografering og visning. Bruk gjerne megleren din som rådgiver. De selger boliger hver eneste dag, og vet hva som skal til for å få boligen din til å skille seg ut. Sammen med megler kan dere kartlegge hvilke grep som må gjøres i forkant. Dersom du har rom i budsjettet, kan du også bruke en boligstylist. 

Målet er ikke å vise hvordan de som bodde der har hatt det, men hva boligen kan bli for de som vurdere å kjøpe den. Førsteinntrykket kan være avgjørende for hvilken sum du får for boligen, i følge Wenche E. Odden Kvamme. 

Det hele starter med bildene til salgsannonsen. Bildene kan være avgjørende for om folk kommer på visning eller ikke. De må bare skinne. Sørg for å ha alt på plass i god tid før fotografen kommer, så sparer du både deg selv og fotografen for unødvendig stress. 

Kvinne sitter på gulvet og legger maskeringstape på gulvlist. Mann står i bakgrunnen. Foto.

Her er likevel helt enkle og små grep du kan gjøre selv før visning:

 • Førsteinntrykk
  Førsteinntrykket setter mye av tonen for hele visningen. Hva er det første interessentene møter? Sørg for at det er ryddig i oppgangen eller innkjørselen, gjerne frisk opp med nye blomster dersom det er sesong for det. Er det ryddet plass i gangen for gjester å kunne sette bort skotøy og henge opp jakker?

 

 • Sanseinntrykk 
  På visning er alle sansene i sving, og et godt tips er å skape en god atmosfære. Ha på varme i gulvene, sørg for at det ikke sitter noe matlukt igjen på kjøkkenet, luft ut på soverommene i forkant, sørg for at alle lys og lamper er tent, og sett gjerne frem friske blomster på bordet. 

 

 • Helhetsinntrykk
  Mange bruker mye tid på å sørge for at innsiden av eiendommen er plettfri, men glemmer utearealet. Skap et godt helhetsinntrykk for interessenter med å rydde unna ugress, løv og rot. 

 

 • De små detaljene
  Du har ryddet, vasket, og pyntet. Et siste enkelt grep er å fikse de små skavankene. En gulvlist som mangler, et knekt stikkontakt-deksel, ny silikon rundt dusjkabinettet - slike små, men viktige detaljer bidrar til et bedre inntrykk av eiendommen.